ROADTRIPS & VILDMARKSREJSER

Her booker du Ødegårde i Sverige

12. april 2018

cabinsNu har jeg endelig fået samlet et par tips til hvad man skal overveje inden man giver sig i kast med at booke en Ødegård/hytte i Sverige. I er nemlig virkelig mange der kontakter mig, når vi er afsted på en af de årlige ferier. Så jeg håber det er brugbart. Jeg har primært taget udgangspunkt i vores egne behov, som generelt er rimlig low key. Udover tips og ting man bør overveje inden man går i gang med at lede, så får I selvfølgelig også links til hvor vi booker vores ødegårde.

De fleste tror at ødegårde er gårde der ligger øde hen – langt væk fra. Det gør mange af dem også, men det ikke definitionen. En ødegård er blot en forladt gård, som typisk er blevet omdannet til et fritidshus/sommerhus. Der er bare noget magisk over ødegårdsferier og det er bare ikke det samme som at leje et sommerhus i Danmark. Både som par på ferie eller med familie og børn – man går ikke forkert! Ødegårdsferier er noget helt specielt, som jeg helt bestemt synes alle bør unde dem selv – vinter som sommer!

Over halvdelen af  Sverige er dækket af skov, hvilket nok er den største årsag til at jeg er så vild med Sverige! Faunaen er så uendelig frodig og smuk… og så er der meget mos!  Jeg er vild med mos! Stik mig en klump mos og min dag er reddet. Eller bare det at ligge på en skovbund af mos! Det er terapeutisk! Der ligger faktisk til familien. Min søster hoarder mos når hun er i Sverige 😂. Det er virkelig underligt! Og jah, så er der søerne! Deres mange mange søer, de fine badebroer og faktum at landskabet ikke er fladt, som herhjemme. Og så er der sørme også duften! Giv mig bind for øjnene, sæt mig i en bil og kør mig til Jylland, Polen, Tyskland eller kør mig i cirkler over broen til Sverige! Jeg kan dufte hvis det er Sverige! Jeg er stensikke!

Da jeg var barn tilbragte vi mange somre i Sverige, i mine bedsteforældres sommerhus eller hos min moster i hendes hus – “det grønne hus ved søen“. Skandinavien som “hjem” blev dog skiftet ud med Marokko og derfra skulle der gå mange mange år før jeg igen satte mine ben på svensk jord. Tilbage i Danmark, besluttede min familie og jeg os for at leje en ødegård, for et par dage i 2015. Og lige siden, er vi næsten ikke kommet hjem fra Sverige, før den næste tur er blevet planlagt. Man bliver afhængig siger jeg jer!
Godt og vel 4 ture om året er det blevet til – hvilket regnskabsmæssigt næsten kunne have købt os vores egen lille ødegård – og vi kigger da også sådan lidt i smug efter en. Dét eller et stykke jord, hvor vi lige fikst følger denne nemme hytte DIY. Smal sag tænker jeg! Vi har da bygget radioatorskjulere selv og sat hylder op 😆. Havde jeg muligheden ville jeg leve mit liv fordelt 50/50 i byen og i en hytte langt ude i de svenske skov. Men det bliver vidst en smule problemtisk, som livet ser ud lige nu. Men man skal jo aldrig sige aldrig. Fordi gør man det, går noget af efterstræbelsen. Og jeg VIL altså virkelig gerne indrette en ødegård, gro ting i haven, bygge mig et drivhus ud af gamle vinduer, lave en gammel lade om til en festsal og bygge et træhus i et af havens træer! Og så vil jeg mere end noget andet elske at vores fremtidige børn også får en opvækst i de omgivelser… om ikke andet bare i ferierne og i de lange weekender.

Dreams on point!

Hvis I har nogle tilføjelser til postet: tips, et link til en fin ødegård eller andet,  så skrive endelig i kommentarfeltet, så alle kan få gavn af jeres viden 😀

Hvis man har lyst til at prøve noget andet end ødegårde, f.eks. at bo i trætop hus, på en flydende hytte midt ude på en sø, i en tipi med vanvittig udsigt eller måske i en jordhule ? Så kan I læse og se tonsvis af billeder fra min Road Trip i det svenske i sensommeren 2017, lige her.

