VORES TØRRELOFT

En af Mine Mest Populære DIY: PLANTEHÆNGER

29. marts 2016

Så er det tid til et lille gensyn med en yderst pædagogisk og populær DIY fra sidste år – foråret er på vej og den er plantetid – get’em plants up and hangin’ 😉

 DIYMAC

70’er trenden ”Macramé”, som betyder ”frynser” på arabisk, har været på vej retur i noget tid, bl.a. i form af vægophæng og tasker. Men også macramé plantehængere er blevet populære igen, særligt set i lyset af, at plantetrenden kontinuerer vedholdeligt ind i 2015 og faktisk synes at tiltage. Lav bare en søgning på Pinterest på “macrame planthangers” – øj der er mange fine.

Jeg lavede mit første planteophæng i september, efter at være blevet voldsomt inspireret af dem i New York ( A la den sorte på billedet nedenfor). Den sorte er meget simpel, så nu stepper jeg lige “up a notch” og laver en lidt mere ” raffineret” en af slagsen. Jeg lover jer, at det er EDDER nemt!

For at lave denne DIY, skal man kunne anvende én slags knude. Den er anvendt til alle de 3 plantehængere, som fremgår på billedet, i større eller mindre grad. Når først man kan den basale knude, er der ingen grund til at man følger min guide. Så kan man bare ”freestyle”  derud af og selv tilpasse sit ophæng, forskellige størrelser og former af potteplanter. Denne DIY passer til de fleste almindeling størrelse potteskjulere.

Ps: jeg glemte at sætte underskålene i på billederne 😉 De skal naturlivis på 😉

Planehænger

 photo A_zps04431d74.jpg

Det er forresten denne plantehænger som DIY’en er baseret på.

 photo C_zps13574fdc.jpg

Denne plantehænger er lavet på præcis samme måde bare uden ” twister”

 

GO!

Start med at klippe 8 snore af 4 meter. Man kan købe special macramésnor, men man kan også sagtens anvende almindeligt bomuldssnor, garn eller Zpagetti tricotgarn (det er de 3 typer snor jeg har anvendt).

 photo 1_zps50b5e616.jpg

Buk de 8 snore på midten og monter dem på en ring, som vist på billedet

 photo 2_zpscf07e95b.jpg

Stram til.

 photo 3_zpsd146d553.jpg

Del snorene i 4 klynger, med 4 snore i hver klynge. Jeg har valgt, at arbejde ved et bord og har derfor fastsat ringen med gaffatape. Men man kan også sagtens arbejde ud fra et dør håndtag eller andet.

 photo 4_zpsc7a47100.jpg

Nu skal der laves såkaldte ”square knots”. De er meget simple og den eneste knytte teknik, man skal kunne beherske for at lave dette ophæng. Når man skal lave ”square knots”, skal man KUN arbejde med de 2 yderste snore. Dvs. at de 2 snore i midten slet ikke bruges aktivt. Når man laver en ”square knot”, gør man præcis det samme: først med højre snor, så med venstre (Man kan også gøre det modsat – jeg starter dog altid med højre). Læg højre snot henover de to snore i midten og læg venstre snor over den.

 photo 5_zps1116ca15.jpg

Træk venstre snor ind under de 2 snore i midten og op igennem løkken lavet med højre snor og stram til.

 photo 6_zps6172eb22.jpg

Når man begynder at stramme til, ser det nogenlunde således ud. Man er nu halvejs med sin første ”square knot”.

 photo 7_zps7ae12031.jpg

Man skal nu gøre præcis det samme, bare modsat. Nu skal venstre snor, henover de to snore i midten og den højre skal ligges ovenpå, hvorpå den trækkes under de snore i midten og op igennem løkken formet af den venstre snor (For at spare på billedomfanget ”udgår” flere detalje billeder, da processen er præcis den samme som D+E+F). Nu har man lavet en ”square knot”. Dem skal der laves 14 af i hver klynge. Når man har fået lidt træning laver man en square knot på få sekunder.

 photo 8_zps44b97e2a.jpg

I hver klynge laves en Square knot ca. 20 cm. fra de 14 der lige er lavet.

