GRØN ROADTRIPS & VILDMARKSREJSER

På oplysningsrejse i Portugal – En fortælling om hvor du skal vælge kork

30. oktober 2017

Sponsoreret af APCOR

urnatur-1-2I slutningen af september tilbragte jeg tre spændende og oplysende dage i korkens primære hjemland: Portugal. Rejsen prop-fyldte mig med ny viden om vores natur og om måden hvorpå vi kan anvende den uden at ødelægge den.
Invitationen kom fra Portugals korkforening APCOR, som i årevis har arbejdet med projektudvikling og med at forske i kork. Kork fortalt (<– hah, så sjov en stavefejl at jeg lader den stå) har jeg erfaret, at kork er meget mere end bare en korkprop, en bordskåner eller et 70’er gulv! Det er et bæredygtigt super materiale, som vitterligt har UENDELIGE anvendelsesmuligheder både indenfor design og bygningskonstruktion.

Jeg har i dagevis tænkt på hvordan jeg kan få gjort kork til spændende læsning! Jeg har vredet og rystet mit hoved som aldrig før, fordi jeg gerne vil sprede et inspirerende budskab om kork, som naturligt materialevalg, på lige fod med andre materialer. Min “uro” har været bundet i anerkendelsen af, at min blog jo som sådan ikke henvender sig direkte til designerne, de byggesagkyndige eller til arkitekter. MEN, den henvender sig jo trods alt til jer, da I er dem der kan efterspørge kork næste gang I sådan lige skal bygge drømmehuset, have nyt gulv, tapet, isolering eller nye møbler. Så det må da også tælle for noget – håber jeg. Det som jeg gerne vil opnå er, at komme væk fra den opfattelse at kork er en ” trend dille”, der popper op i ny og næ. Og det vil jeg fordi, kork udover at være utrolig smukt, som nævnt også er et af det mest bæredygtige og alsidige råmaterialer vi har! Så for at undgå en omgang aaaaalt for tung læsning, har jeg besluttet at selvom jeg er kommet hjem med en masse naturvidenskabelig, teknisk og produktionsorienteret viden, så bliver fokus på det bæredygtige aspekt i kork (well næsten), samt på de vanvittige flotte designløsninger der kan realiseres.

På min “oplysningsrejse” boede jeg også på verdens første kork hotel “EcorkHotel”, som selvfølgelig også er vel billeddokumenteret i postet. I bunden af postet finde I yderligere et direkte link til “Del 2”, der omhandler kork i et design- og interiør aspekt.

urnatur-1-3En af de største highlights for mig på turen var mit besøg i en Montado – en plantage, hvor kork-egetræet gror og hvor det bliver høstet.

For at være helt ærlig, så anede jeg ikke før optil min “oplysningsrejse”, hvor kork kom fra. Jeg vidste selvfølgelig at det var træ-relateret. Men fra hvilket træ, hvor og hvordan –  jah, på det område var jeg aldeles clueless! Men jeg blev klog – rigtig klog på kork! Og det blev jeg allerede efter få timer under den portugisiske sol.

a22

H V A D   E R   K O R K   ?

På en smuk ranchlignende gård i Montado’en, en god køretur fra Lissabon, mødtes vi med en skovfoged fra A.P.F.C (Association of Forest Producers of the County of Coruche and Limítrofes), som tog os grundigt igennem korktræets kvaliteter.

So here it goes: “hvad er kork egentlig og hvorfor er det et så pokkers smart træ” ?

Jo, nu skal I høre: Kork er barken på Kork-Egetræet, der gror i det fleste Middelhavslande. Jep, kork er bark!
Det smarte med korkudvinding er, at træet ikke skal fældes, men at korken bliver “høstet”. Barken bliver simpelthen skåret manuelt og nænsomt af med en økse, helt uden at skade træet. Det er derfor træerne ser en smule “strippede” ud på billederne. Træet regenerer så sig selv og gror en ny bark over tid. Men i den mellemtid optager det “strippede” træ fem gange mere CO2 end vanligt, en ekstra gevinst for miljøet! Selve “produktionen”/høsten af kork sørger altså for et større optag af atmosfærisk CO2.
Kork-egetræet må i følge loven kun høstes hver 9. år og tidligst når det er omkring 20-25 år og har en diameter på 70 cm. Men så giver kork-egen også afkast lige så længe det lever, som er til langt over de 200 år.

