KØBENHAVN

Annonce: Kyhns Gæstehus & Roadtrip til/fra Helsingør – En Mini Getaway til Nordsjælland

27. april 2017

Annonce Indhold for Kyhns Gæstehotel

k8Det er nok de færreste Københavnere, som har tænkt på at lave en mini-get-away til Helsingør. Det synes jeg egentlig er en ordentlig stor fejl, som der nemt kan rettes op på! Så nu har jeg støbt en helt perfekt guide sammen til jer, baseret på vores egen 30 timers “mini trip” i det Nordsjællandske, med overnatning i den fineste lille idyl, midt i Helsingør.

Allan og jeg var fornyeligt inviteret på ophold, et ganske specielt sted –  et sted der er “lige mig“, hvis jeg selv skal sige det. Dette sted ligger i centrum af Helsingør, i et historisk fredet byhus i gågaden og hedder Kyhns Gæstehus.

Dette lille hotel, med 6 unikke værelser, emmer af både charme, sjæl og et fokus på økologi og bæredygtighed, hvilket selvsagt bragte mit kamera i selvsving. Så det skal bestemt lige nævnes, at det virkelig ikke var nemt at udvælge billeder til dette indlæg. Mit memorykort afslører, at jeg brugte meget tid på at knipse billeder af gæstehuset fra ALLE tænkelige vinkler. Men altså, jeg kan jo ikke lade være, når jeg bliver inspireret og Kærestemanden har vænnet sig til det. Han smed sig bl.a. ikke i sengen før jeg havde taget billeder af den – et meget tålmodigt menneske er han, ham Allando 😛

Opholdet på Kyhns Gæstehus

Vi har ikke bil. Så som altid lejede vi en bil via GoMore – det har altid fungeret for os, samt været billigere end ved de konventionelle biludlejningsfirmaer. Men denne gang fik vi en bil der lugtede af ged og hvor radioen virkede tvivlsomt og der ingen usb/minijack var. Det lod vi os ikke slå ud af, selv om jeg havde glædet mig til at skråle med på “Elsa & Emilie” hele vejen op af Strandvejen! Så ned kom vinduerne, ind kom den friske luft (og lidt Carmex menthol læbepomade under næsen) og op kom lyden, på min efterhånden ringe fungerende iPhone.

Vi havde en fest!

Traditionen tro blev der købt tank-morgenboller og så var planen ellers at køre op af Strandvejen og tanke kaffe på Olivers Garage, der ligger i den ikoniske tankstation tegnet af Arne Jacobsen i Skovshoved. Ingen bør gå glip af deres is – også selvom klokken knapt har slået 10:30!
Fra enestående arkitektur, gik turen videre til Louisiana i Humlebæk for at se en ganske særlig udstilling og endnu mere STORSLÅET arkitektur. Det kan I kan læse mere om længere nede i indlægget. Og så fortsatte gede-bilen ellers videre til Helsingør, som på engelsk aller mest minder om et fint gammelt engelsk pigenavn: “Elsinore”

Jeg får altid snappet lidt efter vejret når man kører ind i Helsingør og Kronborg toner frem i horisonten – altså sådan rigtig snapper! Det er jo SÅ ubeskriveligt smukt og eventyrligt.

Vi fandt hurtigt en gratis parkeringsplads og Kyhns Gæstehuset var også nem at finde i den hyggelige gågade – faktisk ligger gæstehuset lige overfor det gamle smukke rådhus.

kyhns-5Kyhns Gæstehus ligger i en gammel vinhandel, som jeg er ganske sikker på, at jeg en gang tilbage i ca. 2004 besøgte i forbindelse med at jeg skulle bruge noget æblelikør/sirup til Barista Mesterskaberne. Jeg fik aldrig spurgt Hr. & Fru Kyhn om det kunne passe. Men jeg tror det altså, selvom ALT bogstaveligtalt er renoveret efter at have været henlagt ruiner i mange år.

