VORES TØRRELOFT

Opsætning af Metrofliser i køkkenet

9. marts 2017

23

Lamperne kan i læse mere om her (reklamepost). Der mangler stadig at blive sat en lang hylde op i lampehøjde. Her skal der naturligvis stå planter der bruser ned af væggen. Og så er der noget med en emhætte…

Skulle jeg udnævne det nemmeste og billigste gør det selv projekt med den største forandring, som vi her på Tørreloftet til dato har præsteret, så er det uden tvivl vores køkkenvæg med Metro-/New Yorker fliser.
Projektet lavede vi i November over en weekend, hvor vi bestemt ikke stressede med den ca. 3 kvadratmeter “store” opgave.

Ingen af os havde før prøvet at sætte fliser op. Kærestemanden var skeptisk fordi; hvad nu hvis fliserne blev sat skævt op og hvad med fliseskæreren og det bøvl, man altid hører folk har med den. Jeg var derimod vanen tro ubekymret og ivrig efter at komme i gang – men også velvidende at fliseskæren IKKE skulle være en opgave jeg skulle varetage.
Og der var vitterligt ingen grund til at være bekymrede, fordi opgaven var meget nemmere end antaget af kærestemanden og egentligt også af undertegnede.

Hele projektet kostede os ca. 1.400 kr.

Vores smukke fliser købte vi hos Mosaikhjørnet i Glostrup, som virkelig har mange smukke fliser, til alle rum – man bliver så inspireret af at gå rundt i deres showroom og faktisk var et af mine mest likede billeder i 2016, et billede derude fra.
Fliserne hedder Metro Facet hvid blank og dem vi valgte måler 7,5 x 15 cm. Mosaikhjørnet forhandler også de smukke fliser i andre størrelser.

Køkkenet inden vi gik i gang

Som billedet herunder afslører har vi et meget “standard”  IKEA køkken. Desværre er køkkenet fra deres FAKTUM serie, så vi kan ikke længere købe nye fronter, da den nye METOD har andre mål. Heldigvis laver Reform smukke arkitektegnede fronter, så vi ikke behøver at udskifte hele “skelettet” også. Men det er ikke en økonomisk prioritet nu… så vi venter med det.
Vores bordplade og vask er i sort granit, skuffe- og skabsfronterne er i et mørkebrunt trælaminat.

Skabet til venstre, har vi pillet ned for good og det har bidraget til en følelse af mere luft, i vores i forvejen lille køkken. Vores kulfiber emhætte har vi også pillet ned, men efter at have læst jeres mange kommentarer i indlægget:”Behøver man en emhætte“, så skal vi have fundet en løsning – en mindre emhætte løsning… men det huer mig ikke.

kp

Materialer

Fliser: mål og køb lidt ekstra så du ikke løber tør – man skal lige træne lidt med fliseskæreren!
Fliseklæb fra LIP – vi brugte 1,5 pose altså ca. 7,5 kg
Fugesnor 4 mm
Hvid multifuge 1,5 pose 
Eddikesyre til at fjerne overskydende multifuge på fliserne
Silicone fuge
Imprægnering til fugen
Træliste til fugekant – vi valgte 1 cm.
Spand
Fliseskære – kan lejes enten hos mosaikhjørnet eller i diverse byggemarkeder
Grydeske i mangel på bedre at blande klæb og fuge med 🙂
Vatterpas (bare lige for at tjekke)
Gummispartel
Tandspartel
Almindelig spartel
Afdækning

Fremgangsmåde

Prep’ væggen – vask den ren for fedtrester og andet gris. Brug evt. grundrens. Jeg brugte et produkt som I kan læse om i indlægget “Dette vil ændre jeres liv!

4Klip hele rullen med fugesnor – du får brug for det!Det er den der bruges til at lave afstanden mellem alle fliserne og som altså skaber fugemønsteret.

5Marker midten på ALLE fliserne.

fliseJah, det er mange fliser man skal have markeret! Det kan anbefales at man har god musik, godt selskab og lidt rødvin i glasset 🙂

7En træliste saves til, således at den passer til væggens længde. Trælisten er placeret således at den ligge i vatter. Når Trælisten fjernes, vil der være en fordybning, som er perfekt til at komme silicone fugen i.

8Fliseklæben blandes efter instruksen på pakken. Man kan komme langt med en grydeske, når man ikke har det rigtige udstyr 😉
9Med en spartel påføres flideklæben på væggen i et jævnt lag, hvorpå tandspartlen køres igennem, nedefra og op. I starten vil jeg anbefale at man kun kommer fliseklæb på væggen i små længder af gangen og ikke for højt, da man ikke arbejder så hurtigt. Har man været for langsom med at få sat fliserne op og fliseklæben er begyndt at tørre, benyt da en forstøver med vand, for at fugte fliseklæben igen.

