VILLA VILDNIS

Reklame: Drømmen om et fritidshus i Sverige – sådan kommer du i gang

26. november 2020

Reklame for Danske Torpare

I de kommende måneder har jeg indledt et samarbejde med Danske Torpare, med en fælles ambition om, at rykke drømmen om Sverige, tættere på de af jer, der går med ønsket om egen skovhytte, men som ikke rigtig ved hvor I skal starte. For en masse spørgsmål melder sig utvivlsomt, når man skal købe ejendom og ikke mindst når man skal købe ejendom i udlandet.

Så nu vil jeg tage hul på, at besvare et par af de, af jer, hyppigst stillede spørgsmål ift. køb af fritidshus i Sverige. Spørgsmål som; “har du nogle gode konkrete råd, når man kigger på hus i det svenske“, “hvordan fandt I det“, “hvad kostede jeres skovhytte?”

Og så har jeg også kigget lidt på hytter – igen. Eller det vil sige; jeg er aldrig rigtig stoppet. For selvom jeg aldrig vil bytte vores lille brune hus for noget, så elsker jeg stadig at lege med drømmen om et gammelt rødt Torp, i to plan, med en gammel smuk knirkende trappe, et rustikt tørreloft og med en gammel lade i baghaven (Det kan blive mere specifikt end det :p). Så jeg har fundet et par skønne huse, der aktuelt er til salg og som alle har noget af den helt særlige “svenske sommerhus-magi“.

Til jer, som måske ikke følger med i vores renovering af vores lille brune hus, men som har lyst; Så opdaterer jeg hyppigt min Instagram @copenhagenwilderness.
I min highlight ligger der også små kronologiske klip fra processen. Og I kan læse lidt om selve huset i dette blogpost.

Sommerregn og verandahygge / Et kig ind i stuen hvor madrassen ofte slæbes ind foran pejsen.

Mit første gode råd

Det er super vigtigt for mig lige at nævne, at jeg altså ikke er ekspert. Har man brug for kompetent vejledning vil jeg lægge ud med mit første gode råd som er, at det kan være en god ide at melde sig ind i foreningen Danske Torpare. Det gjorde vi selv tilbage i april.

Vi meldte os ind, efter vi havde købt, men det kan bestemt være en fordel at melde sig ind inden. Noget vi ikke havde tænkt på, men som i bagklogskabens lys sandsynligvis kunne have afklaret os en hel del spørgsmål langt hurtigere.

Danske Torpare har nemlig 40 års erfaring med at rådgive danskere, som enten har eller drømmer om et “andet hjem” på den anden side af sundet. Og med deres ca. 10.000 medlemmer er de mere end rutinerede.

For et årligt beløb på 475 kroner, får man en række praktiske og økonomiske fordele. Det gælder f.eks. teknisk, juridisk og skattemæssig rådgivning, samt diverse rabataftaler. I kan læse om fordelene her. Udover at man f.eks. kan få hjælp til gennemgang af papirerne hos foreningens rådgivere, bliver man også gjort opmærksom på forhold, der er gode at undersøge, inden købsaftalen underskrives. Det kan f.eks. være, om afløbet er godkendt, skorstenen er lovlig og om der er servitutter, som skal undersøges osv. Herudover, så afholder Danske Torpare jævnligt “købskurser”, hvor man bliver klædt på til at finde det helt rigtige hus. Ligesom de også afholder andre relevante webinarer, som “sameje og andelsforeninger; gode råd og jura om at eje hus sammen (med andre familier)”. Alt dét synes jeg er temmelig genialt, for det føles stort og uoverskueligt, når man lige giver sig i kast.

Udover alt det praktiske, så afholder Danske Torpare også en række hyggelige workshops, som pludseligt bliver relevante, når “drømmen om Sverige” bliver til virkelighed. F.eks. svampekurser i naturen.
Vi kommer også til at bruge en række andre services i foreningen, for som nævnt er Danske Torpare ikke kun relevant for købere, men bestemt også ejere. Hvilke services, vil jeg give jer et indblik i en anden god gang.