5452797c-2a2c-4c77-a9c6-121243b3417cFra da vi kom ind af døren i caféen og til vi fik set os omkring i gårdhaven, vidste vi at vi ville få et helt og aldeles hyggeligt ophold på dette lille hotel, hvor hvert rum har sit eget navn. Vi skulle bo på “Gårdværelset” og udstyret med en stor og gammel jernnøgle i hånden, gik vi op af de smukke gamle ujævne trapper, hvor lysekronen i loftet, fangede ovenlysvinduets solstråler.

Værelset var stort, smukt, nordisk indrettet og med en afbalanceret kombination af gamle og nye møbler. Faktisk viste værelset sig at være en hel lejlighed, med fuldt køkken, spiseplads, bad/wc og et ekstraværelse med 2 enkelt senge – ideelt til børnefamilien.

949ebcb8-3a46-4e5c-9dd9-8a2c935131ffDa vi havde været ude og spise (se hvor længere nede) købte vi en flaske Cava med op på værelset og uanede mængder surt slik – hyggetid & snakketid.

kygn100Vores hyggelige “hjem”  for en stund – Gårdværelset.

k25

kyhns1

Det ekstra værelse i Gårdværelset er helt perfekt til børnefamilien // Jeg har bare “en ting” for for gamle forladte bygninger.

Kyhns Gæstehus var indtil for 4 år siden en gammel forladt ruin – en fredet ruin vel og mærke. Med hjælp fra kyndige håndværkere og egen arbejdskraft satte ægteparret Kyhn bygningerne i stand, ud fra gamle byggeprincipper, for at sikre at huset vil kunne ånde og bestå de næste mange mange år. 3,5 år tog det! Vores lille renoverings projekt blegner hahahahh 🙂

Processed with VSCO with a7 presetFriske blomster på hele værelset.

kyhn400Både håndklæder og produkter er økologiske – henholdsvis fra The Organic Company & I love Eco Essentials. Særligt håndklæderne er på min ønskeliste; de var virkelig lækre og STORE. De smukke cementfliser fik mig for alvor til at indse, at vi SKAL have nyt badeværelses gulv og fliser i køkkenet;)

Processed with VSCO with a7 presetJeg har en svaghed for messing og overalt i Gæstehuset, blev vi mødt af messing vandhaner.

673834d6-f751-4183-8136-961b29ab1ed7Gamle smukke tallerkener pynter i skabene i det fuldt udstyrrede køkken.

Processed with VSCO with a7 presetPersonligt var jeg ekstra glad for muligheden for at lave en Pour Over kaffe – både da jeg ankom og i den tidlige morgenstund. Bare det ikke at finde papirsrør med instantkaffe, gjorde hele opholdet mere “hjemmeligt”. Og så var det et fint “gensyn” med min egen elkedel 🙂

kyhn200Efter ankomst og da Allan havde fået bremset min længerevarende fotoskydning, og vi havde fået frisket lidt op, satte vi os ud i solen og drak et glas god vin på Kyhn’s café, der også har fokus på økologi og lokale produkter.

Den næste morgen spiste vi et lækkert morgenmåltid med bl.a. hjemmebagt brød og en virkelig lækker kikærtenutella, som selv nulli-elskeren no.1 Allando, kunne være med på. Og så absolut elskede jeg den personlige hyggelige stemning der var under morgenmaden, sammen med de øvrige gæster og ægteparret Kyhn. Det bedste var, da der lød en fnisen ude fra køkkenet og det viste sig at køkkendamens små formbrød var hævet op i ovnen til at ligne små tissemænd 😂. Jeg absolut ELSKER at stemningen var så afslappet, at sådan noget blev vist frem. Og lige præcis det tror jeg, uanset hvor upassende det end måtte være for nogen, så opsummerer det meget godt vores overnatning på Kyhns Gæstehus: hyggeligt, stemningsfuldt, varm fra hjertet, personligt, afslappende og i den grad anbefalingsværdigt.

kyhn1Jeg kunne ikke dy mig for at snige mig ind på nogle af de andre smukke værelser, for at se mig omkring. Dette var altså ledigt hahaaah 🙂 Her ses lidt glimt fra  “Rokokoværelset”.

k34Under renoveringsprocessen fandt man dette gamle malede vægplankeværk i Rokokoværelset, hvilket blev integreret i indretningen. De gamle gulvbrædder er blevet brugt til at lave pynte væggen med i Tårnværelset og selv de gamle vinduer er blevet restaureret så de kunne genanvendes. Faktisk er der blevet tænkt så meget i genanvendelse og bæredygtighed, at jeg knapt kan referere det hele! Imponerende og sikke et engagement!

