Ikke-kategoriseret

Q & A om sommerhuskøb i Sverige

25. april 2021

Reklame for Danske Torpare

Så har jeg fået samlet alle jeres spørgsmål, fra min lille Q&A på Instagram, om køb af fritidshus i Sverige. Dem har jeg nu, sammen med Danske Torpare, forsøgt at få besvaret, så godt som muligt. Jeg håber I finder det brugbart 🙂

Der var en hel del spørgsmål der gik igen, som jeg har kogt ned.

For jer der ikke ved det, så er Danske Torpare en forening, der har over 40 års erfaring med at rådgive danskere, som enten har eller drømmer om at købe et fritidshus i Sverige. Og med deres ca. 10.000 medlemmer er de mere end rutinerede. De kan bistå med det meste og så følger der også en lang række økonomiske og praktiske fordele med medlemsskabet. Så står I og skal til at købe, så er de 475 kr. årligt for medlemskabet givet rigtig godt ud.

Jeg vil virkelig anbefale alle jer, der drømmer om at købe fritidshus i Sverige, at læse mit blogpost “Drømmen om et fritidshus i Sverige – Sådan kommer du i gang” ! Her fortæller jeg om vores købsproces, jeg kommer med relevante links til bl.a. budgivning og en kronologisk gennemgang af købsprocessen i Sverige, samt en masse andre relevante links.

Men nu til spørgsmålene og svar 🙂

Har I tætte naboer? Og hvis ikke, er det så ikke utrygt?

Vi har 5 naboer, hvoraf vi dog kun kan se det ene hus, på den anden side af søen (to af dem faktisk dansk ejede). For at komme ned til søen, passerer vi en lille gård via en bum. På gården bor ejerne af skoven.

Vi har aldrig været utrygge ved at være alene. Men vi har selvfølgelig lidt træning i at rejse til øde hytter og campe i telt på afsides steder. Så det er ikke noget vi tænker over. Stilheden værdsætter vi! Ideelt set havde vi 10 km til nærmeste nabo. Men vi synes egentligt, at det er uendelig hyggeligt, når vi kan høre livet, fra den anden ende af søen, eller vinke til en nabobåd, når vi ligger ude på søen og vipper. For ikke at tale om naboskabet med dem oppe på gården. Post Corona genopstarter nabolaget den faste tradition med sommerfester oppe i en af laderne. Midsommerfest og krebsegilde. Ej hvor jeg dog glæder mig 🙂

Er man usikker på, om man er til det lidt mere isolerede, vil jeg anbefale at man lejer en ødegård inden.

Den eneste gang jeg har haft “et gys” var, da jeg i sommers var alene heroppe. Jeg stod i køkkenet og lavede kaffe, da jeg ud af øjenkrogen pludselig fornemmede en skikkelse. Ude på badebroen stod en mand. Og han stod bumstille. Jeg kunne ikke rigtig se hvad han lavede pga. buskadset. Hvilket gjorde det en my mere ubehageligt. Jeg besluttede mig for at larme lidt, for at signalere at der altså var nogen hjemme; a la åbne vinduer og spille musik. Man han reagerede ikke. Så jeg besluttede mig for at gå ned og hilse på. Og så fik han ellers et kæmpe chok, for han stod og fiskede med hørertelefoner på. Han vidste ikke, at det var privat grund, måske fordi det meste af vores hegn er væltet. Men i hvert fald var han vældig hyggelig og han fik lov til at fiske videre.

Jeg har hørt om “dansker priser” fra tømrer, vvs mm. Er det sandt ?

Jeg har hørt om det, men jeg ved ikke om der er hold i rygterne. Af erfaring har vi dog set 3 meget forskellige priser på den samme opgave, da vi skulle have sat et stort vindue i huset. Men det kan man jo også komme ud for i Danmark.

Jeg vil derfor anbefale følgende:

  • Spørg dine naboer, som sikkert kender gode håndværkere.
  • Danske Torpare har en håndværkerliste, hvor medlemmer melder “gode håndværkere” ind til.
  • Danske Torpares rådgivere kan også kontaktes ift. et kig på opgavens prisniveau.
  • Indhent minimum 2-3 tilbud på opgaven.

Danske Torpares rådgivning: Nogle har den opfattelse at der tillægges et ”risiko-indlæg” for torpare og udenlandske kunder. Vores erfaring er dog, at det er betydeligt billigere at få udført håndværker-arbejde i Sverige end i Danmark.

