ROADTRIPS & VILDMARKSREJSER

Reklame:Weekend i en Mongolsk Jurt i Skåne

10. juni 2018

Reklame Visit Sweden

skaane-1I det aller sydligste Sverige ligger Skåne – Københavns store baghave. Det er her vi rejser til igen og igen på forlængede weekender, år efter år. Allan og jeg har nu igen haft en helt fortrinlig weekend i Skåne, hvor vi har nemlig i en Mongolsk Jurt midt ude i en bøgeskov. Vi har været ude og klatre, sådan helt professionelt, med udstyr og det hele! Vi har skovbadet på japansk vis og roet 12 km i kano på smukke Rönne Å. Og så vi har lavet “gourmetmad” på bål, slappet af i en Cacoon og gået lang ture i skoven.

I bare 2,5 dage var vi væk, men det føltes som meget længere med alt den afslapning og de aktiviteter som Visit Skåne havde forslået, ville passe til os. De var SPOT ON, kan jeg hilse og sige! Taknemmeligheden vil igen ende tage! Det var en rejse lige i vores ånd! I kan både læse om alle oplevelserne og se en lille stemningsvideo fra opholdet herunder. Det er den første “rejsevideo” jeg har fået bikset sammen, til trods for at min Go Pro har været med alle vegne det sidste år.

 

N Y R U P S  N A T U R  H O T E L L

force-of-nature-16-1

Fredag eftermiddag ankom vi, i bil, til en bom ved Nyrups Naturhotell. Her gjorde et lille håndmalet skilt os opmærksomme på, at vi var ved den rigtige skovvej. Vi fandt koden til hængelåsen frem, skubbede bommen væk og trillede ud på den smukkeste lille skovvej, som lige akkurat i de minutter vi kørte der, blev gennemlyst af solstråler. Det var den fineste lille velkomst, som I også kan se i videoen.

På parkeringspladsen gjorde vi os klar på en lille vandretur (ca. 1 km) gennem skoven, ned til Naturhotellet. Rygsækken, strømbank og vin blev pakket. Vi var begge ret sagelige og afslappede, da vi netop havde været ude og skovbade (I kan læse mere om det senere i postet). Men forventningsglæden over snart at ankomme til vores lille “uldhytte” gjorde hurtigt sit indspark, da vi begav os ud på den lille skovsti, der selvsagt ikke er egnet til en kuffert på hjul.

Det seneste år har vi boet i mange forskellige naturlejre og dermed i mange specielle boligere: fra en Tipi til en Laplandsk Lavú, til en jordhytte, et flyvende telt, en flydende hytte, et trætophus, et ørkentelt og nu også en mongolsk Jurt! Det er gået helt sport i at bo anderledes og uden hverdagens praktikaliteter. Det er bare så hyggeligt og et altid meget kærkomment afbræk fra hverdagen, at komme så tæt på naturen.

Da vi ankom til Nyrups Naturhotell, blev vi taget varmt imod af Camilla, der er medejer af Naturhotellet. Hun gav os en rundvisning i lejren og en praktisk introduktion. Jeg vil spare jer for detaljerne da jeg synes, at man selv skal opleve det, når man er der. Så jeg springer elegant videre til tildelingen af  vores rummelige weekend hjem.

skaane-1-15Nøglen og låsen til vores Uldhytte.

Vi fik tildelt den uldhytte der lå længest væk fra indgangen og bag den store fælles Jurt. Det synes vi var ret heldigt, da Allan på det tidspunkt døjede med rigtig meget nathoste, der nemt kunne have holdt de øvrige gæster oppe 🙂

Med kriller i maven åbnede jeg den smukke håndmalede dør ind til hytten. Her blev jeg overraskende mødt af endnu et par døre. Jeg lirkede låsen ud (en pind) og op sprang de bogstavelig talt…

skaane-1-30Vores rummelige Jurt, der kan tages ned og flyttes på ganske få timer.

skaane-1-21I det spektakulære loft hang en tændt olielampe der spredte et varmt lys og et skylight gav kig til skovens trætoppe, når man lå på sengen. I rummet stod der derudover et bord med to stole, en lille divan og en reol med drikkevand og et vaskefad. En lille petroleums ovn sørgede for at varme hytten op, da vi gik op for at lave aftensmad og jeg kan love jer for at den var effektiv! Vores medbragte uldundertøj kom i hvert fald ikke i brug.

skaane-collage-21Hele indersiden af hytten er foret med uld.