kyhns-3Udsigt til bindingsværk i de gamle baggårde, hvor tiden synes at stå lidt stille, på ganske fin vis

Ulla Kyhn var sød at guide os til små seværdigheder rundt omkring i Helsingør, hvilket gjorde opholdet endnu mere personligt, hvis overhoved muligt. Og så var I mange på Instagram, som var aldeles fantastiske til at komme med tips til byen. På baggrund af hvad vi oplevede og til hvad i tippede til, har jeg her samlet lidt tips til området. Desværre kunne vi ikke nå dem alle, da jeg på daværende tidspunkt var aldeles begrænset af min brækkede ankel. Men nu har vi da “fyld” til væres næste tur nord på 😉

Seværdigheder på vej til Helsingør

kyhns-8

Som nævnt i starten af indlægget “tankede” vi kaffe på nok en af de fineste tankstationer der findes. Man mener at Arne Jacobsen blev inspireret af sin egen bygning, til at tegne Myre Stolen – kan I se det ? 🙂

Fra kaffe-tankning gik turen videre op til Louisiana, hvor vi så en helt særlig udstilling. I ved sådan en der “piller” lidt ved ens indre?! Sydafrikanske William Kentridges videokunst fyldte mig i hvert fald med melankoli, glæde, uhygge, frygt, tristesse og styrke på en gang! Jeg elsker de oplevelser, som bare gør noget udefinerbart ved en! I kan se et lille klip fra den 15 min. lange video på min Instagram her. Vi så “filmen” 2 gange, placeret på stole i midten af et rum, hvor filmen faktisk kørte “omkring os”. I kan nå at se udstillingen frem til d. 18/6.

kyhns2What architectural dreams are made of…

Da filmen var set igen og igen, trissede vi rundt og nød arkitekturen, fordi let’s face it, den rør os meget mere end de fleste af malerierne. Og efter 1 glas vin i solen med udsigt over Øresund og en lille bitte gåtur i haven, var vi klar til at sætte kursen mod Helsingør.

k16Skjuler meget godt min ROM-walker her – krydsede ben 😛

k26

Fra Kyhn’s Gæstehus er der ca. 5-10 min. gang ned til Kulturværftet, som er et super fint sted at sidde og få et glas vin i solen, med udsigt over hav og Kronborg. Få skridt derfra ligger M/S Museet for Søfart, med dens imponerede café nede i en udendørs dock, der om sommeren forvandles til en gigantisk “underjordisk” terrasse. Fortsætter man forbi docken kommer man til en lille bro som fører op til Kronborg. Her skal man huske at kigge ned på selve brodækket, hvor skulpturer af hænder der rækker op fra vandet –  menes at symbolisere bådflygtninge. Skulpturerne dukkede pludselige op og man ved endnu ikke hvem, der placerede dem der, i nattens mulm og mørke.

k9Man får instinktivt lyst til at række ud efter hænderne og hjælpe vedkommende op på land…av.

Fortsætter man over broen og går videre, kommer man til Kronborg. Vi købte ikke billetter. Men det er imponerende nok i sig selv, bare at stå ved siden af den gigantiske bygning og som en anden 6-årig Juila spekulerer på, hvor mange hemmelige rum slottet mon rummer.

k42Den fine antikbiks Igen-i-Brug. I kan se billeder derinde på min IG her. Butikken har det fineste udvalg og mange smukke lampeskærme.

kyhns-4 Helsingør er vanvittig hyggelig med sine mange små farverige og rustikke byhuse. Jeg var godt og vel ærgerlig over at min ankel ikke var med på at gå lidt mere rundt i de brostensbelagte stræder.

1 – Der er mange små genbrugsbutikker/loppebikse i Helsingør. En af mine favoritter er Igen-i-brug som ligger i et misundelsesværdigt baghus. Derudover er der bl.a. Old Kbh og Bror & Søster ting & Antik.