 photo 9_zps76844267.jpg

Nu skal der laves 16 cm. med Twister knots. De ser rigtig svære ud, men i virkeligheden er de edder nemme og består af en ”halv square knot”. Dvs. at der ikke skiftes mellem højre og venstre snor. Nu skal der laves knude fra samme siden hele tiden – det vil i mit tilfælde sige, at jeg skal lave knuder fra højre side hele tiden – så begynder snoren at twiste af sig selv.

 photo 10_zps08f508fe.jpg

Perler kan monteres ved, at trække den på de to midterste snore.

 photo 11_zpsf112e41b.jpg

Perlen sættes fast med en ”square knot”. For finhedens skyld har jeg lavet 5 ”square knots”. Det gøres på alle 4 klynger.

 photo 12_zps4b348d20.jpg

Forbind klyngerne med en ”square knot” mellem hver klynge ca. 6 cm fra de 5 ”square knots”. Det to yderste snore, i højre og venstre side forbindes på samme måde med en ”square knot”, således at der formes en en ”sluttet cirkel”. Tilføj efterfølgende 3 ”square knots”. Så man ender op med 4 af dem, som kan ses på næste billede.

 photo 13_zpsba63f46d.jpg

De 4 x 4 square knot kan ses hér.

 photo 14_zps0fe772b3.jpg

Del igen klyngerne og forbind dem med naboklyngen ca. 6 cm nede . Her med kun én ”square knot”.

 photo 15_zpsf830b00a.jpg

Slut af med en knude i bunden og klip snorene til en kvast eller lad dem beholde deres naturlige forskellige længder, for et lidt mere afslappet boho look 😉

 • Reply
  Maj
  29. marts 2016 at 10:51

  Og jeg ved hermed hvad jeg skal hjem og bruge min eftermiddag på 😉
  Tak for dine altid fine indlæg og gode ideer til DIY’s indenfor et overskueligt budget!
  Hav en fantastisk dag! 🙂

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   29. marts 2016 at 11:14

   Det er altså også virkelig hyggeligt at sidde med (når man lige kan knuden). Og tusind tak, det er jeg virkelig glad for at du synes – ha’ den fineste dag, dig også 😉

 • Reply
  Louise Pedersen
  29. marts 2016 at 15:15

  Hvor er det bare god timing! Jeg havde i morges besluttet mig for at finde denne meget fine guide frem, og nu behøver jeg ikke engang søge!Tk 🙂

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   29. marts 2016 at 15:27

   HAHa genialt – det må være nogle telepatiske evner af en slags 😛

 • Reply
  DIY: MACRAMÉ PLÖNTUHENGI
  7. april 2016 at 12:34

  […] -> DIY: MACRAMÉ PLANTEHÆNGER <- […]

 • Reply
  Nadia
  9. april 2016 at 10:05

  Hej Frøken overspringshandling, Jeg er simpelthen så inspireret og vil prøve at lave mine egne plantehængere – men jeg har haft lidt svært ved at finde den rigtige type snor (og har måske overset det i din guide) men hvor køber du dit snor henne? Kh. nadia

 • Reply
  Dontlikeitloveit
  3. august 2017 at 15:48

  Øv – kan ikke se billederne i guiden – kan du fikse det så de kan ses? Ser ud til der er problemet med din photobucket 🙂

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   3. august 2017 at 15:52

   Det kan jeg desværre ikke lige i øjeblikket, da der er oprettet en sag hos den billedhost der har blokeret for billederne 🙁 Jeg afventer fortsat svar fra dem lidt endnu, før de med mafiametode får de 400 dollars for at give mig dem tilbage igen. Jeg beklager virkelig altså 🙁

 • Reply
  DIY - Simpelt planteophæng til din hængeplante - rikkeandersen.dk
  13. september 2019 at 19:47

  […] Mit planteophæng er meget simpelt, da jeg vil have planten i fokus. Du kan tilføje flere snore, hvis du vil have ophænget til at se mere net-agtigt ud. Og ellers kan du tilføje farvet snor, perler eller andet godt lir. Du kan også prøve kræfter med en af de mere avancerede macramé-plantehængere. […]

 • Reply
  Tanya
  8. marts 2020 at 19:27

  Her i 2020 holder dit i skæg stadigvæk. 1000 tak for en super fin og mega nem diy.

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   10. marts 2020 at 14:18

   Det var så lidt 😀

   Det er så dejligt med sådan nogle feedbacks. Tusind tak!!!! <3

Leave a Reply