GRØN HVERDAG

Udfordre dig selv de sidste dage inden jul…

19. december 2017

“Julen er hjerternes fest ♥ Hvis dit julehjerte banker for bæredygtighed, bevidst forbrug, klimavenlige hverdagsvaner og inspiration til et grønnere liv, så er Sustain Daily Julestafet til dig. Vi viser dig hver dag i december, hvordan du kan tage dine grønne værdier med ind i juletiden”.

Det her indlæg er låge nummer 19 i Sustain Daily’s julestafet

sister_mag4Selvom julen har et stort fokus på grønne træer, så er den langt fra at være en “grøn højtid“! Julen har en kæmpe indvirkning på miljøet og det er altså ikke i den givende og glædelige retning. Tværtimod sørger julen for større elforbrug med alle vores lyskæder, en masse unødige og ubrugelig gaver blivet langet over disken, som senere på året ender i skraldespanden. Tons og atter tons af gavepapir og gavebånd handles ind – gavepapir der ikke kan genbruges da det er glosseret, “pallieteret” og “glimmereret” til ukendelighed. Og så er der overfloden af mad og behovet for “helt ny julepynt hvert år“.

Jeg siger ikke, at vi alle skal holde en farveløs glimmerfri jul. At vi skal sidde i mørke og spare på vores soyalys og spise vegansk julemad dyrket økologisk i naboens baghave. Men vi skal helt klart bruge noget mere tid på at spørge os selv om: “Er det virkelig nødvendigt i julehyggens navn” – og så skal vi selvfølgelig handle på det! Fordi det er altså ikke så edder svært, at få skruet ned for forbruget af de klima-uvenlige sager! Og hvordan I bl.a. kan gøre det, finder I tips til i Sustain Daily’s Julestafet.

I weekenden vovede jeg mig ind på Strøget – dumdristigt og modigt som ind i helvede! Og altså; NØJ hvor er der mange gaver i omløb – ergo er der mange plastikposer! Greenpeace og nogle samarbejdspartnere har fornyligt lavet en undersøgelse der viser, at der i England alene bliver brugt 450 millioner flere plastikposer op til jul! Det er jo fuldstændigt vanvittigt!!!

Jeg tænker tit på, om der er lidt “blær” i at have mange poser i hænderne? At der er noget status i det? Sådan lidt a la: “se hvor meget jeg har købt“! Man kan selvfølgelig også bare være indehaver af en stor familie! Pointen er bare, at det skærer i mine øjne når folk har en milliard små gaver i hver deres store pose! Og hvorfor egentlig slæbe på 30 poser når gaverne kan være i 4? Jeg kalder det “Pose-Tetris” og det kan alle stofposer holde til. Og jeg fortsætter altså med at undre mig lidt endnu, så hvis det ikke er helt tydeligt hvad mit bidrag til Julestafetten er, så kan jeg afsløre at det er “STOP plastikposeriet – tag stofposer/rygsækken med hjemmefra”.

Altså hvorfor er det, at nogle folk partout skal have poser med fra alle forretninger de shopper i? Jeg synes faktisk, at jeg rigtig ofte oplever ekspedienter spørge: “har du brug for en pose“? Også de steder hvor poserne er gratis og der intet mersalg er forbundet. Tip til svar: “nej tak, jeg har min egen med“!

Hvorfor vil nogle folk gerne have pose-gnavemærker langt op armene og afsmittende posefarve mellem fingrene? Først forskrækkelsen over om man har fået et potentielt flerfarvet udslet. Så uvisheden over hvor ens fingre har været siden man sidst så sit ansigt i et spejl! Det er helt og aldeles undgået med stofposer, som man nemt kan tage over skulderen eller på ryggen.

Hvorfor foretrækker nogle folk at fylde en ekstra meter i diameter og bruge 80% ekstra energi på at kæmpe sig igennem den modgående menneskemængde med alle de poser? Man bliver jo gnaven, træt og får fjender på vejen! Alt det julen ikke handler om!

Man bliver småstresset af at have en masse poser at holde styr på! Fordi let’s face it! Man er en anelse til den distræte side når man få dage før jul kaster sig ind i indre by for at købe julegaver! Og vi har alle også hørt at posetyvene er på pletten i disse dage! Ofte er der en pose der bliver væk. Det er den dog ofte slet ikke! Den er bare gemt blandt de andre! Men stressen er total og uundgåelig! Ubehageligt! Forstil dig at shoppe med en stor LUKKET Taske – ingen stress!? Eller en Kabine-kuffert på hjul er heller ikke en dårlig ide at tage med på juleshopping.

Og så er der “betalingsmomentet” – det øjeblik, hvor det langt om længe bliver ens tur til at betale for varen! Uuuh, det ansigtsudtryk man kan observerer hos “betaleren”, når poserne stilles ned og frygten for at de vælter som dominobrikker overtager! I ét en kombination af angst og håb på at poserne falder i position, så projekt “hanke-fiskning” bliver en smal sag, når de skal løftes op igen! Tanken om at misse en hank så en pose får hældt indholdet ud, eller at kunden i køen bag en bliver utålmodig… ih hvor man ikke gider det!

Og så spørger jeg så….

Hvad skal alle de poser bruges til? De skal vel næppe under træet, fordi det er da rimelig afslørende?
Men så findes der er jo også posediskrimination! Det lærte jeg til et bloggerrelateret event! Der er gode og dårlige poser! Og det er ikke ment på en “plastik vs. brunt genbrugspapir” måden! Men på Chanel vs HM måden. Så de “gode” poser får ofte et par ekstra timers levetid under træet og bliver genbrugt i tiden herefter til at transportere skiftesko og andre sager der ikke lige kunne passe i håndtasken. Og det er jo godt… rigtig godt! Men desværre bare ikke helt godt nok. Vi skal have gang i en mere bæredygtig tilgang til at handle (i det hele taget) og her er det mest lige til eksempel at lade plastikposen blive i forretningen – lige indtil vi følger trop med de lande der allerede med lov har forbudt plastikposen!

I kan læse mere om hvordan I generelt skærer ned på plastik i julen lige her.

 

 • Svar
  Marie Lundholm
  19. december 2017 at 8:04

  Jeg er meget enig! Jeg blev helt irriteret forleden, da jeg var ude og købe julegaver. De fleste ekspedienter spørger ikke engang, om man har brug for en pose, og man skal i stedet bede om ikke at få en plastikpose. Det er da fjollet! Det er også besværligt at have poser herhjemme, så resten af familien kan gætte hvor deres gave er fra 😉
  KH

  • Svar
   Copenhagen Wilderness
   19. december 2017 at 8:38

   Haha lige præcis, det er jo besværligt på alle områder!
   Jeg oplever lidt at ekspedienter er blevet bedre til at spørge. Men jeg har måske været heldig eller også har de læst min blog 😛
   Ej haha…men det er dybt fjollet. Og ofter bliver plastikposen 3 gange større end gaven fordi den usamlede gaveæske også skal kunne være i posen 🙁

Svar