VORES TØRRELOFT

Trendy Planter og Pasning

20. januar 2015

 photo 33305892-c65c-4d08-bcb4-12e5a9bec35b_zpsb00f3b0a.jpg

•⋱◊⋰•  Noget af min “lille” plantesamling •⋱◊⋰•

Indlægget er baseret på mine egne erfaringer, samt den ekspertviden jeg har indhentet over tid. Hvad der virker for mine planter, virker måske ikke for andres. Rumtemperatur, mængde sollys, evnen til at nusse om planterne, til at huske at vande dem, glemme at vande, give for meget vand/for lidt vand, spiller selvfølgelig ind. Men det jeg beskriver nedenfor, er tips jeg har givet videre til andre og som trods alt, har holdt deres planter i live. Personligt har jeg en del flere planter, som jeg gerne ville have beskrevet i indlægget – bare fordi jeg er en crazyplantlady. Men i princippet kan mange af de mest almindelig stueplanter vi har herhjemme, passes ud fra “Pilea’ens” principper, som er beskrevet lidt længere nede 😉

Tip: Hvis man er helt elendig til at huske, at vande blomster, så download den gratis app “Koubachi”. Jeg har endnu ikke prøvet den, men den skulle eftersigende være perfekt til, at huske en på at vande, gøde og “douche” sine planter 🙂

Tip: Fyld vandkanden/2 liters sodavandsflasken, til næste gang du skal bruge den, så vandet får stuetemperatur. På den måde bliver planterne ikke “forskrækkede” over det kolde vandhanevand. Jeg ved ikke, om det er en skrøne, men jeg har ingen forskrækkede planter 😛

TIP: Anvend hashtagget “Crazyplantladiesunit” eller “urbanjunglebloggers” på Instagram, næste gang I poster billeder af jeres plantevenner. Eller søg på dem for inspo 😉


Kaktus og Sukkulenter

 photo 553b812b-f4f5-4027-b4fd-838a6630ac6c_zpsda28761a.png

Alle kaktus er sukkulenter,  men ikke alle sukkulenter er kaktus 😉

Kaktus og sukkulenter er kendt som planter, som selv den værste plantemorder ikke kan slå ihjel, fordi planterne ikke behøver, at blive vandet så ofte. Og NETOP den antagelse: at de ikke “behøver” blive vandet så ofte, gør pludselig den nyskabte og usikre planteoptimist til plantemorder. Fordi i den bedste tro, begynder man at vande sukkulenterne alt for ofte.  Man vil jo for pokker gerne bevise, at man kan passe planten bedre end det minimumskrav, man fejlagtig tror klistermærket på planten fra Ikea dikterer eller ekspedienten i blomsterbiksen for den sags skyld – fordi VAND ER GODT!!!!! NEJ – fordi så DØR PLANTE ! Sukkulenternes rødder rådner simpelthen. Særligt er der risiko for plantedød by overvanding, fordi vi har så afsindigt lange lange lange vintre. Så HOLD IGEN med det vand om vinteren.

Vanding: 1 gang om måneden i vinterhalvåret, om sommeren 2 små gange om ugen (Men lad jorden tørre ud mellem hver vanding).

Gødning: Hver 2. vanding. Brug Gødning specifik til sukkulenter.

Sol: Direkte lys, men de kan klare sig de fleste steder.


Monstera Deliciosa

 photo 143b565a-4bb8-4694-a4d0-4499d7449306_zps1495466d.pngDenne skulpturelle plante er klart min helt store yndling. Den ligner umiddelbart en plante, der har brug for rigtig meget opmærksomhed. Men mine monstera’er er udødelige. De klarer sig bedst i medium til inddirekte lys (det er faktisk ret mange stueplanter som ikke skal have direkte lys), men hvis man er glad for de “hullede/ revnede” blade, hvilke jeg er, så skal man stille dem i solen nogle gange.

Vanding: Pas på med at overvande. Min erfaring er, at den max skal vandes 1 gang om ugen, hvis den står i et radiator opvarmet rum. Står den derimod i et køleligt rum, skal den vandes hver 2. uge. Mærk på jorden – lad jorden tørre ud mellem hver vanding.

Gødning: Planten har godt af gødning ved 3. gang den vandes.