20Tandspartlen er her blevet kørt igennem fliseklæben og man kan nu begynde med at sætte fliser op. OBS fliserne fra Mosaikhjørnet har et hulrum, som skal fyldes med fliseklæb inden fliserne sættes op. Dette gjorde jeg nemmest med en dejskraber 🙂 Det går tjept, hvis man er to til arbejdet; en der fylder fliser og en der sætter dem op. Fliserne skal vrides/presses på plads. Glem ikke fugesnor mellem alle fliserne.

10Her er vi godt i gang. Start med fugesnor, således at alle fliserne har samme afstand til den tilstødende væg. Det er først når man kommer til 2. række, at man får brug “midte-markeringerne” på fliserne. Fliserne skal nemlig placeres således at midten af flisen er i midten af fugen, i rækken under den række man er i gang med. Dermed opstår der forskudte mønster.

11Når man løber tør for fugesnor er der efterhånden gået så lang tid, at man sagtens kan pille de nederste ud og genbruge dem.

12Fliseklæben tørrer, den tid den skal tørre.

13Lad trælisten sidde til du er helt færdig – også med et fuge. Vask sprittushen af fliserne inden du fuger, således at fugen ikke suger farven til sig.
14

16Den hvide multifuge påføres med en gummispartel. Resten tørres af med et hårdt opvredet svamp. Husk at følge anvisningen på pakningen! Fugeslør fjernes tidligst 1 døgn efter med eddikesyre og vand. Spørg din fliseforhandler hvilket forhold dine fliser kan tåle.

17Husk at dække af 😉 så bliver du færdig lang tid før 😉

Er der noget jeg ikke har besvaret – så er jeg sikker på at du finder svaret over på SONOMA SEVEN fine guide! Hendes guide gav mig troen på at projektet kan lade sig gøre og nu giver jeg den videre <3 Så et kæmpe tak til Mille og de alt for rare mennesker hos Mosaikhjørnet der gav kyndig vejledning 🙂

 • Reply
  Marie Lundholm
  9. marts 2017 at 20:31

  Dit indlæg kommer som kaldet! 😀 Vi kigger efter vores første fælles lejlighed, og jeg drømmer virkelig om metrofliser – min kæreste ved dog ikke endnu, at de SKAL op med tiden. Men det skal de altså 😉 Tak for gode råd og vejledning – og ikke mindst at du fortæller, at man sagtens kan gøre det pænt selv 🙂

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   10. marts 2017 at 6:38

   Er så glad for hvis mit indlæg lige kan give ham “et skub” 🙂
   Bare sørg for at købe lidt ekstra fliser, så man har nok til når man lige skal lære fliseskæren at kende. Der røg måske 6-8 fliser i vores projekt 🙂

 • Reply
  Malene
  27. maj 2017 at 17:21

  Så flot det er med metro fliser, skal selv igang inden længe 🙂 har i overvejet en loft integreret emhætte i hvid? Så ser i den ikke og den tager ikke det luft i har fået skabt 🙂

 • Reply
  Charlotte Wetterstein
  6. februar 2018 at 21:04

  Din væg er super flot og der er ingen tvivl om at jeg skal igang med tilsvarende.
  Jeg er også vild med dine sorte lamper i loftet. Hvor har du fundet dem? Kan du huske prisen?

 • Reply
  Beate
  21. juni 2018 at 19:23

  Virkelig fin og udførlig diy!
  Vi har lille væg på ca 2,8×0,6 der skal metro klinker på. Jeg får da helt lyst til at droppe flisemanden og gøre det selv nu!! 👍🏻💪🏻🤞🏼

 • Reply
  Ditte
  15. juli 2018 at 23:47

  Hej og tak for en virkelig fantastisk guide! – som sendt fra himlen, vi skal til at i gang med samme projekt. Et spørgsmål; har i valgt hel hvid fuge og hvordan klarer den sig bag komfuret? (jeg tænker på stænk fra tomatsovs osv) Har i impregneret fugen?

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   16. juli 2018 at 10:10

   Selv tak 😀

   Jah, vi har netop impregneret den og det har været virkelig effektivt! Dog er vores vægg også beskyttet af “Låget” der slås op. Vi har nemlig et gaskomfur 🙂

 • Reply
  Sofie
  25. september 2018 at 20:55

  Hejsa,
  Fantastisk guide! Vi skal kaste os over projektet i weekenden, men er lidt i tvivl om, hvor lang tid det tager?

Leave a Reply