VORES TØRRELOFT

Omfarvning af Wegner Læderhynder

3. juli 2014

10354388_1433160103636582_1209208054_n

 

Så er jeg igang med at omfarve de 8 hynder til mine 2 Wegner sofaer, som jeg fandt for lidt tid siden på DBA, og de bliver flotte. Jer som følger mig på Instagram har set 3 pers. versionen af min lækre start 70′ er sofaer ( Vi har 2 stk. 2 pers). Jeg poster billedet og historien bag møblerne senere idag.
Brun/kamel med et orange skær er ikke lige min kop kaffe. Sofaerne blev faktisk købt med intentionen om at hynderne skulle omfarves – jeg vidste bare ikke om det kunne lade sig gøre. Så det var med en lille smule angst, at jeg igår lavede en lille test på bagsiden af en af hynderne og hurraaaah det virkede!

Lige nu har jeg lavet 2 hynder helt færdige, de skal bare have læderpleje/balsam om et par dage, når de er gennemhærdede.  Desværre er jeg løbet tør for den ene af de 5 produkter, som jeg bruger, så jeg må lige være tålmodig og vente på at postmanden kommer forbi en af dagene… hader at vente, er så skide utålmodig altid.

Træ-stellene som er i Mose-eg skal også slibes ned, bejdses og lakeres, så der er meget arbejde forude, men jeg elsker det – det er ren terapi at stå med.
Næste skridt bliver at få slæbt sofaerne ned i værkstedet fra 4. sal. Heldigt at kæresten min, er så tålmodig og villig til at slæbe, fordi han får skisme travlt i den nærmeste fremtid, med alt den overspringshandlings-kompensation jeg har oplagret i BA-perioden. Så hermed en hyldest til min rare mand 🙂

Jeg laver selvfølgelig en fuld DIY på hele molevitten når jeg er færdig. Dette projekt kommer til at tage lidt tid, da alt skal foretages forsigtigt og med respekt for håndværket. Mange vil måske mene at det er  “mord og hærværk” at farve originalhynderne i en anden farve og at det måske kan have betydning for værdien af møblerne. Men bevares, nu skal de her 44 år gamle sofaer, måske stå hos mig de næste 50 år, så er det altså også vigtigt at de passer ind 🙂 Det vigtigste for mig, er at reno-arbejdet bliver gjort ordenligt, at hynderne får en masse pleje så de kan klare minimum 44 år til og er træværket bliver vedligeholdt.

…har i spørgsmål inden da, så skal jeg nok svare 🙂

 

 • Reply
  Sara
  3. juli 2014 at 20:42

  Jeg havde også farvet hynderne hvis det var mig – så skide være med om værdien skulle falde, hvis man nu har tænkt sig at beholde dem forever. 😀

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   3. juli 2014 at 21:41

   Lige præcis min filosofi eller hvad man nu skal kaldet det 😀

 • Reply
  Anne
  24. august 2014 at 16:34

  først og fremmest 1000 tak for en spændende og inspirerende blog. 😀
  jeg står selv og overvejer at omfarve en sofa, og jeg tænkte på, om du ville lave en trin-for-trin guide til omfarvning af læder? (måske du allerede har gjort det, og jeg bare ikke kan finde indlægget?)

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   26. august 2014 at 20:55

   Jeg har faktisk glemt det hihihi !! MEn det kan du tro jeg vil, jeg har faktisk taget billeder af processen 😀 Guiden kommer op i løbet af ugen!!!
   Og tak – er så glad for at kunne inspirere 😀

 • Reply
  Maja
  4. november 2014 at 15:45

  Er guiden til omfarvning kommet på din hjemmeside? Er meget interesseret i at læse hvordan du kom frem til dit smukke resultat.

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   7. november 2014 at 9:09

   Nej desværre, men du får lige en lynguide her, som jeg anvendte og som er skide god 🙂 Den findes på TM-materialers hjemmeside. Jeg anvendte også deres produkter. PLUS en læderbalsam til sidst. Håber du kan bruge den – resultatet er blevet fantatisk!!!!!
   Hvis der også er almindeling tekstil f.eks. på hynders bund – så sæt malertaper langt med kanten, hvis du ikke vil have tekstilet farvet. Hvis du har mulighed for det, så lad puderne sidde i læderbetrækket, det gør det noget lettere, at arbejde med! Men husk at pakke puden ind i en sort sæk!