Monstera er glad for et “bad” med en forstøver (se min smarte retro dims hér) 1 gang om ugen i vintertiden og flere gange om ugen i sommertiden – det er jo en tropeplante 🙂

OBS: rigtig mange forveksler Monstera Deliciosa med Philodendron bipinnatifidum – RIGTIG mange. Det er ikke den samme plante – dog ligner de lidt hinanden. Er man i tvivl om, hvad man er ejer af, så kig for det første på bladende: har de huller, der efter lidt tid bliver til fine “revner” i bladene? = Monstera Deliciosa. Har de fra “fødslen” af  en masse revner, såkaldte “fingre”? = Philodendron bipinnatifidum. Derudover har Philodendron en brunlig træ-agtig stamme, som lidt ligner en palmestamme eller en masse små øjne :). Er man stadig forvirret, så læs en meget pædagogiske forklaring med billeder hér.


Pilea Peperomioides/kinesisk Pengetræ

 photo b25467cc-b2c1-41bc-89e5-de4b1fe273c2_zpse695b761.png

Er uden tvivl 2014 Trendplante numero uno (sammen bl.a. Eukalyptus, som jeg faktisk ikke har lavet en guide til, wups) og det har blomsterhandlerne for alvor taget til sig her i København. Planten er fin og vokser relativt hurtigt. Det skulle eftersigende også være let, at tage små skud af stammen og plante dem i ny jord = Baby-pilaer.

Vanding: Hold jorden fugtig det meste af tiden. Mærk efter med fingrene.

Gødning: Ved hver 3-4 vanding.

Sol: Lys placering men helst ikke direkte sol. Kan om vinteren godt tåle nordvendte vinduer. I sydvendte vinduer kan den få svedte (brune) blade. Men det er altså meget forskelligt… prøv dig frem 😉


 Ficus Carica/ Figentræ

 photo 2f65e22e-6e54-4256-9452-e531fe7bb183_zps35e3a81d.png

Super dekorativ plante, som mange går i panik over om vinteren, fordi de tror de har slået den ihjel (den taber pludseligt blade). Ofte HAR man faktisk slået den ihjel, den er ALTID lidt på tværs. Sammen med oliventræet har jeg aldrig formået at holde liv i dem i mere end halvandet år. Men i år skal det være… De får giga potter og så bliver alt godt, regner jeg med. Men her følger ihvertfald lidt tips fra de professionnelle, som åbenbart holder liv i dem længe nok til, at kunne dele deres erfaringer:

Vanding: Godt med vand forår og sommer. Noget mindre om vinteren, da overvanding kan medføre at bladende falder af.

Gødning: Ofte om foråret og sommeren.

Lys: Ok med sollys om vinteren. Men den skal stå køligt. Pas på med vindueslys om sommeren, da dens blade nemt kan begynde at hænge.


 Corokia Cotoneaster / Spøgelsestræ

 photo 364dc9b9-ffc6-44b3-bbc5-45a98830c3d3_zpsc0a74af8.png

Var også en populær plante i 2014 og er faktisk en “busk”. Med sine zigzagede grene og sølvgrå look og lidt ranglede ydre, har den ikke så underligt fået kælenavnet “spøgelsestræ”. Planten kan med fordel trimmes, så den bliver mere tæt og i mindre ranglet.

Vand: Hold jorden fugtig. Må gerne tørre ud nogle gange.

Gødning: Når jeg gøder mine Pilea’er.

Sol: Kan klare sig i alt slags lys – så man kan med fordel sende den på rundtur i hjemmet.


 Scindapsus pictus / Måneskin 

 photo fb348a98-ea07-4eed-86c0-07cbbfb65fcf_zpsa246a47a.png

Jeg holder virkelig meget af hængeplanter, hvorfor “Måneskin” er på min favoritliste. Den vokser hurtigt og kan hurtig formere sig (tag et enkelt blad af, stik det i jorden, kom en sluttet pose henover, indtil den slår rødder og begynder at vokse – super let.

Vanding: Når jorden ikke føles fugtig. Har godt af overbrusning med blomsterforstøver hele året.

Gødning: Sammen med Pilea og Corokia

Sol: Lyst uden for meget direkte sollys siger vejledninger. Min klarer sig dog godt i vinduet.


