VORES TØRRELOFT

DIY Radiatorskjuler – 2 designs

30. januar 2015

Hermed den nemmeste “opskrift” på hjemmelavede radiatorskjulere, som nærmest kun kræver kompetencer indenfor “skruetrækning”. Radiatorskjulerne er fuldt ud “hjemmedesignede” og konstrueret således, at de “flyver” i rummet på hyldeknægte, hvilket giver et virkelig let udtryk og er vold praktisk ift. støvsugning, når man har kat, der laver pels-vindhekse, på størrelse med katten selv. De er også smarte fordi de let kan tages af hyldeknægtene, hvis man har behov, for at hænge noget til tørre direkte på radiatorerne .

Jeg har lavet 2 løsninger – 2 designs om man vil. Design 1 er til frithængende radiatorer, hvor der er behov for top og sidebeklædning og Design 2 er til radiatorer, der står inde under en vindueskarm, i en fordybning eller skunk og som derfor kun mangler frontbeklædning.

De er ikke billige at lave, men jeg har altså alligevel sparet rigtig rigtig rigtig mange penge. Custommade radiatorskjulere er ekstremt kostbare ( nærmest kriminelle priser – jeg er rystet!) , særligt hvis man gerne vil have dem lavet med kløvermønster i perforeret stål, som mine. Røverkøb og diverse andre gør-dét-selv kæder sælger radiatorskjulere, men de er virkelig ikke særlig pæne og de er ofte i virkelig tarvelig kvalitet.

Desværre glemte jeg, at vi er fattige på dagslys her i januar, så solen nåede at gå ned, inden jeg fik taget nye billeder af mine 4 hjemmelavede finheder. Men jeg lover, at  opdatere indlægget snarest, med lidt friske billeder.

Jeg får selv lidt ticks af de mange forskellige billedkvaliteter og farver hér i indlægget – men bær over med det. Her kommer ihvertfald lidt billeder af de radiatorskjulere jeg har lavet :

 photo Monstera_zps95d244c5.jpgDesign1: Denne radiatorskjuler er over 2 meter lang og så forbandet praktisk når man har skrå vægge og ingen vindueskarm (Billedet herover og herunder).

rd3 Denne er også en “Design 1” – bare lidt mindre end den først viste.

DbamDesign 2: Her ses en af de radiatorskjulere, som kun består af en ramme med monteret stålplade og som er hægtet på vindueskarmen.

Materialer

 • Fyrtræ til rammen (Det var den billigste træsort i Stark trælast Glostrup i efteråret 2014): Det jeg anvendte var 5,5 cm bredt og 2 cm tykt. Længden afhænger af størrelsen på radiatoren, som skal skjules.
 • Fyrtræ til hylde-kasse: Det jeg anvendte var 13,8 cm bredt og 2 cm tyk. Det er vigtigt at medtænke, hvor langt ud fra væggen radiatoren stikker. Desto længere ud den stikker, desto bredere træ til hylde og paneler skal man købe. Ellers ender man med “luft” op til væggen. Længden på brædderne, afhænger af størrelsen på radiatoren, som skal skjules.
 • Den billigste stålplade leverandør, jeg kunne finde var Netto Perforering i Jylland. Levering tog 6 dage. Jeg bestilte 4 stålplader med kløvermønster og målene var perfekte. Ring evt. til firmaet for priser osv. De er simpelthen så venlige og hjælpsomme. Inkl. levering for 4 plader (hvoraf den ene er over 2 meter ) gav vi ca. 1300 kr.
 • 8 lige beslag til rammen (Man kan købe en lille pose med X antal beslag inkl. passende skruer i Silvan). Der findes mange forskellige slags beslag og det underordnet hvilke man bruger. Jeg har har selv ved et tilfælde, brugt forskellige:  nogle med 4 huller andre med 2. Det vigtigste er, at beslaget har 2 huller med afstand og at beslagene ikke er for store.
 • 4 vinkelbeslag til at samle hylde-kassen (Hér, 4 stk. 20 kr. Silvan).
 • Minimum 10 ekstra af overstående vinkelbeslag, til at montere rammen på hylde-kassen. Antallet afhænger af størrelsen på radiatorskjuleren.
 • Universal spray grunder i hvid (ca. 65 kr. Jeg købte i Stark, men mange forhandler). Mængdeforbrug afhænger af pladens størrelse.
 • Radiator spraymaling i hvid (koster ca. 75 kr. Jeg købte i Stark, men der findes mange forhandlere). Mængdeforbrug afhænger af pladens størrelse.
 • Finkornet sandpapir (F.eks. korn 1000. Skal bruges på stålpladen).
 • Groft sandpapir (F.eks. korn 100. Bruges til at udjævne kanter/samlingerne, hvis man har brugt almindelig sav).
 • 4 mellemlange skruer.
 • Rense benzin (Hér, ca. 27 kr.)
 • Hvid træmaling.
 • 2 stk. Hyldeknægte (Hér, fra. 5 kr./stk.)  svarende hyldens bredde (hvis man laver Design 1)

