VORES TØRRELOFT

Derfor får dine planter brune pletter

4. marts 2017

planteSelvom jeg meget muligt burde være bedre end bare fantastisk til plantepasning, så har jeg denne vinter flere plantemord på samvittigheden – mange flere end sidste år. Særligt de sidste 2 uger, hvor jeg har krykket rundt, har jeg ikke har fået kigget til alle planterne, hvilket har efterladt dem plettede, hængende… døende.

Autch!

Et par af mine planter har enten fået sorte/brune pletter yderligt på bladene eller gule. Årsagen kan vitterligt være mange; fra omsorgssvigt til sygdom. I mit tilfælde er jeg dog ganske overbevist om, at det er omsorgssvigt, da mange af dem har stået helt fjollet ift. vores radiatorer. Det kommer åbenbart bag på mig hvert år med de radiatorer. Men nu ved jeg til gengæld hvordan jeg skal redde mine planter – noget erfaring sidder fast!

Nedenfor præsenterer jeg kort de fire hyppigste årsager til plantelidelser i vinterhalvåret, som jeg håber kan hjælpe jer en smule med årsagsforklaring og behandling.

Læs også: Årets “it” plante 2017 er…”

plante1Gule/Brune/sorte pletter skyldes hovedsageligt 4 faktorer:

Tør luft, som følge af f.eks radiatorvarme/brændeovne.

Mange af de populære planter vi har i vores hjem er “jungleplanter”, der normalt lever i meget fugtige miljøer. Her taler vi blandt andet om planterne i Monstera Familien og Ficus Lyrata (violinkassetræet). Planterne reagerer altså selvsagt på den tørre luft der er i mange af vores hjem, i den periode hvor vi fyrer. Så løsningen er: FUGT FUGT FUGT, som kan klares med en forstøver. Bladene bliver så glade for at blive “mistet”, med jævne mellemrum. Forstøvere kan erhverves billigt i Bilka, Røverkøb og diverse isenkræmmere eller på planteskoler. Bor du i København, så vil jeg anbefale den lille butik i Botanisk Have. De plejer virkelig at have nogle fine nogle til formålet, dog til en lidt anden pris.

For lidt sollys

De fleste planter er ikke glade for at stå i direkte sollys og slet ikke jungleplanter (de er jo vant til skygge i den dybe regnskovsbund). Det er mange af os bevidst om, så vi har sørget for inddirekte sollys i bedste mening. MEN, nu har det lige været vinter, så mange at vores planter har ikke fået så forfærdelig meget inddirekte sol, som de gør om sommeren. Min anbefaling er her, at flytte lidt rundt på dem for i en periode at give dem lidt ekstra sollys – uden at overdrive det. Men det er der vist heller ingen farer for herhjemme.

Sparsom vanding eller for meget vanding

I vintertiden er det ofte “sparsom vanding” der er skyld i dine planters, utilpashed. Mange bliver ganske velment informeret af deres plantepusher om ikke at vande lige så meget om vinteren, som om sommeren. Det er også ganske korrekt, men det betyder dog ikke at planterne skal tørstes.

“For meget vand” – er lige så meget vand som om sommeren, eller mere! Det er dumt, fordi de fleste planter ikke vokser lige så meget om vinteren og er i en slags dvale, hvor de ikke behøver lige så meget næring. Rødderne bliver beskadiget ved overvanding, hvilket medfører at de ikke kan absorbere vand og rødderne rådner. Hvis din plante har brune og helt døende blade, særlig dem tættest ved jorden, så er det enten et tegn på for lidt vand eller for meget. Har du føling med din plante og ved at den ofte har fugtig jord, men den alligevel bliver ved med at få tørre og brune blade – så har du nok gang i lidt overvanding!

For meget gødning

Overgødning kan ødelægge rødderne og gør det svært for dem at suge vand. Mange planter har kun brug for meget lidt gødning i vinterperioden, eller slet intet! Så giv max dine planter gødning 1 x om måneden, hvis overhovedet.

Til slut vil jeg anbefale at alle brune blade fjernes  og så også lige at slå koldt vand i blodet, da mange tropiske planter ofte får gule/brune blade i bunden, når de vokser.

 

 

 • Reply
  Chalotte Kruse
  4. marts 2017 at 17:28

  Jeg har næsten lige skrevet om det samme. Men hvor tit bruger du en forstøver på dine planter. En gang om dagen, hver anden dag?
  Og mener du at alle planter kan overleve i et rum med en brændeovn hvis man bare bruger en forstøver nok? 😊

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   4. marts 2017 at 17:44

   Altså nu er jeg ikke så heldig at have en brændeovn (men gid dog), men bliver de ikke en del varmere end radiatorer? Nu har jeg af klodsede årsager, været meget mere hjemme end normalt, så varmen har kørt godt. Og der har virkelig været FOR varmt nogle dage. Der begyndte mine store planter at opføre sig underligt. F.eks rullede min fredsliljes blade sig sammen. Jeg tog den ud af rummet og der foldede de sig ud igen. Et par dage efter satte jeg den ind i stuen igen – og så skete det samme igen haha. Så min fredslilje er indikator for varmeniveauet og det siger også lidt om “tørkeniveaut” tænker jeg.Så ved jeg det er “miste” tid 🙂 Jeg ved det ikke helt nøjagtigt, men jeg tænker at tør luft er tør luft, uanset hvad varmekilden er. Og varme gør jo ikke noget for mange af de planter vi har – bare de bliver holdt fugtige a la i Botanisk have 🙂 Men der er selvfølgelig planter der bare ikke er særlig hårdføre. Men sjovt at du har fredsliljen på som brændeovns safe! Men min er skisme også kæmpe og med store bladoverflader – måske det har indflydelse på dens kollaps og “krølsammen” tendens 🙂 FLOT udgivet – en måned efter dig! hahaha… du er dog noget mere pædagogisk end jeg 🙂
   For tiden sender jeg manden rundt med forstøveren, hver 2-3 dag 😀

 • Reply
  Ida
  4. marts 2017 at 17:47

  Det passer dit tip! Jeg har gjort det hele vinteren og jeg har flyttet planterne væk fra den falske varme 🙂 i år er det kun sket en gang, på et blad! En forstøver er guld værd!

 • Reply
  Louise
  6. marts 2017 at 12:11

  Har selv et par avocado planter, der har fået brune blade.
  Så dejligt lige at få dine tips til hvordan det kan undgåes. Så næste indkøb bliver en forstøver😜
  Dbh
  Louise

 • Reply
  Signe
  21. juli 2018 at 14:26

  Hej!
  Tak for gode tips 🙂 Vil du fjerne hele ficus lycra bladet, hvis det har fået gule/tørre pletter? Eller kan det reddes med forstøvning?

Leave a Reply