Hvad koster sådan et hus? Jeg er død-misundelig og vil gerne vide om det er realistisk.

Vores hus var sat til 700.000 DK. og den endte på 900.000 kr. Det gik til os trods af underskrevet købserklæring fra en svensk køber. Det SKULLE være vores, så vi bød højt, for at sende et signal til de andre potentielle købere. Den strategi vil jeg ikke nødvendigvis anbefale, men for os virkede den. Og der er ingen fortrydelse herfra. I kan læse mere i blogpostet som jeg linker til i starten af dette post.

Er der bopælspligt i Sverige?

Nej, det er der ikke.

Danske Torpares rådgivning: Bopælspligt er et begreb, som knytter sig til helårsboliger. Efter svensk tankegang er et hus et fritidshus, hvis man ikke er permanent tilmeldt adressen, og der er ikke nogen pligt til at anvende et fritidshus i noget bestemt omfang.

Kan man få dansk håndværkerfradrag i Sverige?

Ja, det kan man godt. Men kun på energifremmende tiltag (Læs mere her).

Danske Torpares rådgivning: Boligejere og fritidshusejere i Sverige kan med fordel benytte sig af håndværkerfradraget til at få udført energiforbedringer som udskiftning af vinduer, isolering af hulmur, tag og gulve. Men også opgaver som maling af facade og vinduer er omfattet af ordningen. 

I 2021 er fradraget på 25.000 kr. pr. person pr. år for arbejdsløn til håndværkerydelser til udvalgte energiforbedringer mv. Se mere på https://torpare.dk/haandvaerkerfradraget-fortsaetter-i-2021/.

Hvor i Sverige vil I anbefale at kigge?

Jeg vil anbefale, at man rent geografisk søger, alt efter hvor ofte man har tænkt sig at bruge sit fritidshus. Har man som os intentioner om at bruge de fleste weekender i Sverige og tager man over Øresundsbroen, så vil jeg anbefale at man kigger i Skåne, Blekinge, Halland og i det sydlige Småland. Bor man i Jylland og sejler Frederikshavn-Göteborg, opstår der helt andre naturskønne muligheder i: Bohuslän, Värmland, Dalsland og Västergötland.
Vil man derimod have et sted til de længere ferier, så synes jeg sagtens man kan udvide søgningen op til Dalarna – ja for min skyld helt op til smukke Lapland. Kun lysten til at sidde i bil sætter grænsen.

Er det ikke utrygt ikke at have telefonsignal i hytten

Vi har rigtig fin wifi via en antenne som vi selv har sat op på taget. På DBA købte vi en router og via vores telefonselskab fik vi et ekstra simkort til routeren. Så vi har fin kontakt til omverdenen, via Facetime, Imessage mm. Vi kan streame alt og Allan kan arbejde “hjemmefra”. I sensommeren får vi Fibernet og dermed bedre mulighed for Ip-telefoni. Og det glæder jeg mig til. Det er trygt at kunne ringe til brandvæsen og ambulance mm. uden knas på linjen eller uden at skulle køre op på gården, hvor der er signal. Der er dog en række andre muligheder for forbedring af telefonsignal, som vi ikke har forsøgt.

Danske Torpares rådgivning: Det er en smags-/tryghedssag, hvorvidt man mener, man kan klare sig i sit svenske hus uden telefonsignal. Mange har netop internet installeret, og klarer sig fint på den måde. Andre synes, det er perfekt at være afskåret fra al kontakt og teknologi, da huset i Sverige for mange er et fristed, hvor de nyder ikke at skulle forholde sig til omverdenen.

Er det noget med at huse altid går i bud?

Ikke altid. Men ligesom i Danmark, kan der jo være flere købere. Forskellen er bare, at der i Sverige er åbne budrunder. Det vil sige, at mægler informerer modparten om dit bud og vice versa.

Danske Torpares rådgivning: Om en ejendom går i budrunde (budgivning), afgøres alene af køberinteressen. Situationen er reelt ikke anderledes end i Danmark, men det har fæstnet sig mere i den offentlige snak, fordi begrebet har et navn, nævnes i annoncer, og er så almindeligt for tiden på grund af markedssituationen. Der er ingen lovregulering, men der er efterhånden udviklet et sæt etiske regler om offentliggørelse af budgivningens deltagere og buddenes størrelse over for den, der ender med at blive køber. Det er væsentligt at være opmærksom på, at et køb først er endeligt, når begge parter har underskrevet en købekontrakt. 

Man kan få mere at vide om budgivning her: https://torpare.dk/godt-at-vide-om-budgivning/.