  Eller

 • 2 stk. Riglejern (Hér, ca. 7 kr./stk) og 2 stålhager (hvis man laver Design 2)

Værktøj

 • Sav. Hvis man kommer i en trælasthandel, hvor der er mulighed for at låne rundsav, så er dette klart at anbefale, ift. jævne flader og dermed pæne samlinger (jeg brugte en almindeling sav, hvorfor mine samlinger måske ikke er perfekte. Men så er de fyldte med personlighed :p).
 • Blyant og målebånd (jeg HADER tommestokke).
 • Skruetrækker (det værktøj man bruger aller mest).
 • En klud, der ikke fnuldrer.
 • Pensel
 • En ven, kæreste, mor, far, bare en eller anden – et par ekstra hænder er guld!

En krusedullet plantegning

 photo 61858d83-6bb0-45ec-92ef-c121e75eeda4_zps0d323a21.jpgJeg er bedre til at save, end jeg er til at tegne – og jeg er ikke sej med en sav.

Opmåling af Radiator 

Når man skal igang med at måle op til radiatorskjuleren, er det vigtigt at have i mente, at radiatorskjuleren skal hænge 3 cm over radiatoren. Dette for at sikre, at varmen kan cirkulere. Det er ligedes en god ide, at bygge radiaoskjuleren lige så høj, som radiatoren – og altså ikke helt ned til gulvet. Dermed er der også plads til at varmen kan cirkulere forneden.

HUSK de 3 ekstra cm i højden, når brædderne skal saves til. Det er pænt ærgerligt, at stå med en radiatorskjuler, der ikke dækker bunden af radiatoren.

 photo gg_zps88acaad5.jpg

Forbered stålpladen

Når man har målt op hvor stor rammen er og man har besluttet hvor bredde brædder man vil købe, kan man bestille stålpladen ( Tip: hvis man vil være helt sikker på stålpladens mål, så vent med at bestille den til når rammen er samlet. Så er det noget nemmere at måle stålpladen op). Stålpladen skal nemlig være 4 cm større i bredden og længden, end rammehulet (se krusedulle tegning), således at der er 2 cm. ekstra i top, bund og sider, til fastmontering.

 photo 14dcf3cc-891d-4314-8310-b61a31c38e46_zps270c8773.jpgTil at gøre stålpladern klar, skal man bruge: Rense benzin, en klud (der ikke fnuldrer), finkornet sandpapir, Universal grunder og radiotormaling. (Til 4 stålplader, hvoraf den ene er over 2 meter lang, brugte jeg 3 grundere og 5 radiatormalinger (ca. 1 lag grunder og 2-3 lag radiatormaling, skal hver stålplade have).

 photo 362e7125-9821-4ff7-8a4f-8306e48a602f_zps58c36c30.jpgStålpladen skal affedtes med rense benzin. Rens stålpladen grundigt med benzinen og anvend en klud som ikke fnuldrer. Efterfølgende skal pladen FORSIGTGT slibes med lidt sandpapir. Dette bevirker at grunder og maling hæfter meget bedre, på den ellers glatte overflade. Tør efterfølgende stålpladen grundigt af for stålstøv (Rense benzins kluden kan anvendes).

