VORES TØRRELOFT

Istandsættelse af teakbord

5. juni 2013

1-mappe uden navn1-0011-mappe uden navn2 1-mappe uden navn3 1-mappe uden navn4 1-mappe uden navn5

 

Jeg har været væk længe  –  ALT for længe. Jeg har ingen undskyldninger…men til gengæld har jeg idag været praktisk og fået istandsat vores ene sofabord ( Det andet er blivet lavet om til en “hyggebænk” – indlæg følger).

Håber at indlægget kan inspirere nogen af jer til ikke at “give op” om jeres kære gamle møbel eller efterlade et loppefund/skraldeskat, idet i måske tænker at istandsættelsen er håbløs. Frygt ikke – ALT kan blive fint igen med lidt arbejde.

Hvad skal man bruge:

 • Sandpapir korn 100 ( kommer dog lidt an på træsort – korn 100 er fin til teaktræ, som mit bord er i). Brug evt. sandpapir korn 180-200, hvis der skal fin-slibes eller hvis træet er meget blødt (OBS: desto højere “tal” sandpapir, desto finere korn)
 • Spand, 3 klude og vand m. trærens eller mild grundrens
 • Møbellak og pensel
 • Støvsuger hvis man sliber indenfor 😉

Fremgangsmåde:

 1. Slib alt lak, fedtpletter og ridser af.
 2. vaske grundigt 3 gange – alle gange med en ny klud og nyt vand ( Trust me – det er arbejdet værd – det er så surt at have mikro-træperler, til at sidde i lakken – det ser ret grimt ud).
 3. Lad træværket tørre HELT i et par timer
 4. Pensel møbellak på – vær opmærksom på åbne vinduer, støv, fnuller, kattehår eller andet hår, som kan lande på lakken imens det tørrer – det er ik pænt 😉

Follow on Bloglovin

 • Reply
  Emma
  20. juli 2015 at 11:43

  Hej Frk. O

  Tak for nogle meget fine og velillustrerede teaktræsguides.

  Jeg har et par spørgsmål.

  Jeg er i gang med at shine et teaktræsspisebord fra tresserne op, men er kommet i tvivl om det er lakeret eller oliebehandlet. Understellet/benene ser ud til at være lakeret, men bordpladen har en anden glans og jeg gætter derfor på at den er oliebehandlet, selvom det virker underligt at delene er behandlet forskelligt.

  Det kan også skyldes slid at bordpladen har en anden glans…

  Hvordan har du selv fundet ud af om dine møbler er oliebehandlede eller lakerede?

  Og et andet spørgsmål: når du forbereder en stor flade (f.eks. bordplade) til oliebehandling eller lakering sliber du så til hele fladen er grålig – altså til du er nået ned til det rå træ? Ville du også gøre det på en fineret flade?

  Jeg har fulgt din guide og startede med at vaske bordpladen med trærens. Så lod jeg det tørre helt og sleb derefter med korn 180.

  Når jeg tørrer den slebne flade over med en våd klud er det ret tydeligt at se hvor jeg har slebet mest (for at fjerne pletter), og jeg regner med at den samme forskel vil kunne ses hvis jeg gir den olie nu.

  Mit bord har en fineret bordplade med massive kanter. Der er derfor grænser for hvor meget jeg kan slibe bordpladen. Og nu er jeg i tvivl om hvordan jeg skal fortsætte.

  1. Slibe mere for at få en ensartet overflade (men er bange for at ødelægge finéren og synes slet ikke sandpapir med kornstørrelse 400-800 tager ved)
  2. Oliebehandle og håbe på at farveforskellene udjævnes (tror desværre ikke helt selv på det, og er som sagt også kommet i tvivl om bordpladen er lakeret eller oliebehandlet)

  Har du et råd? Hvad ville du selv gøre?

  De bedste hilsner Emma

 • Reply
  Marie Louise
  20. september 2015 at 18:40

  Hej frøken overspringshandling! Har netop i dag selv været igang med at slibe og oliere et gammelt teaktræssofabord. Det ser dog smart ud med møbellak. Tænker det er nemmere at holde. Ved du om man kan lægge det ovenpå et (ny)olieret bord eller er det forfra med slibning?

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   20. september 2015 at 21:10

   Uh den er altid lidt svær fordi der er risiko for at lakken begynder at boble op. Du kan måske godt bruge en vandbaseret lak. Men spørg der hvor du køber lakken og tag den olie med som du har brugt. Jeg har kun et teakmøbel som jeg har givet lak og det er netop et sofabord – det sleb jeg helt ned og nogenlunde fri fra olien 🙂

 • Reply
  Winnie
  10. marts 2016 at 8:36

  Hej.
  Jeg vil høre, om møbellakken du bruger til sofabordet er klar lak eller er der farve i?
  Det ser super godt ud.

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   10. marts 2016 at 13:24

   Den er klar 🙂

Leave a Reply