Det tager altså 9 år at gro en korkprop. Tænk ligeover det, næste gang I åbner en flaske vin 😉

a3

kork-1De påmalede tal på træerne indikerer det år træet senest blev høstet. “7”  står for “2017” og det må altså høstes igen år 2026, hvor det skaldede træ vil blive mærket med tallet 6. Tallene skal man ikke være bekymrede for forsvinder og skaber ragnarok i plantagen. Barken vokser nemlig indefra ud og taget derfor “tallet med sig”.

I Portugal har man som nævnt mange strenge love, som beskytte Kork-Egen. Man må således ikke fælde dem, selv ikke hvis træet er sygt. Der skal faktisk søges om særlig tilladelse, hvilket sjældent gives, da selv det døende træer er med til at bidrage og beskytte økosystemet.

E R   D E R    K O R K   N O K ?

En ret udbredt misforståelse er, at kork er en knap vare. Men Nej! Kork er reproducerbar i samme omfang som andre regulære interval afgrøder. Der går bare lidt længere tid mellem høstsæsonerne. Desuden er de fleste Montado’s FSC certiferede hvilket bl.a. sikrer, at nye træer plantes når de dør (og ikke når de fældes som er det afgørende ved andre træer).

a1

P Å   B E S Ø G   P Å   E N   F A B R I K

På vores rejse besøgte vi flere forskellige fabrikker og showrooms. Et af dem var Amorim Isolementos (verdens største korkleverandør), hvor vi blev sat ind i korks mange egenskaber. Hos Amorim granuleres korken, hvorpå den formes til bl.a. indvendige isoleringsplader og udvendige facadeplader (isolerer også) – alt sammen med omtanke for miljøet. Granuerling af kork, kan gøres i mange forskellige “korn” størrelser, afhængig hvad det endelige produkt skal bruges til.
Den kork som fabrikken modtager til at lave deres isoleringsplader af er typisk barkrester/skrald fra nærliggende vinprop fabrikker. Sådan en udnyttelse gør jo sådan en lille miljø-entusiast som mig så pokkers glad! Og hvis jeg lige skal lire et tal af, så har de også genbrugt 227 millioner korkpropper mellem 2008-2014!

a4De væghængte plader I ser på billedet herover er isolations dekorations plader, der både kan anvendes indendørs og udendørs – på ydervægge. De har udover termiske egenskaber også akustiske.

143

a23En vigtig detalje: der bliver faktisk hverken brugt lim eller anden kemi til at holde de granulerede kork korn sammen i det færdige sammenpressede produkt. Kork indeholder nemlig selv en naturlig lim; en harpiks, som ved tilstrækkelig opvarmning binder korken sammen. Den opvarmede kork presses i blokke og skæres når det er afkølet i skiver i den ønskede tykkelse/formes til møbler mm.

a6På Amorim Isolamentos indsamler de også alt den overskyende korkstøv fra produktionen som bliver genbrugt til f.eks “CorkSorb” som kan bruges til at opsuge oliespil på land og vand (se det her anvendt på vand – så smart!)