Da vi havde pakket ud, fulgte vi trop med de andre gæster på Naturhotellet og åbnede vores medbragte vin. Jeg kravlede med lidt hjælp fra Allan op i en Cacoon og så lå jeg ellers der og dinglede i vinden og kiggede ud på skoven. Det kan varmt anbefales!

skaane-collage-4

A F T E N S M A D E N

Begge aftener blev der stillet en kurv frem til hver uldhytte. Kurven indeholdte en opskrift (kun anbefalinger) og de skønneste lokale råvarer til både hovedret og dessert, der selvfølgelig skulle tilberedes på bål.
Tanken var, at man enten kunne tilberede hele sit eget måltid eller man kunne slå sig sammen med de øvrige gæster og uddelegere de forskellige komponenter i retterne og dermed skabe lidt sammenhold og socialt samvær.

skaane-1-32Begge aftener endte det dog med, at vi lavede vores eget måltid, da alle gik igang på forskellige tidspunkter, grundet dagens forskellige aktiviteter. Fællesskabet var dog stort alligevel og der blev hygget, sludret og pisket flødeskum med håndkraft til den store guldmedalje.

skaane-collage-25Olielamperne er et must at tage med sig rundt, fordi det bliver bældragende mørkt i skoven. Og så er det altså også lidt hyggeligere end lyset fra en lommelygte eller pandelampe.

skaane-collage-11Vi fik blandt andet kokkereret vildsvin med blå skimmelost og en masse lækre grøntsager…. og lavet ramsløg majonæse.

skaane-collage-12Gamle hjulkapsler og fælge bliver brugt til bål.

Opvasken blev taget i fællesskab og efterfølgende trissede vi ned i vores lille hyggelige hytte og spillede kort i olielampens skær… og det var lige så idyllisk som det lyder 🙂

M O R G E N   I   B Ø G E S K O V E N

Da jeg den næste morgen vågnede i den lune hytte, gik det op for mig, hvor dejligt det var, at jeg havde endnu en morgen som denne i sigte; med udsigt til trætoppe det øjeblik jeg slog øjnene op og den afslappende lyd af skoven. Så lov mig – lov mig for pokker at booke to nætter, hvis I overvejer oplevelsen! Det er så godt givet ud, at man liiige når at komme ned i gear.

skaane-1-13Morgenkaffe i hytten.

Allan ofrede sig begge morgener og gik over i den store Jurt for at lave kaffe. Men han er altså også så god til at lave bål og få gang i de mest umulige ting! Så den tjans fik han! Den ene morgen sad han fuldstændig hypnotiseret og kigge ind i lugen på brændekomfuret. Ting tager længere tid når man er uden dagligdagens remedier og det er virkelig en luksus, som man bør nyde og udnytte til fordybelse… og det kan for eksempel indebære at stirre ind i ilden og slet ikke opdage at vandet koger og har gjort det længe 🙂

skaane-collage-1Ovre i den store Jurt finder man, udover brændekomfuret der sørger for varmt vand til opvask og bad, også et langt spisebord og et lille lounge område. Flere skabe står spækkede med køkkenudstyr og diverse produkter til madlavning. Jeg tror virkelig ikke at der manglede noget. Der var alt; fra stempelkaffe udstyr, til en gammeldags håndpisker, når nu en elpisker er ubrugelig.

skaane-collage-5Morgenmaden blev selvfølgelig tilberedt på bål…

skaane-1-28

Den ene morgen valgte jeg at gøre brug af det udendørs bad inden vi skulle ud og sejle i Kano. Det var det fineste, selvom en lille skovmus nedstirrede mig under hele seancen. Badet skulle der selvfølgelig arbejdes for; en stor pose skulle fyldes med varmt og koldt vand og hænges op nede i det lille telt, som var belejligt placeret nede ved vores uldhytte. Men det var hele arbejdet værd, at stå der i fuglekvidder og badet i morgensol!

