VORES TØRRELOFT

Teaktræ Renovering – Lette skader

21. august 2014

1-Unknown-003

Denne guide er til teakmøbler som  har lette overfladiske skader, såsom malerpletter og skjolder – à la de skader, der ses på billedet herunder ( skjolden var lidt svært at fange med kameraet, tiltrods for at den har vinket til mig i månedsvis og vi har haft øjenkontakt nærmest dagligt).

En guide til lidt mere lede pletter og skjolder, har jeg lavet lige her.

Som udgangspunkt er skjolder hvor teaken ser ” sølvfarvet” eller “lysere ” ud lette at fikse med denne ståluldsteknik. Yes, teak får et sølvfarvet og mat/lyst look, når det udsættes for slid, væsker, sol og manglende olie. Så ja “smør” dit teakmøbel med jævne mellemrum med teakolie – Det blir’ så gladt og dufter så rart 😉

Det kan være rigtig svært at vurdere om man skal i gang med ståluld eller sandpapir. Og det iøvrigt også MEGET vigtigt at gøre sig klar, før man går igang, om man har med massiv teak at gøre eller finér. Hvis det er massiv, kan der slibes en del med sandpapir, hvor finér sjældent er mere end et par mm tykt og derfor ikke kan tåle særlig meget slibning. Hvis det er finér så forsøg med ståluld først, som forklaret i denne guide. Ståluld sliber nemlig også en smule, men er MEGET skånsom. OBS det er ikke almindelig ståluld som man kender fra køkkenet osv. , men ståluld beregnet til dette arbejde (produkliste i bunden af indlægget)

Min skænk er en kombination af massiv teak og af teakfinér. Malerpletten sidder på det massive og skjolden sidder på finéren 🙂

Jeg har kun demostreret fjernelse af malerpletten, men princippet er fuldstændig det samme på skjolden.

Der er mange måder at renovere teak på. Det hér er bare min metode 🙂

1-11111111-0031-Unknown-002
Nå

1-gggSkænken fik 2 hele omgange med olie og der INGEN øjenkontakt med skjolden længere;)

Husk altid at følge anvisningen på teakolien – det er forskelligt hvor længe der skal gå før overskydende olie skal tørres af og hvornår et nyt lag må gives 🙂

Produkter jeg har anvendt er købt her:

11111 1

 

 • Reply
  Randi
  24. august 2014 at 14:06

  Jeg faldt over din blog for nogle uger siden, og jeg er vild med den – og vildt imponeret over din sikre stil og din kreativitet. Jeg er lige flyttet i hus, og med flytningen fulgte en genoplivet trang til interiør-lækkerhed og kreativitet. Det er vanskeligt at bo lækkert i en lille bitte lejlighed med en baby. Så er der bare møbler og ting over alt. Men nu er der masser af plads at boltre sig på. Jeg er både i gang med at lave urtepotter og restaurere et gammel kakkelbord (mit første møbelprojekt ever). Er det ufint at spørge til hvilke blogs du selv inspireres af? Rigtig god fornøjelse med projekterne. Glæder mig til at se sofaen når den engang er færdig! KH Randi

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   26. august 2014 at 21:16

   Ih hvor fedt at være flyttet i hus – nye omgivelser og mere plads sætter gamle møbler i perspektiv og igangsætter pr. definition altid drømme om at skaffe andet nyt eller gammelt 😀 Ville ønske jeg kunne blive ved med at flytte – selvom jeg elsker hvor jeg bor. Men elsker DEN følelse…måske det er derfor jeg flytter så meget rundt herhjemme 😛
   Gamle kakkelborde er så FINE 😀
   Jeg læser faktisk ikke rigtig nogle blogs om indretning, men følger mange af folkene bag dem på instagram hvor jeg får mine daglige dosis indretning og design. Skulle jeg nævne nogle danske som ergode mhp indretning så er det : Homesick Blog, Bungalow5, Design*sponge og French by design 🙂
   Eller bare gå ind på Pinterest og søge i feltet….f.eks “nordic homes” mm. så kommer der virkelig mange fine billeder frem 🙂

 • Reply
  Clotilde
  2. oktober 2014 at 22:28

  Er det nødvendigt at vaske møblet med grundrens først?

  Jeg har to beige stole i formspændt træ med små skrammer og malingpletter, som jeg gerne vil have malet sorte. Har du en ide til, hvordan jeg skal gribe den opgave an?

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   19. oktober 2014 at 3:35

   Hejså og undskyld det sene svar 😮
   Du kan også godt vaske med vand, nogen gange er det bare en fordel at bruge grundrens ift. at opløse gamle fedtpletter eller andet som maling kan have svært ved at hæft på.
   Nu har du måske allerede fået malet dine stole?
   Men hvis skrammerne er slemme og nu hvor stolene alligevel skal males sorte, så kan du kommer træ-filler i dem og med en spartel eller andet plant værktøj/genstand plane filleren ud i niveau med resten af træet. Nogen gange er det dog nemmere at bruge fingrene 😛
   Er dine skalstole massive? Jeg ville ihvertfald slibe træet med lidt finkornet sandpapir, således at malingen hæfter bedre.

 • Reply
  Flemming
  11. juli 2015 at 1:24

  tak for en god guide, har 8 stole med overfladepletter og malingsrester, så den er spoton.
  Projektet starter imorgen 😀

 • Reply
  Morten
  1. oktober 2019 at 18:20

  Hej,

  I guiden skriver du at stålulden skal være grade 0000 (super fine), men det du har billeder af til sidst hedder extra fine ( svarende til extra fine ifølge mine google søgninger). Kan man bruge begge eller er det vigtigt det er 0000

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   6. oktober 2019 at 12:50

   Hej Morten 🙂

   Billedet var det eneste jeg kunne finde den gang jeg lavede postet og jeg har faktisk aldrig bidt mærke i, at det ikke er den samme, som den jeg henviser til (ups ups). Men det er ståluld 0000 jeg bruger.
   Da jeg ikke har prøvet andet, så tør jeg heller ikke anbefale andet. Umiddelbart vil noget der er endnu finere, nok ikke betyde det helt store. Det ville straks være værre, hvis det var den anden vej.

Leave a Reply