 photo db11ae5d-79c0-4d90-bfca-c8f121b5e89a_zps36243f7a.jpgTag stålpladen udenfor når der skral spraymales. Spray først 1 lag med en Universal grunder. Pas på med ikke, at komme for tæt på pladen. Følg anvisningen på spraydåsen ift. spraydistance og tørretid. Det er nemlig træls med “løbe-dråber” og bobler på det pæne stål, bare fordi man er lidt utålmodig. Når grunderen er tørret gives der radiatorspraymaling i fine lag (lad tørre mellem lagene). Der måtte ca. 2 lag til mine. OBS: kun den side, som skal være synlig, behøver at blive grundet og malet.

Byg Rammen

Sav brædderne til således, at rammen er stor nok til at dække radiatoren.

Det er vigtigt at “Rammen” og “Hylde-kassen” har nøjagtig samme længde og højde ( kig på min krusedulle tegning og forestil jer, at tegning 1 og tegning 2 skal ligge oven på hinanden – som skrevet på krusedullen, så skal “side a” være lige så lang som ” side a1″ og “side b” skal være lige så lang som “side b1”) – Yes..er i mæ´?

 photo 8b7b4e32-0571-4cec-82c3-1981d99e5de5_zpse13aeeee.jpg

På de 2 brædder, der udgør de lodrette i rammen, skal der skrues 2 lige beslag, i hver ende. Skru efterfølgende de 2 lodrette brædder sammen med de vandrette. Så skulle man meget gerne ende ud med en fin robust ramme.

 photo 148f95ed-bba1-4697-a1a5-0e43ccc2dfb9_zps40bfa7b4.jpg

Hvis man som mig, er en knold til at save lige, så er groft sandpapir til at jævne skævhederne ud med smart, at have ved hånden. På det tidspunkt billederne blev taget, testede jeg Dremel 4000 fra Bosch. Derfor har jeg, hvad der ligner et tandlæge redskab i hånden 🙂 Men Sandpapir er ALTSÅ mindst lige så effektivt.

 photo bead7094-0c62-4fec-9d3d-b4215c52aec8_zps5c5a9ac7.jpgDesværre glemte jeg, at tage et billede af rammen uden stålpladen på, men den kan lige ænses i baggrunden på dette billede 🙂

 photo cl_zpsd744860a.jpgDe grønne cirkler viser, hvordan brædderne er skruet sammen i rammen. Super simpelt ;). Stålpladen har sneget sig på rammen, men man kan sagtens vente med, at montere stålpladen til aller aller sidst – det har ingen betydning. Bare HUSK at male rammen inden!

 photo Unknown_zps8f2aadda.jpg Et lidt større billedperspektiv af ” sammenskruningen” af rammen.

 photo foto2-6_zpsa98c979f.jpg

 Stålpladen monteres på rammen, med små skruer. Jeg har placeret skruerne med ca.  20 cm. afstand.

 photo 325fd7a5-b917-4047-ab97-d81c7bac5de6_zps55b7c69f.jpg

 Færdig ramme. Hvis man stopper hér, så har man man mere eller mindre Design 2. Så jeg forlader lige for en stund  “Design 1”.

 Design 2

Design 2 er faktisk færdig, når rammen er færdig. Der mangler nu kun, at blive monteret stålhager på rammen og riglejern på vindueskarmen, før at rammen kan hænge.

 photo foto1-7_zpsacdaea63.jpg2-3 stålhager bankes i toppen af rammen; 1 i højre side, 1 i venstre og evt. 1 i midten af rammen. Stålhagerne skal placeres så det passer med, at kunne stikkes ind i de riglejern, som monteres under vindueskarmen.

 photo 33a0d75e-c3a0-4506-8281-f2b8f006994b_zps72f4f0fb.png

Billedet viser 1 ud af 2 riglejern skruet på bagsiden af vindueskarmen. OBS der skal monteres 3 riglejern, hvis rammen er stor og tung (evt. i midten af vindueskarmen).