 Hedera helix / Efeu

 photo 6703063a-9af9-40c2-b19e-6b5e2d430567_zpsd0a0f088.png

Denne plante har jeg 3 af. De vokser på den rustne jernstang jeg har hængende over vores spisebord. Se hér. De vokser lynhurtigt og er egentlig en ganske triviel plante – men jeg kan nu godt lide dem. Nip en gren af og sæt den i en vase/flaske. Efter lidt tid slår den rødder og kan plantes eller den kan blive stående i vandet forever and ever (den vokser bare ikke, men forbliver ved status quo)

Vanding: Må ikke overvandes. 1·2 gange om ugen om sommeren afhængigt af vejret og højst 1 gang ugentlig om vinteren. Douches med lunkent vand 1-2 gange om ugen.

Gødning: Sammen med Pilea, Corokia og måneskin.

Lys: Afhænger af sorten, men de fleste kan tåle direkte lys. Flyt dog planten, hvis den begynder at få svedne blade.

 • Reply
  Julie
  20. januar 2015 at 14:48

  Skønt indlæg men tror nu ikke philedendron’en har en palmeagtig stamme. Linket du henviser til viser planten med en pind der sættes i for at holde planten oppe og er ikke dens stamme

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   20. januar 2015 at 23:50

   Tusind tak 😀 Jo Philodendron bipinnatifidum har en “stamme”. Du kigger på billedet med Monstera’en i linket – den har nemlig ikke en stamme og støttes af en kraftig pind. Hvis du kigger på Philodendron bipinnatifidum i linket, kan man se at den en lille kort stamme – men den er noget nemmere at se hvis du googler “Philodendron bipinnatifidum” 🙂

 • Reply
  Tine
  20. januar 2015 at 17:47

  Lækkert indlæg

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   20. januar 2015 at 23:51

   Takker 😉

   • Reply
    Tine
    22. januar 2015 at 21:33

    Hvilken gødning bruger du til de forskellige planter?

    • Reply
     Frøken Overspringshandling
     24. januar 2015 at 9:28

     Jeg bruger Ecostyle Stueplante gødning og så en gødning med mindre nitrat indhold til sukkulenterne. Jeg har godt nok ikke mere af den og kan ikke lige huske, hvad den hedder. Men begge er købt i Silvan 🙂

 • Reply
  Anne-Dorthe
  20. januar 2015 at 21:32

  Dette indlæg har hjulpet mig så meget! Jeg har vidst vandet mine sukkulenter lidt for meget. De begyndte at blive løse i bladende, og troede derfor de manglede vand.

  http://www.annedortheandersen.dk

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   21. januar 2015 at 0:00

   haha…ja det er altid ens første indskydelse at pøse på med vand :p Jeg har også et par planteliv på samvittighed, på den konto 🙂

 • Reply
  Kathrine
  20. januar 2015 at 22:44

  Tak for de gode tips. Har du en favorit blomsterhandel? Jeg synes ikke, at det vrimler med gode bud på Vesterbro, hvor jeg bor. Kh Kathrine

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   21. januar 2015 at 0:05

   Selvtak 😉 På Vesterbro er jeg særligt glad for Aroma Blomster på Vesterbrogade 61 ( der har jeg fornyeligt købt en Monstera) og så de 2 på Værnedamsvej, har også et fint udvalgt 😀

 • Reply
  Trine
  21. januar 2015 at 3:29

  Sikke en flot plantesamling du har dig! Misundesle!!!
  Jeg elsker virkelig sukkulenter og deres buttede blade, desværre kan jeg absolut ikke holde liv i dem..
  I sommers vandede jeg ca. en gang i ugen, og det var åbenbart for meget, for de døde alle sammen. Her i løbet af efterår og vinter har jeg købt en masse nye, som alle nu også er døde, på trods af at de er tørret helt ind mellem hver vandning.
  Da jeg vandede 1 gang i ugen i sommers, rådnede bladende én for én.. Nu hvor jeg har lært at sukkulenter stort set ingen vand skal have, ja så falder alle bladende af bare man puster til dem..
  Jeg ville så gerne kunne passe de satans smukke sukkulenter, hvad gør jeg forkert? 😀

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   21. januar 2015 at 8:48

   Ofte så er det en dårlig jord man køber sukkulenterne: den er hård, hvor sukkelenter har godt af en porøs ” stenet” jord, som sikre drænnage. Det kan være en god ide at blande Leca kugler i jorden.
   Står de lyst dine sukkulenter ? – stil dem gerne i direkte sol, evt. i et sydvendt vindue her om vinteren ( jeg downloade en kompas app hehe) . I Dk er der ofte radiatorer, ved vinduerne og det komplicere det ofte lidt. Sukkulenterne er nemlig ofte i hvileperiode om vinteren, så de bliver helt forvirrede af varmen og får så alligevel brug for en del vand.