Og så vil jeg lige tippe til denne kronologiske gennemgang af selve købsprocessen (se sidste punkt: “hvordan forløber et køb“), som Danske Torpares advokat har udarbejdet. Den giver et virkelig fint overblik over noget, der kan være meget diffust. Jeg vil også anbefale, at I læser de andre punkter, da de giver en god samling på alt det øvrige man skal have med i sine overvejelser.

Hvordan fandt I jeres skovhytte?

Drømmen om Sverige har stået på i mange år herhjemme. Jer der har fulgt med gennem årene ved, at vi nærmest har tilbragt hver en mulig stund, i et lejet hus eller i telt på svensk jord. Og tænk nu er vi der hver weekend, minus hver tredje, hvor jeg arbejder.

Drømmen om Sverige har været et ønske om at åbne døren og kun kunne se træer. Og det så tæt på København som muligt. Et sted med følelsen af uendelige skove, dybe skovsøer, hvor vi kan mærke sæsonerne skifte og dyrke friluftslivet. Et sted at udleve vores haveprojekter, at krybe sammen foran en brændeovn, et sted til fordybelse og ro, hvor vores familier kan samles omkring bålmad og brætspil. Et sted hvor vi skaber nye traditioner og relationer i vores nærmiljø. Et sted som mine bedsteforældre også havde her i Skåne og som jeg mindes med den største lykkefølelse.

Naturen i vores nærmiljø. Her er vi på Näsumaleden i Skåne.

Her kiggede vi efter fritidshus

Vi kiggede i cirka 4 år, før vi slog til og bød. Ligesom mange andre var vi en smule berøringsangste, fordi vi ikke kunne gennemskue hvor anderledes det var, at købe hus i Sverige. Ville der være noget uforudset? Noget indlysende, som vi ikke havde taget højde for? Og så var der det faktum, at vi i København blot er “andelshavere” og altså ikke har synderligt forstand på huse i det hele taget.

Mange skønne huse blev solgt, imens vi holdte os tilbage.

En af de sider vi holdte mest øje med var Hemnet.se, som er Sveriges pendant til danske Boliga. Her samles de fleste boliger til salg og det var også her jeg fandt Villa Vildnis, som blev udbudt via en dansk ejendomsmægler: Svenske-huse.dk.

Når jeg søger på Hemnet, sætter jeg søgemaskinen på “Fritidsboenden” og “Gårdar/Skogar“. Så taster jeg vores max beløb og husker at omregne til SEK. For at få et hurtigt overblik over hvor husene ligger, bruger jeg kortfunktionen. Jeg har nemlig flere gange fundet et drømmehus, for så at finde ud af, at det lå helt oppe i Lapland.

Danske Torpare har også en række huse til salg via deres hjemmeside. Ligesom der også er selv-salgssider på facebook, som f.eks. gruppen “Køb/salg og leje af sommerhus/torp i Sverige“. Et andet tip er “oedegaarde.dk“.

Når I kigger, vil jeg anbefale jer at have Denne ordbog udformet af Danske Torpare, ved jeres side. Selvom man måske er nogenlunde flydende i det svenske, så opstår der alligevel en hel del fremmedord i forbindelse med hushandel og salgsopstillinger.

Jeg vil lige nævne, at vi var meget glade for, at salget foregik med mægler, da alle relevante oplysninger, tegninger, grundoplysninger mm. forelå fra start. Ligesom at vi kunne få svar på nogle af vores mest presserende spørgsmål.

Vores krav til et fritidshus

When you know, you know” … og selvom vi alligevel har haft den følelse en del gange gennem årene, så var vi slet ikke i tvivl da jeg faldt over vores Villa Vildnis på Hemnet. Og det på trods af, at der i salgsopstillingen slet ingen billeder var indvendigt af huset.

Vores skæve badebro i baghaven.