Dét var så alt fra Design 2 – som let kan tages af og på / op og ned ( ved ikke hvad man siger ?!). Ihvertfald fortsætter jeg med Design 1 nu 😉

Design 1 fortsat: Hylde-Kassen 

Jeg har desværre ikke et billede af “Hylde-kassen” alene. På billedet er hyldekassen  monteret på rammen. De forskellige samlinger med beslag er fremhævet med farvede cirkler, som vil blive forklaret herunder.

OBS til at bygge selve hylde-kassen, skal man KUN have fokus på de “gule cirkler” og den stiplede linje – så ikke bliv forvirret over de grønne og pink cirkler. GULE CIRKLER + STIPLET LINJE – okæj ?!  😉

 photo t_zps9225ac2b.jpgHyldekassen er super simpel at lave. Som nævnt i afsnittet ” Byg Rammen”, så skal hyldekasse og ramme være lige store. På billedet kan man se, at hylde-kassen er placeret oven på rammen og at de LIGE store – som fod i hose eller hvad man nu siger 😉

 photo s_zpsbe65df3d.jpgDe “grønne cirkler” er fortsat de flade beslag, som bliver brugt til at samle rammen med.

Hylde-kassen samles med i alt 4 stk. vinkelbeslag (Gule cirkler). Der skal bruges 2 stk. i hver side, til at samle sidepanel med hylden. Derudover skal der skrues skruer i. Den stiplede linje på billedet herunder, skal forestille en skrue. Ikke at der skal skrues ned lige dér 🙂 Den (faktisk 2 stk. se krusedulle tegning) skal selvfølgelig skrues ned, lidt længere inde, for at gøre samlingen mellem hylde og sidepanel mere stærk. Skruerne skal placeres mellem de 2 vinkelbeslag /de gule cirkler. Når det er gjort i begge sider, så kan hylde-kassen monteres på rammen.

Vinkelbeslag bruges også til, at montere hylde-kassen på rammen. De vinkelbeslag der binder hylde-kassen med rammen er fremhævet med “pink cirkler”. Antallet af vinkelbeslag, der skal bruges til at montere hylde-kasse på rammen, afhænger af størrelsen. Når det sidste vinkelbeslag er skruet i, er radiatorskjuleren færdig og skal nu bare males.

 Maling og ophængning 

Hvis man som jeg har valgt fyrtræ, kan der kan være nogle temmelig synlige knaster i træet, som kan være svære, at dække med almindelig maling. Knasterne kan man starte med at male, med en hvid spærre/knastmaling 2-3 gange.

Efterfølgende males med en almindelig hvid træmaling.

Hyldeknægte monteres 3 cm over radiatoren. Se billede af opsatte hyldeknægte i afsnittet “Opmåling af Radiator” ( De ser voldsomt skæve ud, men hele vores lejlighed er skæv – en del af charmen ved at bo på et gammelt tørreloft)

 photo b600a4c4-23fd-496b-8382-f7c5aa514681_zps06b9972e.jpg
 photo foto1PNG_zps6f5ebdbc.jpeg

 • Reply
  Lizbet/The HomeCure
  30. januar 2015 at 9:15

  Nu kan det godt være, at jeg spørger lidt dumt, men altså.. Hvordan skruer du op og ned for varmen på radiatorerne, når skjulerne er oppe? 🙂

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   30. januar 2015 at 9:22

   På dem uden ramme kan man få hånden ind / ellers kan man lige hurtig hægte dem af krogen i den side, hvor termostaten sidder. Når det kommer til dem i kassen, trækker man bare ud i den side hvor termostaten sidder Ligesom med de fleste andre radiatorskjulere man kan google 🙂

 • Reply
  Liv Hansen
  30. januar 2015 at 20:29

  Super fin ide – især når man ligesom jeg synes at radiatorer generelt er utroligt grimme. Skønt at kunne skjule dem lidt væk!