naturbyn-1-10Allan ude på den flydende hytte. Læs postet her 

where-teo-book

 • Skal det være nyt eller gammelt? Personligt hopper vi altid annoncer over hvor der står “total renoveret”, da det i vores optik fjerner charmen. Vi er gladest for steder med f.eks. ildkomfur (en Alma), brændeovne og steder som i det hele taget bare er en smule forfaldne. Det må faktisk gerne se lidt “fugtigt ud” og tapetten må gerne have set bedre dage. Men sådan er vores behov jo forskellige og der er heldigvis ødegårde nok til at dække alles ønsker.
 • Naboer – vil man have det eller er drømmen at det skal ligge helt øde ?
 • De fleste ødegårde har egen brønd eller er tilknyttet en vandforsyning. På nogle Ødegårde kan man dog kun bruge vandet fra brønden til husholding/madlavning. HUSK derfor at undersøge det og køb vand med 🙂
 • Er der behov for et indendørs “rigtig” toilet eller er det fint med et das/muldtoilet i et skur i haven?
 • Skal der være en brændeovn? Svaret er “jah” Det kan BARE ikke undværes, specielt ikke om at vinteren! Det er det hyggeligste og så varmer de ræhusene hurtigt op.
 • Skal der være kort afstand til en sø ? Skal det være en bade-/ fiskesø ?
 • Skal der være en båd/kano tilknyttet huset?
 • Skal der være et Vildmarksbad/tønde?Det er luksus at have på grunden og det er virkelig hyggeligt. Særligt hvis den er placeret på en plet med udsigt. De fleste udlejere forlanger ekstra penge for at få lov til bruge den. Gennemsnitsprisen har vi fundet til at være 1200-1800 Svenske Kroner, hvilket egentlig er ret dyrt.
 • Bålsted – få bekræftet at der er et bålsted på grunden. Hvad er en ødegårdsferie uden bål, snobrød og øvrig bålmad? Men husk lige at tjekke om der er risiko for antændning pga. tørke! Læs mere om bål og om hvor du kan tjekke, om der er varsler for brandfare på denne side.
 • Skal der være en Sauna? Særligt i det nordlige Sverige har mange af ødegårdene sauna. Tager man på ødeferie i det kolde halvår er dette virkelig lækkert. Også selvom der måske ikke er en sø i nærheden. (Husk at tage lidt olier med hjemmefra – ingefær og Eukalyptus er rart i det kolde vejr).
 • Er vaskemaskine/opvaskermaskine et must? Vi klarer os altid uden – men det gør da bestemt ikke noget hvis det er der. Specielt hvis min søsters børn er med! Man bliver overrasket over hvor mange vandpytter og mudderpøle man kan opstøve (u)frivilligt i Sverige 🙂
 • Should it be a new or a old house? Personally, we always skip houses that says “totally renovated”, in our optics it takes all the charm away. We want the house and furniture to look and feel super old.
 • Neighbors – do you want them or do you want that total seclueded feel ?
 • Most tree cabins has its own well, some of them are hooked up a the nearest city’s water supply. In some cabins you can only use the water from the well for cooking and household. 
 • Should there be an indoor “real” toilet or is it fine with a toilet in a shed in the garden?
 • Should there be a woodburning stove? It can ONLY be recommended, especially in the winter! It’s super cosy, nice and they heat up those wooden houses pretty quick.
 • Should there be a short distance a lake?
 • Should there be a boat /canoe ?
 • Should there be a wilderness bath / barrel? It’s a little luxury if it’s located on a spot with a view. Most renters demand extra money to allow to used it. The average price has been found to be 1200-1800 Swedish Kroner (kinda expensive).
 • Is there a place to make bonfire ? You simply don”t go on this type of vacation without preparing a bonfire meal! But do not forget to check if there is a risk of ignition due to drought! 
 • Do you need a sauna ? Especially in northern Sweden many of the cabins have a sauna.  (Remember to take some oils from home – ginger and eucalyptus are nice in the cold weather)

 

 D E   S E R I Ø S E   &   U S E R I Ø S E  T I P S

De fleste ødegårde som udlejes professionelt er ofte forsynet med et lille skriv omkring praktikaliter, men derfor er det rart at være forberedt hjemmefra.

 • Få lokaliseret hvor nærmeste skadestue er. Det er rart at vide! (Både min mor og jeg er sygeplejerske, måske vi er arbejdskadede og bare synes det er rart at vide? ).
 • Husk et skovflåtkit. De fleste ødegårde er udstationeret med et.  Men vi bruger det nye Safecard; et dankorts lignende plastikkort! Det er virkelig effektivt og passer i pengepungen, så man nemt kan have det med sig
 • Sæt jer ind i affaldssortering, hvis I ikke allerede er det! Svenskerne er forbilleder her!
 • Hvad end du spiser. KØB Bregott ekstrasaltet smør og spis det på ALT! ALT siger jeg!
 • Downloap App’en “Systembolaget Sök & Hitta” – den er uundværdelig hvis man løber tør for promille proviant og man ikke ved hvor den nærmeste Systembolag ligger. Husk at der jo ikke sælges alkohol andetssteds i Sverig

Most cabins are often provided with a brochure with some practicalities. But it’s still a good idea to be prepared from home.

 • Localize the nearest emergency room. (Both my mother and I are nurses – instant paranoia).
 • Remember to bring a kit to remove ticks.
 • Inform yourself to waste sorting if you’re not already! The Swedes are rolemodels here!
 • Whatever you eat. BUY Bregott extra salt butter and eat it on EVERYTHING! Yeay it’s good!
 • Download the app “Systembolaget Sök & hitta” – it is indispensable if you run out of alcohol beverages. In Sweden you can NOT buy alcohol in regular supermarkets. This app tells you where the nearest “Systembolaget” is.  

where-to-bookWhere we usually book from:

  Leave a Reply