Her er en række af de kriterier, vi havde:

 • Transport afstand: max 2,5-3 timer. Afstanden var super vigtig for os, da drømmen var, at få et sted vi kunne køre til impulsivt og i weekender, uden at det skulle blive til en decidereret udflugt.
  Vi endte med en transporttid på cirka 1 t. 40 min. fra betalingsanlægget på Øresundsbroen. Turen fra Nørrebro til broen kan variere meget afhængig af dagen og tidspunktet, så jeg har undladt den mellemregning.
 • Naturen omkring huset og grunden var faktisk vigtigere for os end selve huset. Måske lidt udsædvanligt, men vi havde fra start ikke noget imod, at det skulle være et “renoverings /byggeprojekt”, når bare placeringen var rigtig. At placeringen skulle være ved skov, var et must. At vi så også endte med en skovsø i baghaven, var en drøm vi slet ikke turde håbe på.
 • Ingen tætte naboer – det vil sige, at vi gerne vil have naboer. Men vi ville ikke dele hæk med nogen.
 • Selvom nogle af de hyggeligste stunder vi har tilbragt i hytter, har været uden strøm, så var det alligevel en fornødenhed, som vi gerne ville have. Derimod stod en ny brønd/indlagt vand ikke højt på listen, da det for det meste nemt kan laves, for et selvfølgelig ikke ubetydeligt beløb. Og så er det altså nemt nok, at have nogle dunke med hjemmefra eller finde en nabo, man kan tanke hos. Sådan har vi selv levet de seneste mange måneder, i forbindelse med at vi har renoveret badeværelset og alle rør blev pillet ned.
  Vi har en gravet brønd, der forsyner huset. Drømmen er dog en boret brønd, så vi kan få det klareste drikkevand, som de 3 øvrige huse om søen har. For at give jer en ide, så er prisen ved vores type jordbund; ca. 130.000 SEK. Vi skal hele 130 meter ned, da vi ligger ved sø og klipper. Vi ligger bestemt i den dyre ende af skalaen.

Skønne huse der aktuelt er til salg

OBS – BLOGPOSTET ER FRA NOVEMBER 2020, HVORFOR HUSENE HERUNDER MÅ FORVENTES IKKE AT VÆRE TIL SALG LÆNGERE

Jeg har som sagt set lidt på huse. Det er nu en af mine yndlings hygge-beskæftigelser.
Jeg vil lige nævne, at jeg ikke har taget højde for typen, ejerskabet, om der er vand, strøm mm. eller den overordnede stand. Husene er alene udvalgt på baggrund af stemningen og de muligheder jeg ser i dem.

 • Se lige dette skov-idyl til omregnet ca. 536.000 kr.
 • Jeg kan næsten ikke være i mig selv over det her hus. Jeg har altid haft en svaghed for “A-huse” og lige med det her, kribler det i mine fingre! Der er afsindigt mange muligheder her! Og den høje terrasse er simpelthen så flot!
 • Drømmen om et gult hus.
 • Det her hus er noget nær idyl! Og så ligger det i “vores område”, som vi kender og ved har så meget skøn natur at byde på.
 • Der er så mange fine detaljer i det her hus, F.eks. væggene i stuen og stenpejsen! Et fint trægulv i underetagen, fremfor fliser og stemningen er hurtigt vent.
 • Et meget billigt hus, men stort potentielle.
 • Jeg elsker det her lille hus og ikke mindst det lille orangeri – se det her
 • Det her er bare yndigt – se det her
 • En lille uforstyrret perle

Hvad kostede vores Svenske drøm

Jeg har gennem årene været utrolig nysgerrig på, hvad andre er endt med at betale for deres hus, for vores erfaring er, at det kan være svært at have føling med udviklingen af huspriser. Hvad vi har bemærket, og den del står for egen regning er, at en del huse udbydes meget lavt og havner noget højere. Men så alligevel er der mange huse, som bare går til helt ekstremt lave priser.
Uanset synes vi ikke, at de “høje priser” er høje, sammenlignet med danske fritidshuspriser. Der er ikke mange steder i Danmark, hvor man får en uforstyrret skovgrund og hus for under 1 million. Og slet ikke med sø i baghaven.

