VORES TØRRELOFT

DIY: Rå Akvarel væg

16. marts 2015

 photo 16_zpsrabgydq2.jpg

I forbindelse med, at vores lejlighed i denne måned er i Bolig Magasinet (sneak peek r), er I rigtig mange der efterhånden har skrevet til mig, angående min hjemmefixede akvarelvæg (tak altså – elsker at I elsker det!!!!). Jeg har nu endelig haft tid og har nu lavet en DIY i mini-udgave på et lærred.

Jeg har i mange år været ekstremt begejstret for det industrielle og rå look. Særligt er rå/beskidte/ødelagte vægge smukke, når de står i kontrast, til de helt rigtige møbler. Eftersom mange af vores vægge er af gips og de få vægge der er i mursten allerede er blotlagte, blev jeg sidste år impulsiv og tænkte, at jeg da måtte kunne skabe en fed “beskidt” og sodet effekt med akvarelmaling (skønt jeg ikke har rørt akvarel siden jeg var barn). Jeg improviserede med forskellige tekniker og fandt frem til, at man ved hjælp af en blomsterforstøver, kunne skabe det helt rigtig look og ganske billigt: under 200 kr. har væggen kostet.

 photo 13_zpsl9rqgdbq.jpg
 photo 12_zpsjvck0ed8.jpg

Overvejelser inden du går igang

Jeg kan ikke udtale mig om, hvorvidt ALLE typer tapet og væg kan tåle at blive gjort våde. Den væg jeg har malet på, er en ganske almindelig gispvæg, med hvid tapet der ca. har været malet 4-5 gange med vægmaling. Dog vil jeg mene, at de fleste vægge vil kunne klare mosten, så længe man sørger for, at være omhyggelig med at tørre væggen med hårtørreren. Derudover anbefaler jeg kraftigt, at man lader væggen lufttørre i nogle dage mellem lagene (men det afhænger af, hvor meget vand man pifter med undervejs). Derudover skal man lade væggen lufttørre i min. 2-3 uger inden man forsejler den med lak.

Det er en rigtig god ide, at forsejle væggen med en klar spraylak. Særligt hvis man ønsker at kunne tørre den over med en våd klud og evt. en dag kunne male den over. Både Panduro Hobby og de fleste byggemarkeder såsom Jem og Fix, forhandler dem. Vælg en så mat klar lak som muligt og HUSK at den skal være i sprayform!

Materialer

 photo Skaeligrmbillede 2015-03-16 kl. 11.42.14_zpstszxn6mf.pngElmer = opmærkheds-kat numero uno 🙂

 photo 2_zps6kvh29aq.jpg

 • 1-2 tuber akvarelmaling (jeg brugte 1,5 tube til vores væg). Da jeg var i Panduro Hobby, havde de kun pakker med flere farver i. Lidt træls, at man ikke kunne købe den sorte farve enkeltvis. Måske de sælger dem enkeltvis nu – kan faktisk ikke huske om det var fordi de var udsolgt eller bare ikke blev solgt enkeltvis.
 • 1 skumpensel eller en almindlige bred pensel.
 • 1 tallerken/lille skål
 • 1 blomsterforstøver
 • Sorte sække til at afdække gulv og paneler med. Brug evt. malertape eller gaffa til at fastgøre det med. Malertape skal desuden bruges til at lave den bane man skal male efter.
 • Klude og en sæbevand til at tørre “sprint” af med og griseri der kan forekommet på gulvet. Akvarelmalingen er vandbaseret og kan nemt tørres væk. Men det er dog træls at bruge tid på. Så flyt ALT der ikke må stænkes, inden man går igang med blomsterforstøveren.
 • Hårtørrer (er super vigtig, da en alt for fugtig væg kan opbløde tapet og evt. gipsvæg).
 • Mat klar vandbaseret spraylak.

GO !!!

 photo Skaeligrmbillede 2015-03-16 kl. 11.48.47_zpshofplxb4.pngPlacer malertapen i den højde, som  du ønsker halvæggen skal væggen. Hvis en hel væg skal males, må man dække af, som man ville have gjort det, hvis man malede med en anden farve, end loftet og nabovæggens.

 photo 4_zps9io5jwug.jpgMal en bred linje, langs med malertapen. Malingen skal næste ikke fortyndes med vand. Desto ” sortere” linje, desto mere “farve” kan der løbe.

 photo 5_zpsvrpjys6i.jpg

Pift med blomsterforstøveren, i tilpas afstand- her har jeg brugt 3 pift ( test evt. på lidt pap) . Tag dig endelig god tid imellem piftene; dråberne kan nemlig løbe ret langt, på 1 pift! Lad dråberne “løbe færdigt” og tør efterfølgende væggen med hårtørreren. Man skal være opmærksom på, at hvis dråberne ikke er “løbet færdigt”, så kan hårtørren ende med at puste dem vandret eller skråt. Sker dét, kan det let “viskes ud” med penslen og lidt vand. Desuden vil de mange lag  hurtigt maskere det.