Er det stadig billigere at købe sommerhus i Sverige. Jeg hører, at priserne er steget ligesom herhjemme.

Danske Torpares rådgivning: Markedet i Sverige er mere differentieret, allerede fordi danskerne ofte søger andre typer af ejendomme, end dem svenskerne bruger som fritidshuse. Svenskerne går i højere grad efter deciderede nyere fritidshuse med kyst- og sø-beliggenhed eller huse i organiserede hyttebyer. Danskere går ofte efter gamle, tidligere gårde og husmandssteder (torp) eller beskedne huse i småbyer. Her ligger priserne væsentligt lavere end på huse af tilsvarende størrelse i Danmark, og priserne på disse typer af huse er kun svagt stigende. Enkelte danskere konkurrerer med svenskerne om lystgårde, skovejendomme og dyre sø-beliggenheder; og her ser vi, at priserne i højere grad er stigende.

Hvor ofte er i afsted?

Vi købte under første bølge af Corona. Her står vi under den 3. svenske bølge. Så vi har uden tvivl ikke været her ligeså meget, som vi gerne ville. Men vi tror på bedre tider.
Vi er her som udgangspunkt i alle de weekender, hvor jeg ikke er i vagt (jeg arbejder som sygeplejerske).

Kan man godt få en dansk advokat til at kigge på købspapirene?

Ja, det kan man sagtens. Eller man kan melde sig ind Danske Torpare, hvor de netop ved en masse om køb af svensk ejendom. I Sverige gælder svenske love og regler. Så det kræver vel næsten en advokat som ved lidt om det.

Hvordan får man en grund ned til vandet med de svenske regler om 100 m afstand?

Danske Torpares rådgivning: Hvis man vil have en grund, der går helt ned til vandet, anbefaler vi at kigge efter ældre, bebyggede ejendomme med grunde helt ned til vandet. Der laves ikke nye udstykninger med areal frem til vandkanten, da sådanne udstykninger opfattes som en hindring for offentlighedens muligheder for at færdes langs kyster og sø- og åbredder.

Noget særligt man skal være opmærksom på, når man tager kæledyr med til sverige?

Vi har vores kat Elmer med og han har fået lavet et pas, han er chippet og har alle gældende vaccinationer.
Derudover skal kæledyret anmeldes til Tullverket, hver gang det indføres i Sverige (Frist: 2 dage før indrejse). Hvis man ikke melder det til tullverket, skal man deklarere sit kæledyr hos tolden ved broanlægget. Det er dog sjældent at tolderne vil se pas eller kæledyr, men der skal selvfølgelig være styr på det 🙂

Danske Torpare henviser til jordbruksverket: https://jordbruksverket.se/for-dig-som/ska-ut-och-resa

Er det kompliceret at søge om byggetilladelser?

Danske Torpares rådgivning: En ansøgning har ofte flere niveauer. Første step er ansøgning om forhåndsbesked. Det er forholdsvis enkelt og kræver kun en kort beskrivelse af husets størrelse, udseende, anvendte materialer og ønsket beliggenhed på grunden. Denne måde at starte på anbefales, hvis man er usikker på, om der overhovedet må bygges det pågældende sted – f.eks. ved nærhed til sø eller å. Næste step er byggetilladelsen (bygglov), som skal ledsages af mere udførligt tegningsmateriale og beskrivelse af installationer osv. Der kan være store gebyrer ved en ansøgning. Danske Torpare anbefaler at spørge hos den kommune, som det svenske hus ligger i, om dette. 

Inden man gør noget som helst, anbefales det at få en uformel forhåndskontrakt. Vores erfaring er, at svenske kommuners medarbejdere normalt er meget servicemindede og hjælpsomme med dette.

Hvor stort må et anneks være i sverige, uden at man skal søge om tilladelse?

30 m2 uden byggetilladelse. Det skal dog stadig anmeldes til kommunen, selvom det ikke kræver godkendelse. Søg evt. på “attefallshus regler” for mere info og specifikationer.

På et eller andet tidspunkt må jeg lave et blogpost med annekser. Der findes/fås så mange flotte annekser, hvis man ikke selv vil bygge fra bunden af.

Danske Torpares rådgivning: I Sverige opererer man ikke med det, som vi i Danmark kender som anneks, men med attefallshus og friggebod, hvilket der er forskellige regler for. Attefallshus må maks. være 30 m2 og friggebod maks. 15 m2. Det er altid klogt at kontakte kommunen, inden man begynder at bygge, da der er mange undtagelser, man skal være opmærksom på, og lokale forhold og planer, der kan spille ind.