   Start med at vaske læderet grundigt med TM-Læder-rens på en svamp. RIGTIG grundigt.

   Denne rensning er nødvendig for senere at kunne begrænse anvendelsen af TM-Affedtningsmiddel. Dette indeholder nemlig opløsningsmidler og kan i store mængder virke noget udtørrende og dermed være lettere skadeligt for læderet – men affedtningen er samtidigt absolut nødvendig for den nye farves vedhæftning.

   Lad nu læderet tørre godt (evt. til næste dag). Jeg lod mit tørre i 4 timer og det var fint.

   Nu tørres læderet over med en klud vædet med TM-Affedtningsmiddel. Dette vil løsne overfladen på den gamle læderfarve, og sikre vedhæftningen af den nye farve.

   Stop behandlingen med affedtningsmidlet, når du kan se begyndende farve-afsmitning på kluden.

   Meget blanke eller “glasagtige” områder, som kan være opstået på f.eks. forkanter af armlæn og sædeforkanter, kan evt. slibes /”ridses” let med slibepapir korn 180 eller derover, for at farven bedre kan “hæfte” (farven hæfter meget bedre på en ru overflade). Vær dog meget omhyggelig med ikke at gennemslibe læderets narv (d.v.s. læderets “papirtynde” glatte overflade).

   Det følgende afsnit gælder KUN for LÆDER som skal omfarves til ny farve og kun for “sugende” læder (d.v.s. læder, som ikke i forvejen er behandlet med dækfarve eller lak).
   …..
   Test:
   Prøv evt. først at afrense et lille stykke af læderet på et usynligt sted, med f.eks. acetone, cellulosefortynder eller “neglelak-fjerner” og dernæst når det er helt tørt at dryppe lidt vand på stedet. Hvis vandet nu stadig “preller” af på læderet, er det formentlig fra garveriet behandlet med dækfarve og / eller lak og kan nu efterfølgende IKKE farves med Anilinfarve. ( DETTE GJORDE JEG OG DET VIRKEDE)

   Hvis vandet derimod hurtigt forsvinder ned i læderet, er du dermed så heldig, at dit læder kan opsuge og dermed farves med anilinfarve og dermed “gennemfarves” inden påføring af dækfarve.

   Læder der skal omfarves til en anden ( mørkere) farve, bør derfor nu “gennemfarves” med Quick Anilinfarve (bejdsefarve) i ca. samme farvetone som den færdige farve. Dette giver læderet den nødvendige basis for den nye farve og gør at der efterfølgende kun skal bruges ganske lidt dækfarve, for at opnå det færdige resultat. Dette er temmelig vigtigt da evt. senere problemer med krakelering, oftest skyldes et for tykt lag dækfarve, hvilket i øvrigt også vil kunne få læderet til at føles lidt stift og “plastagtigt”
   Læder der skal opfarves til nogenlunde samme farvetone som den oprindelige, behøver derimod ikke grundfarvning med Anilinfarven, da det i så fald kun er nødvendigt med et tyndt farvelag, som dermed ikke vil forandre læderets overflade væsentligt.
   Anilinfarve kan købes på spraydåse eller som hele ltr. og kan her påføres med klud, svamp, pensel eller sprøjte, men mængden af den tilførte anilinfarve kan næsten ikke overdrives, da det her bare gælder om at “gennemfarve” læderet inden dæk-farvningen.
   …..
   Nu skal læderet farves med TM-Læderdækfarve, uanset om det som ovenfor, er gennemfarvet med anilinfarven eller ikke.
   TM-Læderdækfarve fås i 60 standardfarver.
   Farven indgnides i læderet med en svamp, især i folder og syninger og efter en kort tørretid (ca. 30 min.) kan farven nu “dubbes” på med en svamp eller påføres med en rund pensel i god kvalitet. For at undgå penselstriber, kan det i forbindelse med pensling, være en god ide, samtidig at “dubbe” med svamp.
   El-sprøjtepistol eller endnu bedre – trykluftsprøjte kan naturligvis også anvendes, men indgnidningen med svamp, er stadig absolut nødvendigt, for at komme helt ind i læderstruktur / syninger!

   Påfør under alle omstændigheder farven tyndt og gerne af flere omgange.

   MEGET VIGTIGT:
   Et tyndt dækfarvelag giver absolut det flotteste resultat, bevarer det meste af læderets blødhed og modvirker en evt. senere krakelering.

Leave a Reply