Den eneste opstramnig jeg lidt flabet, men med et smil på læben, fik påpeget var Amorims brug af plastik til indpakning af deres færdige produkter. Det virker jo lidt omsonst at pakke noget så bæredygtigt ind i noget så forurenende. Direktøren grinede forlegent og det lød til, at det er noget de har kig på. Men oki, 100 % bæredygtigt bliver et produkt jo aldrig i det øjeblik det skal fragtes. Meeen der er jo altid plads til forbedring 🙂

a16Det fineste kork gulv med geometrisk mønster.

a15Trappeopgangen har erkendt intet med kork at gøre, udover at den står i et showroom. Men den er flot – super flot! På billede nummer 2 ses en vask i kork og en væg beklædt med kork – et lille sneak peek skulle I da have ;D

a14Alverdens korkpaneler, står som bøger i reol klar og I kan se mere af dette badekar-vidunder ved at følge linket i bundet af postet 🙂

Så for at opsummere hvorfor vi skal bruge kork i langt større omfang: Kork er en “miljøduks” uden lige! Det efterlever cradle-to-cradle filosofien (Jeg har skrevet om det kort her) og så skal man lede længe for at finde et materiale hvis produktion i enden er så CO2 negativ. I sit livsforløb giver kork mere til miljøet end det tager –DERFOR OG PUNKTUM 🙂

O V E R N A T N I  N G   P Å   V E R D E N S  F Ø R S T E   K O R K     H O T E L

Overnatningen på Ecorkhotel i Évora var en virkelig fin oplevelse, som jeg også havde glædet mig til, da det eftersigende skulle have et stort fokus på miljø og bæredygtighed. Hotellet ligger i et naturskønt område omringet af marker, oliven- og korktræer. Et æsel gik rundt på nabogården og fårene græssede mellem solpaneler. Jeg følte mig faktisk lidt som hjemme i Marokko.  Og apropos Marokko; tænk sig at efter at have boet så mange år i det land, kom det bag på mig, at det er verdens tredjestørste leverandør a kork! Det anede jeg seriøst ikke! MEN som sagt… det var jo også en oplysningsrejse 😉

kork-1-4Ecorkhotellets hovedbygning har alle facader beklædt med korkpaneller, der næsten får bygningen til at blende ind i det naturkønne område. En rundvisning med ejeren gjorde os yderligere opmærksomme på, at den hvide maling der er brugt på det øvrige hotel også indeholder kork – korkstøv!

På hotellet blev der blandt andet også anvendt geotermisk energi til at opvarme de to pools og hovedbygningen og de øvrige bungalows blev opvarmet ved hjælp af talrige solpaneler.

a5

a9

a8Det havde været fint om der også havde været fokus på miljø og bæredygtighed i indretningen – men de små instrukser om at spare på vandet vejede det op for mig. Jeg har aldrig været på et hotel hvor man blev bedt om at spare på vandet for miljøets skyld og det på trods af at jeg selv er vokset op i hotelbranchen i Saharas ørken! Så jeg var vild med det! Knapt så vild da jeg opdagede, at jeg havde glemt min tandbørste og fik en ny leveret til døren. Eller jo jeg var eddikke glad! Specielt da jeg læste på den brune pakke, at den var lavet af genbrugspapir osv. Jeg regnede med at finde en bambustandbørste. Istedet pakkede jeg en plastiktandbørste med nylon hår ud og en plastik tube tandpasta, som sammen var pakket ind i plastik! Det var godt nok fjollet!

a10Kork beklædning udenfor og indenfor. Den udendørs kork skifter farve med alderen og afhængig af vind og vejr, hvilket jeg personligt synes er super smukt. Jeg hørte dog nys om at facaderne kan pudses/slibes tilbage til “ny stand” igen.

a12Pæne solpaneler og et nuttet får i morgensolen. Jeg synes faktisk at de er pæne, men det er muligvis fordi jeg hvad “de laver”  🙂

For at få en lille smagsprøve på hvad der kan lade sig gøre med design og kork – hop da til mit post “ Interiør i kork – et bæredygtigt valg

  • Svar
    Mette
    30. oktober 2017 at 14:03

    Jeg elsker ALT ved det her indlæg! Det kan godt være du har vendt og drejet det længe, men alle tankerne har været det hele værd, for du formidler det så fint og interessant. Vil klart være mere opmærksom på muligheden for at anvende kork fremover- jeg hopper fluks videre til dit interiør i kork indlæg, tak 🙂

Svar