VORES TØRRELOFT

Reklame: Designklassikere i nye farver på Tørreloftet – Iittala ikoner

22. september 2017

Reklame for  I I T T A L A

aaa

Dagene går ubeskriveligt stærkt for tiden. Det ene afløser det andet – eller sådan føles det i hvert fald. Men det bunder nok bare i at dagene bliver markant kortere, i takt med at vores nordlige halvkugle er begyndt at hælde længere væk fra solen. De kortere dage er for mig blot en tilvænnings sag. Faktisk, så synes jeg at det er hyggeligt at opmærksomheden igen bliver vendt indenfor og at hyggen spreder sig med et fokus på indendørs aktiviteter, på kvalitets tid med familie og venner, mere bagning, flere stearinlys og generelt mere syslen, nu hvor det lunere vejr er på vej væk. Vi gearer ned heroppe i Skandinavien – som bjørnen der har fyldt sine “energidepoter” op og går i hi, er vi klar til at gå all in på hygge og høste energi fra det, lige indtil det igen bliver forår! Og dét er jeg skisme også klar til – hygge en masse !

Personligt betyder den nye årstid for mig, at jeg er mere indenfor/hjemme og derfor også får fornyet trang til at flytte rundt, udskifte ting og eksperimentere med ALT i det lille hjem. Særligt nu, hvor vi er gået vores første vinter i møde, med vores nye store væg i jern og glas (I kan se den i top-menuen “Projekt Bolig Opgraderin”). ALT skal afprøves og flyttes rundt på – jeg kan simpelthen ikke lade være 🙂 Er I andre der har sådan, eller retter I opmærksomheden andetsteds om vinteren?

Herhjemme mixer vi design fra 1950’erne-60’erne med boho/natur elementer – en stil der så fint betegnes “Organic Modern” og som nu har fået et inspirerende boost fra bl.a. 1930’erne, takket være en lille udfordring jeg fik stillet for ganske nyligt. Udfordringen gik ud på at style vores spisebord med en yderst ikonisk vase og et stel – alt sammen fra et temmelig verdensberømt designbrand.

Designbrandet jeg taler om hedder Iittala og er vel nok verdens mest anerkendte brand inden for moderne og innovativt glaskunst til hjemmet. Iittala er finsk og har en designarv, som de fleste brands kun tør drømme om. Faktisk kan deres arbejde dateres helt tilbage til 1881!
Alle Iittalas produkter fremstilles fortsat i Finland – i byen Iittala (keeping it local <3). Produkter som er kendt for at være designet til at holde hele livet – både kvalitetsmæssigt og i et “tidsløst” perspektiv.

De to designere, hvis design jeg her i postet vil have fokus på er de to herrer som satte Iittala på verdenskortet: Kaj Franck og Alvar Aalto. De designede henholdsvis et ikonsk stel og en vase, som de fleste designelskere har kendskab til.

Et organisk og minimalistisk  bord med stellet Teema fra 1952 

Vi elsker at have gæster til middag – noget vi absolut har været dårlige til henover sommeren. Men det er noget vi vil og skal lave om på nu hvor vinteren igen trækker os indendøre.
Borddækning er noget jeg går op i, forstået på den måde at “less is more“. Så selvom borddækning er den hyggeligste “pre-guest” ting at tage sig til, så tager det altså (desværre) ikke særlig lang tid herhjemme. Udover service, servietter og en buket blomster eller et par planter, er der generelt ikke meget mere på vores bord. Rent, “skandi” og minimalistisk; alt i alt en atmosfære som jeg fand  utrolig let at opnå med Kaj Francks stel “Teema”.

Jeg valgte at dække op med stellet Teema på vores Egon Eierman skrive-/spisebord (vores store spisebord holder en time out), da jeg synes at de to designs (fra samme årti) komplementerer hinanden i al deres “simpelhed”. Stellet som tidligere er lanceret i andre farver, har et nyt gråt look med prikker, der lanceres her i efteråret i udvalgte forretninger. Og så er kombinationen af Teema med de klassiske hverdags glas “Kartio“, en rolig fryd for mit øje – så “rent” og simpelt dér midt i min lille urbane jungle! Kartio glassene er også designet af Kaj Franck i 1950’erne. De er ligeledes grå.

i2T E E M A   D O T T E D   G R E Y

iitalaS I M P E L   S K Ø N H E D.

bd-1-8S C A N D I A   B E S T I K.

