ROADTRIPS & VILDMARKSREJSER

En vanvittig Nytårsaften forude – I Lapland

26. november 2017

skaermbillede-2017-11-06-kl-11-49-22Man skal altså passe på med hvad man siger i sjov en aften, hvor overtrætheden er kicket ind! Fordi lige pludselig har man booket flybilletter og overnatning til et virkelig anderledes sted, på årets aller sidste dag!

For en lille måned siden udspillede denne dialog sig nogenlunde mellem kærestemanden og undertegnede:

Mig: Hvad skal vi lave nytårsaften?

Allan: Du finder altid på noget!

Mig: Lapland?

Allan: Okay!

Og så var det ligesom besluttet! 1,2 3…betækningstid var der ikke så meget af! Den første indskydelse er altid den rigtige! Ikke også 🙂

Helt nøjagtigt flyver vi til Kiruna, der ligger nord for den Arktiske Cirkel i Svensk Lapland.
Små -20 grader er der lige nu og jeg ejer ikke noget vintertøj, der kan holde mig varm i de temperature som området når, til den tid (-30) ! Ej heller sko eller noget andet. Vi skal kun være afsted i 4 dage, så det kan næsten ikke betale sig at købe nyt. Så jeg må en tur på DBA eller Trendsales. Men manner hvor bliver det bare vildt spændende! Vi skal bo nogle fantastiske steder – blandt andet i et Samer telt med brændeovn og med en rigtig seng (Der er link til stedet længere nede i postet, hvor jeg også tipper til et par andre vilde steder at overnatte).

Det var slet ikke meningen, at vi ville ud og rejse i nytåret. Men tanken om at komme væk spøgte nok lidt i os begge, eftersom vi sidste år tilbragte den hyggeligste nytårsaften mutters alene ude i en skov i Sverige. I en hytte ik’! Ikke bare i en skov haha!
Nytåret siger os ikke så meget mere. Eller det er måske forkert formuleret! Fordi den “siger os noget“! Men den “siger os bare noget andet“, end den tidligere har gjort. Festen og balladen som vi altid lagde hus til, er blevet erstattet af en mere afdæmpet og eftertænksom aften. Men selvfølgelig stadig med lige så meget CAVA! Det fine ved nytårsaften er, at være i nuet og slappe af i det. At kigge tilbage på året der gik – på godt og ondt! Men også at turde se frem på det nye og tale højt om de ønsker der er for det. Lidt kontrol har vi da trods alt over egen fremtid 😉

Nåh, tilbage til Lapland…

Sådan helt ærlig, så ved jeg ikke hvor min indskydelse om Lapland kom fra. Men jeg har længe tænkt, at det at se Nordlyset nytårsaften i stedet for fyrværkeri måtte være det ultimative “nytårsshow! Jeg er født i Trondheim i Norge, men vi flyttede derfra da jeg var 3 år gammel. Så jeg husker ikke Nordlyset, som mine forældre har talt længselsfuldt om lige siden. Da vi sidste år var i Island var vi sæsonmæssigt for sent på den ift. at fange et par glimt af “Aurora”. Så tænk nu! Tænk nu, hvis vi er så heldige at få det at se, en af de fire dage vi klaprer tænder! Det ville være episk! Vi har heldigvis gode chancer ift. årstiden og det faktum at vi skal bo meget øde, højner også chancen da der ingen lysforurening er.

Billeder får jeg nok ikke taget så mange af, da der nemlig er Polarnat på den tid af året –  det såkaldte “Kaamos“! Solen står ikke op på den del af jordkloden i flere måneder henover vinteren! Men hel mørkt skulle det ikke være midt på den dagen, fordi der skal eftersigende være det smukkeste arktiske blå lys.

H V O R    S K A L    V I    B O

Det var initialt slet ikke svensk Lapland, som vi var interesserede i, men derimod Finsk Lapland. Jeg havde nemlig først set mig lidt lun på at bo i sådan nogle små igloer i glas og se Nordlyset fra dem. Men der var desværre udsolgt i de dage vi havde tiltænkt. Nu gør det ikke så meget, da jeg syntes vi har fundet et sindsygt sted. Men jeg ville da ikke have noget imod at besøge  Kakslauttan Artic Resort på en anden rejse! Hele ens hytte har glastag så man bare kan ligge i sengen og kigge ud på himlen. Det ser vildt ud!!!!