skaane-collage-18

P I C N I C

Både lørdag og søndag havde Nyrups sørget for frokost, som vi kunne tage med os ud på tur.

skaane-collage-9Lørdag fik vi frisklavet ramsløgsuppe og et Trangiesæt med at varme det på. Den kraftige og fyldige suppe var et perfekt måltid efter vi havde været ude og bruge krudt på at klatre (I kan læse mere om vores første klartreoplevelse senere i postet). Jeg endte med at glemme min telefon på den tilfældige plet vi havde slået os ned på. Så da jeg halvanden time efter panisk opdagede det, var jeg glad for at jeg havde lyd på telefonen, så vi bare kunne gå efter den. Det var et lidt komisk scenarie, at se os rende rundt og prøve at spore retningen og derved forstyrre skovens fred med dødsmarchen fra Star Wars.

skaane-collage-7Området omkring Nyrups er skøn og der løber mange fine vandreruter i området. Helt ideelt hvis man ikke har planlagt aktiviteter. Billedet med vejen er fra Söderåsens Nationalpark, der ligger cirka 25 minutter væk fra lejren i bil.

skaane-collage-15

Billedet her er fra den picnic vi afholdte da vi var på vej til Nyrups Naturhotell. Lige inden man kommer til bommen, kører man forbi den skønneste sø, som minder lidt om denne.

A K T I V I T E T E R 

Tre aktiviter på 2,5 dage lyder måske af meget. Men grundet aktiviternes karakter, som egentlig alle handler om at komme tættere på naturen og om at nyde den fra forskellige perspektiver, så føltes det på ingen måde som “for meget”. Det var faktisk helt tilpas og vi havde rigeligt med tid til bare at dase på hotellet og nyde roen.

Skovbadning – Fredag 

Inden vi om fredagen ankom til Nyrups Naturhotell var vi ude og “skovbade”. Jeg kan fortælle jer, at der hverken var badetøj, sø eller andre former for vand involveret i denne form for “skovbadning“! Og jeg skal gladeligt være den første til at indrømme, at jeg virkelig selv hoppede på “bade teorien” i dens aller bogstaveligste forstand. Skovbadningen er selvfølgelig i overført betydning og skal forstås som det “at tage skovens atmosfære ind“.

Skovbadning eller Shinrin Yoku er faktisk noget der siden 80’erne er blevet ordineret på recept i Japan, fordi det viser sig, at have mange positive effekter på både krop og sind. De seneste par år er der blevet forsket en del i terapiformen, så der er efterhånden samlet robust evidens for de gavnlige effekter. Det er blandt andet stress reducerende og booster vores immunsystem og så er jeg personligt begejstret for det element af nærvær og fordybelse, som terapiformen lægger op til.

force-of-nature-120

Det var en helt fantastisk fin oplevelse, som selv Allan syntes var en øjenåbner.
Vi mødtes med Felicia fra Force of Nature i Söderåsens Nationalpark, hvorpå vi, i hendes alt for cool firhjulstrækker, kørte op i højderne i Söderåsen. Her blev vi udstyret med en yogamåtte, hvorpå vi gik ud i skoven, sad stille og tyste på træstubber eller lå i skovbunden, imens Felicias helt vildt behagelige stemme guidede os og vores fokus, som ved mindfulness. At gå langsomt rundt i skoven, åbne op for alle sanser, fokusere på elementerne i naturen, på vejrtrækningen, på lyde og strukturer er bl.a. noget af det Felicia har kastet sig ud i at introducere folk for. Hun ønsker at bringe folk ind i naturen gennem sunde og rekreative oplevelser på baggrund af forskningsbaseret viden. Og der er noget om det! Jeg har aldrig været i skoven på den måde! Og det gjorde indtryk og ikke mindst gik det op for mig, hvor hurtigt den ene tanke tager den anden i mit hoved og jeg skal være bedre til at “slå fra” ved at flytte mit fokus… men det er lettere sagt end gjort! Det kræver træning… som jeg vil forsøge at holde ved lige ved at cykle forbi Amager Fælled efter arbejde.