Når jeg lukker øjnene og tænker på hvordan et klassisk bestik fra 1950’erne så ud, så ser jeg Kaj Franck’s  Scandia bestik for mig – et bestik i rustfrit stål som han også designede for Iittala i 1952. Det raffinerede design og udsøgte reliefmønster er på en og samme tid enormt karakteristisk for perioden, men alligevel så tidsløst, at de også passer på det moderne bord.

bd-1-7A L T O   S K Å L  I   S A N D.

Den “lille nye” i Alvar Alto kollektionen er denne fine lille skål, som er lanceret i fem efterårsfarver. Glasskålen er en variant af Altos Flower-design og er perfekt som snackskål, til at servere små retter i og så lyser den virkelig smukt op, når man “dumper” et fyrfadslys i den. Og så er den en super fin lille værtindegave. I kan her se de øvrige farver i kollektionen.

400K A R T I O   G L A S.

Billederne her er taget “for show”, men afspejler fuldstændig, hvordan jeg vil dække op til mine gæster i den nærmeste fremtid. Så jeg vil glæææææde mig til at hygge og nærvær omkring spisebordet bliver en realitet – og ikke mindst hjemmelavet hokkaidosuppe og jordskokkechips! Årh det bliver så lækkert! Del endelig hvis du ligger inde med en god opskrift!

31A L T O   V A S E   I   S M A R A G D

Aalto Vasen – et ikon 

Som I kan se, har jeg haft et lille arsenal af smukke mundblæste Aalto vaser med rundt på Tørreloftet – selv soveværelset har haft besøg af ikonet i “smaragd” – spisebordet undværer den lidt :). Enhver “design connaisseur” med en smule respekt for sig selv ved, at den oprindelige vase designet af Alvar Aalto, var fremstillet i transparent glas og så dagens lys i 1936. Men med årene har Iittala lanceret vasen i en bred palette af smukke farver. Den smaragd farvede og grå (se billede længere nede i postet) men også sandfarvede er mine absolutte favoritter, da de har et organisk islæt i sig farvemæssigt.

ittalla1Det som personligt gør Aalto vasen interessant og anvendelig for mig er, at den ikke nødvendigvis behøver at være spækket med blomster, for at fremstå dekorativ. Jer som har fulgt mig over tid husker måske, at jeg er fortaler for enkle og få blomster i vase? Det er i hvert fald en smal sag med Aalto vasens organiske og rebelske formsprog, som harmonerer med alt fra blomster, til grene og blade.

ittalla2Fun fact: Det kræver 7 kunsthåndværkere, 12 arbejdsgange, 1100 grader og 30 timer at fremstille én enkeltmundblæst Aalto vase, hvorfor hver vase snildt kan betragtes som fuldstændig “unik”. Det er faktisk noget jeg altid har haft lyst til at prøve som voksen… at puste glas! Jeg kan huske, at jeg som barn prøvede det under en workshop og at jeg var total fascineret! Og svedig! Det er noget af en varme at stå og arbejde i, kan jeg forstille mig!

Fun fact: Opskriften på Iittalas smeltede glas er kun kendt af en håndfuld medarbejdere – en vaskeægte forretnings hemmelighed 🙂

Den nye høje Aalto vase

Udover den fine lille nye glasskål introducerer Iittala også en ny høj vase, som jeg har stående herunder i hvid. Faktisk var det en fejl at jeg fik bestilt den hvide! Men en tanketorsk fik mig til at skrive “hvid” i stedet for “transparent” – det kan åbenbart være en stor mundfuld sådan lige at skelne dér, når klokken bliver mange:) Det gør dog overhovedet ikke noget, da den solide hvide farve er fin kontrast til vores murstensvæg. Den nye 220 mm høje vase er, som de øvrige vaser i Alvar Aalto kollektionen, mundblæst og så er den en elegant tilføjelse – særligt stående i klynger med andre vaser (på billedet sammen med den grå version i højden 120 mm).

iittala1001Iittala forhandles hos udvalgte forhandlere i hele Danmark samt online. For ydeligere information omkring forhandlere af Iittala Danmark; +45 3814 48 88.

ittala2000

    Leave a Reply