Der vil lynhurtigt kommet stænk på den “hvide” side af malertapen. På mit tapet kunne det let tørres over med en fugtig klud. Men er man usikker så dæk til med plastik eller lav en test 😉

Se video hér på min IG af hvordan det ser ud, når der piftes vand på 🙂

 photo Skaeligrmbillede 2015-03-16 kl. 11.52.42_zpskvhrqzwt.pngNår første lag er tørt, males der oven på den første bane igen. Man kan vælge at lave lidt “gardiner”, så dråberne kommer til at løbe fra forskellige højder. OBS der er ingen fast måde at gøre det hér på. Forsøg dig frem og byg langsomt lagene op.

 photo 7_zpsxrpe41ix.jpgHer har jeg piftet tæt på ca. 6 gange  for at udligne løbespor i starten, hvorpå jeg tørrede med hårtørrer i retning: oppefra–> ned.

 photo 8_zps1p6bzvpa.jpgPåfør akvarelmaling tilfældigt hist og hér maling og pift med blomsterforstøveren.

 photo 9_zps2xfzofxl.jpgCillet Bang eller meget koncentreret opvaskemiddel i en blomsterforstøver kan bruges til at skabe en “hullet” effekt.

 photo 11_zpsc0i6kv6o.jpg

Brug gerne flere dage på at tilføje lag (billedet viser meget få lag). Så sikre man at væggen ikke opløses (hvis det er gips) og tapeten ikke buler.

Fjern malertapen mens den er våd. Malingen vil typisk have gennemvædet tapen og dermed have lavet “stænk”, som dem der ses, på billedet op over. Det var faktisk et uheld at det skete for mig, da jeg lavede min væg 🙂 Men jeg blev vild med den uskarpe og bløde overgang og besluttede, at beholde den. Når man fjerner malertapen vil der typisk være en “koncentreret” og skarp sort linje, der hvor tapen har siddet. Den kan let viskes mindre sort med en våd pensel. Men vatrondel kan man duppe og pynte lidt på overgangen, hvis den ujævne overgang ikke er ujævn nok 😉

Vent 2-3 uger og spray med en klar vandbaseret mat lak.

 • Reply
  Stilstodderne
  16. marts 2015 at 18:23

  Ej hvor ser det pisse fedt ud, mangler noget at gøre ved væggen i stuen og det her er da oplagt!
  Tror du andre farver fungerer ligeså godt som sort?

  stilstodderne.bloggersdelight.dk

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   16. marts 2015 at 20:23

   Tusind 😀
   JAH det er jeg sikker på at det vil!! Hvilke farver tænker du på ? Del VIRKELIG gerne billeder, hvis du får det lavet 😉

 • Reply
  Mette Plejdrup
  17. marts 2015 at 9:29

  Fantastisk gennemgang! Virkelig god og til at forstå☺️Tak for god inspiration – og sikke et resultat

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   17. marts 2015 at 9:58

   Selvtak – er rigtig glad for at høre, at den er “håndterbar” 😀

 • Reply
  Frk. Hansen
  17. marts 2015 at 16:18

  Wow, hvor er den bare blevet vild! -På den virkelig seje måde 🙂

 • Reply
  Stilstodderne
  17. marts 2015 at 16:49

  Det skal jeg nok når jeg får det gjort. Tænkte lidt på sådan en fed blanding af grøn så det bliver sådan lidt lyst og “skov-agtigt” 😀

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   20. marts 2015 at 17:32

   Det lyder VANVITTIGT fint – får helt lyst selv til sådan en væg!!!!!!!! 😀

 • Reply
  Michelle-Marie
  18. marts 2015 at 22:52

  Den er altså bare enormt cool din væg. Jeg har rigtig meget lyst til også at lave en 😀

  Mvh. Michelle-Marie

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   20. marts 2015 at 17:29

   Hvis du gør så del endelig!!!! 😀

 • Reply
  Link Love #5 ♥ • ROCKPAPERDRESSES
  31. marts 2015 at 8:09

  […] ♥ Frk. Overspringshandling delte den fineste guide til hendes akvarelmalede væg […]

 • Reply
  Sif
  2. april 2015 at 12:18

  Det er så mega fedt! Skal snart til at lave et billede med det!

 • Reply
  Sif
  2. april 2015 at 12:20

  Det er så mega fedt! Skal snart til at lave et billede med det!

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   3. april 2015 at 21:15

   FANTASTISK – DEL ENDELIG hvis du er på IG 😀

 • Reply
  Karoline Frank
  21. juli 2015 at 13:20

  Elsker Elsker Elsker det! Skal selv til at gå i gang med det på min opslagstavle og skal til at bestille malingen hjem, men så skal jeg vælge ml? Kan du huske hvor mange ml der var i en enkel af de tuber du brugte?

  • Reply
   Frøken Overspringshandling
   22. juli 2015 at 20:08

   Hmm der var måske 10 ml i. Det var bare sådan en lille standard tube.
   Fedt at lave det på en opslagstavle – del gerne på IG eller her 😀

Leave a Reply