skaane-collage-16

force-of-nature-12Felicia er et fantastisk inspirerende menneske og hvis I nogensinde befinder jer i Skåne, så skal I booke en eftermiddag med den fine sjæl. En tur i skoven, er ikke “bare en tur i skoven“, når hun har haft fat i en <3

force-of-nature-13Hvis jeg var en bil… så var jeg den her !

Klatring – Lørdag

Lørdag blev vi sendt afsted ud på en lille skovtur for at mødes med Kristina fra Embla Träd, ved det største Egetræ jeg erindrer at have set. Og som nu også er det højeste træ jeg kan berette at være klatret op i – i hvert fald meget højere end hvad mor og egen sunde fornuft dikterede som barn!

skaane-1-34Lille bitte Allan og det mighty egetræ.

Vi blev udstyret med sele, reb og hjelm og så var det ellers med at blive fortrolig med teknikken. Det var fysisk hårdt i starten, men det var fordi jeg ikke lige kunne få min krop til at samarbejde. Det resulterede i, at jeg brugte mine arme alt for meget og mine ben for lidt. Jeg fik derfor et par gode vabler af rebet. Så hvis der findes andre motorisk udfordrede gøglere som undertegnede, så vil jeg anbefale at bære handsker fra starten.

skaane-collage-26

Efter et par meter, forstod min ben tjansen og farten tog til. Men selvfølgelig ikke hurtigere end at jeg liiiiige skulle vente på Allan, der blev sendt op efter mig. Så jeg tog et par pauser i selen, hvor jeg bare dinglede i luften, som julepynt på et grantræ.

Da vi nåede toppen cirka 15 meter oppe i luften, møffede Allan og jeg os ind på hver vores store gren og satte os til rette. Kristina hejste en termokande op og så sad vi der i det smukke gamle egetræ, drak kaffe i stilheden og delte “træ perspektiv” med fulgene. Det var en langt finere oplevelse end jeg havde regnet med – både for børn og voksne!

skaane-collage-27

Da vi havde nydt udsigten længe nok, var det tid til at rappelle ned! Noget jeg havde glædet mig til, fordi det ser så død smart ud i film! Jeg er ikke sikker på, at jeg var fantastisk elegant! Men sjovt… DET VAR DET! Hold op hvor ville jeg have ønsket at træet havde været højere, så jeg bare havde kunnet fortsætte! Så nu har vi besluttet, at vi vil ud og klatre lidt mere i naturen.

skaane-1-33Kaffepause i toppen…

Kanotur – Søndag

Ingen Sverigeferie uden at sejle i Kano! Vi elsker den følelse af frihed det er, bare at “glide forbi” i naturen og holde ind på forskellige fine pletter, så vi havde fået booket en endagstur på Rönne Å, hos Kanotcentralen i Stockamöllan.

skaane-1-25

Udstyret med madpakken fra Nyrups, drikkevarer og solcreme, bar vi vores kano ned til åen og satte i gang på vores 12 km lange rute – den hidtil længste vi har været på.

Ruten er noget af det skønneste! Å’en har en smule strømning og enkelte steder er der store sten og væltede træer, hvilket kun gør turen sjovere og mere udfordrende, uden være for heftig for eksempelvis børn. Turen byder på et enkelt kanoløft på ca. 50 meter og så et lille løft til sidst, når kanoen skal tages op.

Vejret var strålende og det blev kun bedre op af dagen, så da solen stod højest fandt vi en lille mark, hvor vi holdte picnic og fik hvilet armene. Jeg trådte selvfølgelig forkert da jeg skulle trække kanoen op på marken, så min ene gummistøvle blev fyldt med vand. Strømpebuksen kom til tøring på et væltet træ og gummistøvlen blev også hurtigt tør igen.