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   2. februar 2015 at 16:55

   Tusind tak 🙂

 • Reply
  Julie
  11. maj 2015 at 21:54

  Hej! Hvad hedder den stålplader der er brugt, og hvor købes den henne? 🙂

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   12. maj 2015 at 5:40

   Det er link til forhandler i indlægget 😀

 • Reply
  Else Nørgaard
  6. juni 2015 at 23:49

  Super flot arbejde og god inspiration.
  Hvad gør jeg med en vindueskarm i granit hvor jeg jo ikke kan skrue beslag i?

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   13. juni 2015 at 18:43

   uuuh den er svær haha…der er jeg lidt lost. Men sig lige til hvis du finder en løsning 😉

 • Reply
  Maia
  4. november 2015 at 9:47

  Hej. Det her er en guldside – tak for det. Jeg har et crush på dit spisebord. Er det diy eller købt? Hvis du har kastet penge efter det – kan jeg så få at vide hvor det er købt? Vh Maia

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   4. november 2015 at 18:03

   Haha tak 🙂
   Spisebordet er i genbrugs-elmetræ og fra Ilva – serien hed Lormont. Man kan være heldig og finde det på DBA nogle gange 🙂

 • Reply
  Anne
  28. november 2015 at 21:54

  Sikke en god DIY-guide 🙂 Jeg har lige skruet min første ramme og hyldekasse sammen 😀 Har du brugt mat eller blank spraymaling til stålpladen? Vh. Anne

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   2. december 2015 at 8:17

   Tak 🙂
   uuhh jeg mener ikke at Radiatorspray maling overhoved kan købes i variationer ( jeg er dig desværre svar skyldig). Men HUSK det SKAL være radiatorspray så det kan modstå varmen !!!! 🙂

 • Reply
  Anne-Sophie
  5. december 2015 at 16:28

  Hejsa!
  Jeg er virkelig inspireret, men har bare et enkelt spørgsmål! 🙂
  Er det ikke super besværligt at regulere på radiatoren? Skal man ikke have “kassen” af og på? 😉
  God lørdag og glædelig jul,
  Anne-Sophie

 • Reply
  Amalie
  15. april 2016 at 14:00

  Løfter du dem så af hver gang du skal justere på temperaturen?

 • Reply
  Mustafa N. B.
  1. juni 2016 at 23:36

  Hej,
  Jeg er interreseret i at købe mønstreplader til radiator skjuler… Hvor og hvordan køber jeg dem?

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   15. juni 2016 at 8:10

   Det står i indlægget hvor de kan købes 🙂

 • Reply
  Mustafa N. B.
  1. juni 2016 at 23:40

  Jeg er interreseret i at købe radiator skjuler hvor og hvordan køber jeg dem?

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   15. juni 2016 at 8:09

   Jeg har selv lavet mine ?

 • Reply
  Nina
  7. august 2016 at 0:04

  Aj – det ser da virkelig pænt ud og lige til at gå til med alle de billeder og tegninger og forklaringer. Tusind tak for tips! /Nina

 • Reply
  Nina
  7. august 2016 at 0:05

  Supergod inspiration – tusind tak – og let at gå til med alle de fotos og tegninger og forklaringer! /Nina

 • Reply
  R
  12. december 2016 at 2:55

  Fint guide. Har du bemærket om du evt betaler mere i varme nu hvor måleren sidder under nettet, eller er det i småtingsafdelingen ?

 • Reply
  alex
  9. januar 2017 at 19:50

  radiator skjuleren ser godt ud,
  men hvor har du købt jernpladen med hullerne og hvad koster sådan en jernplade

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   10. januar 2017 at 3:10

   Hej Alex -der er både link til forhandler og pris i indlægget 🙂

 • Reply
  Ida T
  10. marts 2017 at 15:56

  Hej,
  Smuk løsning! Holder malingen af metallet ok i længden? Havde overvejet pulverlakør, men det er dyrt. Mvh Ida

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   16. marts 2017 at 6:59

   Vores er overhoved ikke skraldet af endnu – trods lidt slag og nærkontakt med stole osv 🙂 Så hvis man følger min guide til punkt og prikke – så tør jeg godt love at det holder ;D

Leave a Reply