Læs også om reglerne på vores hjemmeside: https://torpare.dk/hvad-maa-jeg-bygge-uden-at-spoerge-om-lov/.


Nogle Faldgrupper?

Danske Torpares rådgivning: Der er stor forskel på at købe hus i Sverige og i Danmark. Man skal huske, at man køber ejendommen som beset, og derfor er det vigtigt at alliere sig med en byggesagkyndig, som kan hjælpe med at gennemgå ejendommen. Mægleren har også en anden rolle i Sverige. 

Danske Torpare anbefaler altid, at man kontakter den pågældende kommune, som huset ligger i, inden man skriver under. Kommunen kan nemlig være behjælpelig med at oplyse om væsentlige forhold, bl.a. om afløbet lever op til gældende regler, om der er nogle særlige forhold, der gør sig gældende for ejendommen, man har kig på (f.eks. fredning), om den er omfattet af en lokalplan eller af strandbeskyttelseslinjen, om der er planer om vindmøller i nærheden, som kan give eventuelle støjgener mv. Man bør også kontakte den svenske tinglysningsmyndighed og spørge, hvilke servitutter der er gældende. 

Hvis man køber en ejendom sammen med andre, bør man oprette en samejeoverenskomst, som er en aftale, der regulerer det indbyrdes forhold mellem ejerne. 

Endelig anbefaler vi at kontakt Danske Torpare, inden man køber ejendom i Sverige, så man kan gøre brug af foreningens rådgivning allerede inden og under køb.

Hvilke sider søgte I på?

Vi søgte primært på Hemnet.se, som er Sveriges pendant til Boliga. Her kan man søge på kort, budget, type, specifikke søgeord mm. I dette post har jeg samlet links til andre relevante salgssider og til Danske Torpares helt geniale ordbog for køb af bolig i Sverige. Den er virkelig god at have ved sin side!

Finansering ift. køb af fritidshus i Sverige. Skal man have x antal kr. til udbetaling

Jeg tror de fleste banker stiller krav om et beløb til udbetaling. Men tal med din bank om at få lavet et lånebevis.

Danske Torpares svar: alle banker forventer egenfinansiering med 20-25% og forventer ofte også, at sagsomkostninger betales uden for lånesummen.

Står huset helt uopvarmet når I ikke er der? Tænker ift. fugt.

Ja, det gør det. Og det har det jo altid gjort i sine 50 år. Her lugter ikke. Men efter dette års frostskader, som følge af den pludselige nedlukning, er vi blevet enige om, at det måske er en meget god ide med enten en Wifi drevet varmluftpumpe eller wifi drevne radiatorer. Personligt har jeg det lidt svært med varmluftpumper, da jeg synes de er grimme, inde som ude. Allan arbejder dog på at få mig overtalt.

Hvad vil du gerne have vidst inden du købte hus i Sverige?

Hvor meget jeg ville savne det, når jeg ikke er der! Der er faktisk det der er kommet mest bag på mig. Jeg ved godt, at det ikke var det svar, der var tilsigtet med spørgsmålet. Men der er faktisk ikke noget der er kommet bag på os. Ikke endnu i hvert fald 🙂

Hvordan opgøres fortjeneste ved salg og hvilken felt skal det selvangives i på den svenske skat?

Danske Torpares rådgivning: Der udfyldes og indsendes en særlig formular, SKV 2105, populært kaldet K5. Kun afsnit A og B er relevante for fritidshuse. Resultatet fra denne føres over i felt 7.6 på inkomstdeklarationen for det år, hvor salget er sket. 

Beskatning sker af forskellen mellem opnået salgsindtægt og egen købspris. Der er mulighed for fradrag for visse forbedringer og nyere vedligeholdelsesarbejder samt handelsomkostninger. På Skatteverkets hjemmeside findes god information, specielt i brochure SKV 379. Værdi af eget arbejde og låneudgifter/lånegæld berettiger ikke til fradrag.

Er det besværligt at være dansker ift. køb?

Det synes jeg ikke. Vi købte via en dansk ejendomsmængler (Svenske-huse.dk), så jeg kan ikke udelukke, at det var med til at facilitere processen.