Vi brugte cirka 5 timer på hele turen inkl. vores gode lange frokostpause.

skaane-collage-22

Hos Kanotcentralen er det også muligt at booke flerdages ture, hvor man holder ind på diverse lejre og overnatter. Det talte vi om kunne være hyggeligt at gøre med nogle venner en weekend – bare ro, hygge, udforske nye steder og lave bål.

OBS; man havner ikke samme sted, som hvor man starter med kanoen. Så læs lige om planlægningen på hjemmesiden 🙂

ANDRE AKTIVITETER I NÆRHEDEN

Visit Skånes hjemmeside finder man meget inspiration til en masse andre oplevelser I Skåne – faktisk lige præcis hér.

DET SKAL DU HAVE MED

 • En go Myggebalsam! Intet andet end “Djungelolja” hjalp mig. Og jeg var desperat fordi jeg blev ÆDT uanset hvad jeg smør mig med! Langt over 120 myggestik blev det til før jeg kapitulerede og købte Djungelolja, som er ulovligt herhjemme, da det indeholde DEET.
 • Flåtfjerner – vi bruger Safecard; et dankorts lignende plastikkort! Det er super effektivt og passer i pungen, så man nemt kan have det med sig.
 • Strømbank, hvis du er bange for telefonen løber tør for strøm. Der findes nødtelefoner i det store telt, hvis der skulle se noget utilsigtet. Så helt isoleret er man ikke.
 • Reply
  Louise
  10. juni 2018 at 20:44

  Hvor er det vildt flot! Du tager de smukkeste billeder og laver tilsyneladende også de flotteste film! Tak for skøn inspiration som altid 🙂

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   10. juni 2018 at 21:03

   Tusind tak for den søde kommentar!!!
   Og det er jo det fineste når det producerede er brugbart for andre – tak <3

 • Reply
  Camilla
  10. juni 2018 at 21:37

  Dine rejseindlæg og billeder er altid så vanvittigt stemningsfyldte og inspirerende, at man får lyst til at pakke rygsækken og suse afsted med det samme! Tak fordi du deler de her alternative destinationer med os, det prikker lidt til eventyreren indeni 🙂

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   11. juni 2018 at 12:12

   Iiiiih altså! Tusind tak for den fine kommentar <3
   Det gør mig så glad! Og sus afsted…de bedste ferie jeg nogensinde har haft har været "de alternative" 😀

 • Reply
  Tina
  10. juni 2018 at 23:08

  Det må have været en helt fantastisk oplevelse.
  Naturhotel, lige noget for os:-)
  Smukt og super godt 🙂

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   11. juni 2018 at 11:58

   Det var virkelig det fineste og jeg tror virkelig er det noget at alle “Kan være med på” uanset, hvilket niveau af “outdoorsiness” man er på.
   Goooooo 😀 <3

 • Reply
  Barbara
  11. juni 2018 at 12:45

  Så fin en blog med spændende indhold! Lækre locationer.

 • Reply
  Carina
  21. juli 2018 at 15:52

  Fantastisk – overvejer at inviterer mine teenage drenge og man på weekend 😊 hvordan planlagde i kanoturen og ved du om der er mulighed for at fiske ? Bh, Carina

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   24. juli 2018 at 12:09

   Det var Visit Sweden som bookede kanoturen og så besluttede vi selv af tage ruten på 12 km 😀
   Det var en helt fantastisk tur altså! Og at bo jurtene er altså bestemt en fantastisk oplevelse for ALLE børn. Hvis du downloader app’en iFiske kan man både se hvor man kan fiske og købe fiskekort til søerne 😀

 • Reply
  Rie
  13. marts 2019 at 18:55

  Hvad koster det at overnatte der for to personer?

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   13. marts 2019 at 20:05

   UH, det husker jeg desværre ikke. Kan godt se at deres booking link er nede på siden – jeg mener nemlig at der var forskellige priser afhængig af hvilke dage man vil være der og afhængig af hvilke til og fra køb man vælger.

Leave a Reply