 • Reply
  Rebecca
  21. januar 2015 at 12:02

  Super godt indlæg! Er selv ret dårlig til at passe mine få planter; glemmer at vande dem, glemmer hvornår jeg sidst har vandet dem og er flere gange kommet til at overvande dem. Det kunne være jeg skulle anskaffe mig den der app 😉

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   21. januar 2015 at 12:17

   Tusind tak 😀 Hvis den der App viser sig at være fantastisk – så opdater gerne herinde 😀

 • Reply
  Emilie
  3. marts 2015 at 10:52

  Jeg er blevet noget af en plante-freak efter jeg har fundet din blog. Jeg vil meget gerne finde jord til mine nye sukkulenter – hvor kan man købe det? Og ved du om det er noget der skal blandes op? 🙂

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   7. marts 2015 at 19:08

   Jeg køber altid sådan en “luksus” jord fra silvan eller et havecenter/planteskole. Jeg har enten sten eller afbrækkede flamingo-stykker i bunden af mine potteskjulere, for at sikre at det vand jeg vander filtreres fra. Sukkulenter er så sarte ift. vand og tåler ikke så meget. Så sørg for god drænnage! 😉

 • Reply
  Josefine
  5. marts 2015 at 21:19

  Dejligt med skønne planter 🙂
  Hvad hedder den smukke, store plante der står på stolen, på dit allerøverste billede?
  Og er den meget gammel, siden den er så stor og frodig?

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   7. marts 2015 at 19:04

   Den hedder Monstera Deliciosa og jeg har købt den i den hér størrelse.
   Hvis du bor i Kbh kan de fås virkelig mange steder i lige præcis denne størrelse 😀 de koster ca. 80-130 kr. 😉

 • Reply
  Mette marie
  30. april 2015 at 8:47

  Sikke en smuk plante samling

 • Reply
  Amalia
  9. maj 2015 at 12:37

  Skønt indlæg! Har du oplevet problemer med mug eller små dyr? Tror, at jeg har vandet aaalt for meget…

 • Reply
  Mariann
  19. juni 2015 at 21:23

  Et spg ang Monstera: “Beskærer” du dine? Har købt én i stueplante str for ca 4 uger siden, og den er allerede vokset meget.
  Og så lige et spg ang hoya: Har også købt mine som “provins-planter” – gør du noget for, at grenene ikke “knækker”, når de hænger?
  På forhånd tak for svar 🙂

 • Reply
  Anna Beck
  4. september 2015 at 7:23

  Hej frk. O.!
  Godt nok er blogopslaget gammelt, men jeg tyr stadigvæk til det, når tvivlen kommer kravlende. Jeg har en Måneskin hængende, som er virkelig flot og glad! (har haft den i ca. 1 år). Dog er den nu blevet så lang, så stænglerne rør jorden, og jeg vil derfor spørge, om man gerne bare må klippe dem et stykke op, eller om der er noget man skal tage hensyn til?

 • Reply
  Caroline Stadsbjerg
  6. oktober 2015 at 11:22

  HVORFOR er jeg ikke faldet over din blog før? Jeg er fan!
  Især lækkert med alle de smukke planter, og godt til en person, som absolut ikke har noget grønt i fingrene, whatsoever.

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   11. oktober 2015 at 11:29

   Haha…tak Caroline 😀
   Jeg kunne heller ikke holde liv i en kaktus, få år tilbage, men det går frem af 😛 Tro på det – YOU CAN DO IT 😛

 • Reply
  nina schive
  8. oktober 2015 at 22:25

  Dejligt indlæg!

  Min Monstera står i nordøst-vendt vindue og får derfor morgensolen, men er begyndt at få gule blade nederst :/ hvad kan det skyldes? Vander jeg for meget? (prøver at holde styr på det med en planteoversigt på min computer, men det er lidt svært nogle gange :P)

  Min Pilea står sådan lidt “gemt” bag en sofa i sydvendt-ish vindue og får nok nærmest lidt indirekte lys fra kl. 15-19, men nogle af bladene er de sidste par dage blevet brune og slatne og faldet af. Hvad kan det skyldes?