Brændeskur 1 ud af 2. Vi har fået bygget en masse, uden at have prøvet noget lignende før.

Villa Vildnis blev udbudt til knapt 700.000 DKK. og prisen endte på 900.000 DKK. Vi kunne måske have sluppet lidt billigere, men eftersom der er åben budgivning i Sverige, modsat i Danmark, så ville vi sende et klart “vi mener det signal” til sælgers advokat, der havde meldt ud, at hun bestemt ikke var interesseret i en lang budkamp, da boet skulle afvikles hurtigst muligt (det var et dødsbo og der var allerede en signeret købsaftale fra en køber). Men det var også vigtigt for os, at lægge afstand til de øvrige bydere og særligt vedkommende der allerede havde skrevet under på købsaftalen. Man skal selvfølgelig passe på med ikke kun at købe med hjertet, men også med hjernen for det nytter ikke noget at købe noget så dyrt, at man ender milevidt fra markedsværdien. Vi kiggede derfor på hvad tre øvrige huse omkring søen var blevet solgt for og ud fra det, fik vi en lille fornemmelse af, hvor prisen kunne ende (De har næsten alle skiftet ejer de seneste halvandet år). Man kan bl.a. holde øje med slutpriserne på booli.se

I kan læse mere om budgivning her.

Vores købsproces

Mange ting var anderledes og måske lidt usædvanligt ved vores køb. For det første købte vi, da Corona peekede og det hele foregik til og med også henover påskeferien. Så der var meget ventetid, fordi alt var lukket. Vi endte med at købe Villa Vildnis, helt uden at møde et eneste menneske. Intet håndslag, ingen ingenting. I kan læse lidt om den nervepirrende proces og om huset/grunden her; “Vi har købt skovdrømmen i Sverige

Vi løb en chance, da vi købte, idet vi kun havde nogle bekendte fagfolk med på telefonen – også pga. Corona. Dertil kom, at huset var med dødsboklausul og friskrivningsklausul, så der ville ikke være noget at komme efter, når først købskontrakten var underskrevet.
Den enkelte må afgøre med sig selv, om man tør løbe risikoen ved at klare sig uden bistand fra fagfolk. Det sikreste er dog, at få en svensk byggesagkyndig ud. Danske Torpare anbefaler hjemmesiden www.sbr.se og specialfirmaet Anticimex. Men der findes selvfølgelig også mange andre virksomheder, som kan varetage den opgave.

Et andet godt råd

Spørg og tal med naboerne. Når I er ude og kigge på huse og hold øje med “til salg skilte” på vejen. Er du i tvivl om hvorvidt et fritidshus i Sverige er at foretrække, fremfor et i Danmark, så start evt. med at leje og få en fornemmelse.

Bare lige for en god ordens skyld, så vil jeg lige håndhæve, at alle forholdsregler jo selvfølgelig tages i disse corona-tider.

og til sidst…

Jeg får utroligt mange privatbeskeder vedr. køb af hus i Sverige og om Sverige generelt. Det er simpelthen så hyggeligt. Så jeg tror, at jeg i en af mine fremtidig posts, vil lave en spørgerunde og så få Danske Torpare til at hjælpe mig besvare nogle af dem, til glæde for alle.

Vores skovvej inden den bliver kuperet. • Reply
  line
  27. november 2020 at 15:11

  det er sørme fint det lille Ahus! Men hvordan kan jeg se mere?

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   27. november 2020 at 19:48

   Hej Line

   Det er simpelthen så fint 😀
   Jeg var ved en fejl kommet til at linke direkte til photo-albummet. Linket er ændret til selve salgsopstillingen nu 😀

Leave a Reply