Danske Torpares rådgivning: De fleste svenske mæglere er vant til danske købere; så det er normalt ikke fra den side, der er vanskeligheder. Men danskere kan have svært ved at forstå sproget og fagudtryk, og derfor kan der opstå (ikke uvæsentlige) misforståelser om centrale dele af sagsforløbet. Svenskere (sælgere, ejendomsmæglere osv.) forudsætter mange gange, at sproget forstås, og derfor kan det være en fordel som dansker at være tydelig og mindre blufærdige i forhold til at fortælle, hvis der er noget, man ikke forstår eller er usikker på. Så undgår man i hvert fald nemmere misforståelser i forbindelse med køb

Hvad koster det pr. måned eller år? Er det dansk eller svensk forsikring. Er der grænser for hvad man må købe?

Vi overtog den forsikring der kom med huset og den skal revideres, så snart de har mulighed for at komme ud og tjekke hus for skadedyr, fugt mm.

Af årlige udgifter har vi:

Forsikring: cirka 1.800 DKK

Ejendomsskat: 2.100 DKK. Vi mangler at betale den svenske ejendomsskat, da vi endnu ikke har ejet huset i 1 år (Se mere om ejendomsskat længere nede).

Affaldstømning: 1.160 SEK (Fritidstømning)

Skorstensfejer hver 3. år: 1.100 SEK cirka, da vi har 3 skorstene

Tømning af septitank og 2 kammerbrønd 1 x året: 2.135 SEK

EL: ca. 8000 SEK fra Juni 2020 – Marts 2021

Danske Torpare rådgivning: Danske Torpare anslår, at det ca. koster 20.000 SEK om året uden el. Opvarmning, der som regel er el, svinger afhængigt af brug af huset mellem 10.000-20.000 SEK om året.

Hvilke gode råd og tips vil i give videre?

Det er mit indtryk, at der kommer mange skønne huse til salg, ejet af danskere i de kommende år. Så hold øje og vent ikke for længe, når I får øje på drømmehuset. Vi kiggede meget længe før vi købte. Men vi gik så til gengæld også all in på vores bud.

Hvordan finanserede i jeres køb? Dansk Bank? Svensk Bank?

Vi ordnede vores lån via vores bank Nordea. Det var gået nemt og hurtigt, hvis det ikke havde været pga. Corona og påsken.
Man kan sagtens optage lån i Sverige som dansker. Vi valgte dog, at køre med vores egen, da vi havde en fordel i at kunne låne i vores andelsværdi.

Er der et bestemt tidspunkt på året købe? Stort udbud/lavere efterspørgelse?

Danske Torpare svar: Der foregår køb og salg hele året, men der er flest handler i foråret og efteråret.

Er det dumt at købe på en lejet grund? Hvad er ulemperne?

Danske Torpare rådgivning: At købe hus på lejet grund er ikke uset. At leje jord til boligformål, som på svensk kaldes bostadsarrende, er lovreguleret og indeholder betydelig beskyttelse for jordlejeren (arrendatorn). Inden man begiver sig ud i et sådant køb, er det dog væsentligt at forstå, at arrendekontrakten skal overholdes nøje, og at arrendatorn ofte er underlagt mange begrænsninger, bl.a. mht. hvordan arealet, som huset ligger på, må bruges, bebygges og beplantes. Så der er en del overvejelser at gøre sig. 

Mange velbeliggende fritidshuse ligger på lejet jord. Det er en god indtægt for jordejeren, som normalt passer godt på sine lejere.

Er der en app fx hvor man kan søge på kriterier og kort

Ja, Hemnet har en app med præcis den funktion. Den brugte vi også meget 😀

Danske Torpares rådgivning: Hvis der ”kun” menes en app med udbud af ejendomme til salg, er hemnet.se det væsentlige forum. 

Hvis der menes en app med myndighedsoplysninger, så nej. Men Lantmäteriet har en hjemmeside, der leder videre til en lang række informationer og vejledninger. Oplysninger om den enkelte ejendom købes gennem kommercielle aktører, f.eks. Metria. Det er væsentligt at huske, at Lantmäteriet har to helt forskellige funktioner: Tinglysningsmyndighed (fastighetsinskrivning), der er opbygget nogenlunde som den danske tinglysningsret, og udstykningsmyndighed (fastighetsbildning), der både står for den udførende landinspektørvirksomhed og er besluttende myndighed.

Er det kompliceret at eje Svensk ejendom som dansker?

Nej, det synes vi ikke. Nærmest en måned efter overtagelse begyndte vi at modtage post/regninger hjemme i København. Vi har oplevet at kommunerne hernede i Sydsverige er vant til, at der mange danskere med hus i området. De er rutinerede i arbejdsgangene.