  Her i vintermånederne, vil mine planter så have godt af gødning?

  Mange hilsner, Nina 😀

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   11. oktober 2015 at 11:19

   Tak 😀

   Bladende bliver lyse af at stå direkte sol. Du skal tænke på at Monstera’en lever i bunden af regnskoven og derfor næsten altid står i skygge. Jeg tror bestemt ikke at skyldes overvanding. Men at holde igen – monstera’en klare sig godt uden vand VIRKELIG længe. Men flyt den helt ud af solen 🙂

   Hvis det er bladende tættest ved bunden, betyder det ikke så meget. Har den mange blade din Pilea?

   Jeg giver mine med jævne mellemrum, men mindre i vintermånederne da de naturligt ikke vokser så meget og derfor ikke har det store behov.

   Håber det svarer på dine spørgsmål 🙂

   • Reply
    Nina
    11. oktober 2015 at 11:26

    Tak for svar!

    Øv jeg troede godt den kunne stå i vindueskarmen i nordvendt vindue 🙁 jeg har ikke så meget plads at gøre godt med. Kan den leve uden lys på et badeværelse uden vinduer? Eller skal den have indirekte lys?

    Pileaen har ikke voldsomt mange blade og flere bliver ved med at få brune pletter/blive helt brune og falde af :/ jeg ved virkelig ikke hvor jeg skal placere den i hjemmet…

    Så vil mine planter have godt af noget gødning? 🙂

    • Reply
     Frøken Overspringshandling
     11. oktober 2015 at 12:03

     Jeg har over 10 Monstera og halvdelen af dem er bare mere sårbare overfor lys Den kan sagtens leve på et mørkt badeværelse 😀

     Overvander du din pilea ? Mine står lidt forskelligt – men alle i indirekte lys. Den ene står dog i direkte lys ( den på badeværelset). Men Prøv at stille den i nogle uger et sted uden for meget lys og giv den lidt gødning f.eks. ” Top Fit” fra Bayer Garden, det er rigtig godt til stressede planter!

     Jah du sagtens give dem gødning. Jeg giver pt mine hver 3. uge 🙂

 • Reply
  Inge
  9. november 2015 at 12:54

  Hej! Sikke et skønt (og brugbart indlæg!). Jeg har selv en Monstera, og først nu går det op for mig, at den nok skal have en ny plads i hjemmet, da den får alt for meget sollys! Men jeg har lige er spørgsmål: Hvad skyldes det, når dens blade begynder at sno sig rundt om sig selv/stilken? Jeg har nemlig prøvet at lade den tørre helt ud, (og desuden vander jeg den aldrig mere end 1 gang om ugen) men det hjalp ikke? Kan det være sollyset? På forhånd tak ☺️

 • Reply
  CK
  9. marts 2016 at 21:23

  Tænkte om du ville skrive lidt om magnolia grene? Både holdbarhed – hvordan de holder længst, pris og andre tips? 🙂

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   11. marts 2016 at 7:55

   Jeg har desværre aldrig haft nogen – men de kunne da være jeg skulle på jagt efter nogen i dag ? Hvis du er fra Kbh har du så spottet dem nogen steder?

 • Reply
  Anne
  12. marts 2017 at 18:40

  Sikk en herlig blog – skønt at jeg fandt den og dette indlæg :). Har netop i dag købt min første monstera (jaja, man er vel med på moden – omend noget forsinket), og håber virkelig jeg kan holde liv i den. Er jo nok plantemorder nr. ét, og kan hverken holde orkideer, kaktus eller almindelige stueplanter. Har dog haft en paraplyplante i snart fire uger – godt nok har den nået at få grimme brune pletter på nogle af bladene, men den har lige skudt to nye fine topblade, så et eller andet må jeg gøre rigtigt. Håber det kan overføres til monsteraen – må følge dine råd slavisk og krydse fingre 🙂

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   16. marts 2017 at 7:03

   Monstera’en er virkelig nem at holde – bare hold den ude af direkte sollys. Så er jeg sikker på at den klare og at du klare den 😛
   Og tusind tak for blogkompliment 😀

Leave a Reply