2 – Brostræde-is er et must og det var virkelig sjovt at kigge ind og se at det lignede sig selv. Det er akkurat som jeg husker det fra da jeg var barn. Mmmm fløde is og hjemmebagte vafler! Men husk de tager kun kontanter!

3 – Kaffe/øl på Lagoni – hyggeligt sted med genbrugsmøbler, god musik (Jeg døde lidt, da der blev sat Elsa & Emilie på jf. mit manglende radiostik i bilen) og en virkelig hyggelig baggård.

4 – Efter en øl (måske 2) på Lagoni gik vi 10 meter over på Sushi Taro, hvor vi sådan helt alvorligt, fik den bedste sushi vi nogensinde har smagt. Vi delte en “60 Menu” med JAH; 60 stykker sushi.. Vi spiste alle sammen minus 12 stykker. Forstår ikke dem der bliver mætte efter 10 stykker – vi er ustoppelige/umættelige  😛

5 – Tag et kig op eller ned af Færgestræde (det 1. billede i indlægget)… ret “Insta venligt”  ik’ ? 🙂

6 –  Dagen efter tjekkede vi ud og kørte forbi Esrom Kloster. På vejen aflagde vi en del loppebikse besøg. Jeg har vitterligt ingen ide om, hvilke vi besøgte, fordi vi blev ved med at støde på tilfældige hjemmelavede “loppe skilte” på landevejen. Så loppejagt på landevejen er en god mulighed i det Norsjællandske!

5 – Vi tankede fritter på havnen i Hornbæk – jeg husker dem meget bedre end de var. Men vi var sultne så alting hjalp på blodsukkeret.

7 – En anden ting vi besøgte på vejen hjem var Ordrupgaard. Faktisk var det udelukkende Finn Juhl’s hus, vi kom for. Det har været på min bucketliste i årevis – så jeg glædede mig som et lille barn!

Da vi havde parkeret “geden” foran Ordrupgaard, blev jeg lynhurtigt lidt småstresset, da der i samme øjeblik kørte 2 kæmpe busser med turister ind, der alle pegede over på Finn Juhl’s hus. NOOOO jeg kunne næsten ikke bære at skulle mase mig forbi så mange mennesker. Så ind sendte jeg Allan for at købe entré-billetter imens jeg stokkede mig selv af sted, mod mit drømmehjem i en kæmpe fart (på det tidspunkt).

Allan fik hurtigt indhentet mig (med billetter), vi ringede på Finn Juhls dør. Jah tænk, man ringer på, hvis døren ikke står åben… som skulle man til eftermiddagskaffe hos ham – gid! Men åh, jeg har ringet på Finn Juhl’s hus. Gad vide om ringeklokken også lød sådan den gang han boede der?  Gad vide hvad Finn tænkte da han lige valgte den ringeklokke – hvis han valgte den! Gad vide om han overhoved tænkte over det? Åh så mange tanker og spørgsmål når men er en “fangirl”!

Da Museumsvagten åbnede døren og fortalte os, at vi var de eneste i hele huset 👉🏼 instant lykke! Det lyder helt dumt, når jeg siger det… men altså jeg fik lidt våde øjne da jeg trådte ind i stuen! Men mere om det snarest, da den oplevelse fortjener et indlæg for sig.

Andre tips til/omkring Helsingør som vi ikke fik afprøvet

Spisesteder: Fish & Chips på Kulturværftet, Restaurant Franchophile, Restaurant Sletten, Café Hammermøllen (lidt udenfor Helsingør), Burger på Madame Sprunck, Italiensk på Ciao Ciao og aftensmad på Brasserie 1861 på Hotel Marienlyst.

Aarstidernes Gårdbutik i Humlebæk, rundtur på Kronborg, en tur i skoven eller på stranden, byens gamle kirker og kloster.

I må meget gerne bidrage med tips i kommentarfeltet 😀

kyhns-6Et par øl og et brætspil på hyggelige Lagoni.

  • Reply
    Sofie
    27. april 2017 at 19:58

    Teknisk museum ligger også i Helsingør. Så hvis man har en interesse for cykler, biler og de tidlige tekniske fremskridt (eller har en kæreste og/eller et barn der har det) så er det også et besøg værd 😊

Leave a Reply