Danske Torpares rådgivning: Ikke mere kompliceret end at eje i Danmark – men heller ikke lettere. Mange begår den fejl at tro, at ”alt” er lovligt, når blot ejendommen ligger langt ude i skoven. Svenske bygge-, plan- og miljøregler ligner de danske og skal overholdes. Når det så er sagt, oplever vi, at sproget er den væsentligste modspiller i det at eje hus hinsidan, da det for nogen kan vanskeliggøre kontakten med f.eks. myndigheder. Desuden er der nok den kultur- og mentalitetsforskel, at vi i Danmark opfatter myndigheder som ”politi”, som vi ikke altid er helt sandfærdige overfor og ikke forventer hjælp og opbakning fra, hvor man i Sverige har en positiv opfattelse af samarbejde og gensidig imødekommenhed.

Hvordan med ejendomsskatte, er der andre omkostninger end selve huskøbet?

Ja men betaler ejendomsskat i Sverige. Og det kan man så trække fra den danske. Danske Torpare kan hjælpe med det hele. Vi var meget forvirrede over, hvilke beløb vi skulle i indføre i vores selvangivelser, på trods af en ret god regnemodel på Danske Torpares medlemsside. Men vi mailede og fik et langt udførligt svar tilbage. Så dejligt!

Danske Torpares rådgivning: Ejendomsskat i dansk forstand betales ikke i Sverige. Ejendomsskat i Danmark er et bidrag til den lokale kommune. Derimod betales svensk ejendomsværdiskat, i Sverige kaldet fastighetsavgift. Fastighetsavgiften er på 0,75% af den offentlige vurdering for hus og husgrund. Der er et størstebeløb, som i 2021 er 8.349 SEK. 

Derudover betales dansk ejendomsværdiskat efter de særlige regler, der er fastsat for fritidshuse i udlandet (endda med særlig svenskerregel). Svensk fastighetsavgift kan fratrækkes i den danske ejendomsværdiska

Hvor specifikt finder man annoncer på dødsbo? Kan man det? Så flot og autentisk perle I har købt.

Det kan man ikke. Det var bare tilfældigt, at vores var det. Mange svenske huse sælges dog med inventar.

Hvad betaler du for at køre over broen til Sverige? Er der en særlig pris, når man ejer sommerhus?

Nej, det er der desværre ikke. Men vi har købt brobizz og betaler 175 kr pr. overfart. Danske Torpare har desuden rabataftaler på både bro og færgeoverfarter.

Er det besværligt at have egen brønd?

Nej, ikke når alt er som det skal være. Vi vil gerne have boret en ny brønd til drikkevand. Men fordi vi bor så tæt på søen skal vi ret dybt ned, så vi ikke får søvand med ind. Ca. 130 meter. Vi havde udsat at få renset vores nuværende brønd, da vi kun brugte det i WC. Så blev vores badeværelse færdigt i december og det blev relevant at få renset brønden. Men nu er vores pumpe frostsprængt, fordi vi ikke fik skruet højt nok op for vores frostvagt, inden Sverige lukkede grænsen. Så nu diskuterer vi om vil bruge 15.000 kr. på rens og ny pumpe, eller om vi vil vente til vi får boret en brønd. Det lyder måske besværlig ikke at have vand. Men det er det ikke. Vandet har vi med hjemmefra og vi kan tanke på gården. Wc klarer vi med en spand sø-vand og badet klare søen deslige 🙂

Så vi ser lige hvad 2021 bringer og prioriterer derefter 🙂

Danske Torpares rådgivning: De fleste ejendomme ude i skoven har egen brønd/boring. Det er altid en god idé at få vandet testet, og det er ejerne selv, som skal stå for at tjekke op på vandkvalitet. Navnlig ved brønde, der kun er få meter dybe, kan der være usikkerhed ved vandmængde. Har man en (dyb) boring, har man som regel altid rigelige vandmængder og god vandkvalitet. (Kommentar fra mig: det lyder måske frygteligt besværligt, men Vandanalyser er nemt og en standard praksis. Prøveglas kan ofte hentes på kommunen eller sendes med posten).

Man kan læse mere om drikkevand på torpet her: https://torpare.dk/vandpaatorpet/.

Har I købt en trailer? Eller hvordan klare I byggeaffald mm?

Indtil videre lejer vi trailere. Ved de fleste MAXI ICA og på de fleste tankstationer, kan man leje en trailer via en app (eks. Freetrailer). Det er simpelt og fungerer.

    Leave a Reply