Vi googlede videre og faldt så over Visit Natives der arrangerer ophold i både norsk, svensk og finsk Lapland. Og her fandt vi STEDET – glamping heaven! Vi skal bo 3 dage i en Lavvu (samer telt) midt ude i den smukke snedækkede natur. Som nævnt i en rigtig seng og med brændeovn! En voldsom luksus, sammenlignet med vores to sidste teltovernatninger i henholdsvis en Tipi og et flyvende telt. Sápmi Nature Camp som stedet hedder er på National Geographics liste over “mest Bæredygtige og spektakulære steder at bo i verden, hvis du holder af vores planet“! Wow! Jeg GLÆDER MIG, så jeg næsten slet ikke kan vente til at julen er overstået – ja undskyld! Det bliver en kæmpe oplevelse, at komme ud og vandre i snesko, spise traditionel samer mad, være med til at lave maden og bare være en del af hverdagen, samt høre om Samer folkets oldgamle kultur og traditioner! Ej men jeg elsker sådan noget – at lære og slappe af i en !

Selve nytåraften spenderer vi dog et andet sted, fordi der var desværre ingen ledige telte den dag. Vi fandt hurtigt ud af at vi tilsyneladende ikke de eneste som synes, at det at tage til Lapland i nytåret er en herre god ide!
Vi havde først kig på de her cool “Domes”, men der var desværre ingen ledige 2-personers domes tilbage  – øv! Så kiggede vi lidt på denne rigtige Iglo – men den lå lidt dårligt placeret syntes vi. Så opdagede vi, at der var en plads på det verdensberømte Is Hotel i Kiruna – meeen ærlig talt så syntes vi det var lidt poppet at skulle bo der, selvom det ser ret vildt ud! Så overvejede vi TreeHotel, som har de VILDESTE moderne og funky hytter oppe i trækronerne…. men der var skisme også fuldt booket. Vi endte med at booke denne lille nisse hytte i Camp Alta – der også ligger midt ude i “ingenting”!  Det fedeste er de aktiviteter vi har mulighed for i nærheden af campen, så alt i alt gør slet ikke noget af de andre steder er bookede.

altaCamp Alta

N Y T Å R S A F T E N S   D A G

Om aftenen den 31 dec. har vi lidt planlagt at skulle ud at køre med en lokal og hans slædehunde (Husky’er) – vi skipper altså sandsynligvis nytårsmiddagen og kører en 5 timers tur på jagt efter Nordlyset.Det med at køre i hundeslæde er noget jeg virkelig har gjort mig mange etiske overvejelser omkring. Jeg har endnu ikke helt besluttet mig for om jeg gør det. Men efter at have talt med Husky ejere og have læst diverse blogs, artikler og anbefalinger, så føler jeg mig ok tryg ved at tage på sådan en tur, med de løbeglade Huskyer i vildmarken. Det er konkurrence slædehunde i USA/Canada som har stået til mål ift. dyreplageri. Men nu må vi se…

Aftenen skal ellers gå med at drikke cava, måske kigge på Nordlys, hygge med de øvrige nytårs-trodsige mennesker i det hyggelige lille “fælleshus” og måske ligesom sidste år gå i seng før kl. har slået midnat.

Den første januar er i hvert fald planlagt. Sidste år løb vi ud og nytårdsbadede i den kolde skovsø. I år tager vi selvsagt en ordenlig snedrive i badetøj, efterfulgt af en tur i sauna. Senere skal vi ud og køre en lang tur snescootere, hvilket jeg også tror bliver en kæmpe oplevelse!

Nu skal vejret bare holde og der ingen voldsome snestorme være, så vi kan lande uden problemer og kommer frem til vores destinationer i bil!!!  Hvad skal I lave nytårsaften – er der andre der “bryder traditionen” og stopper festen :p ?

 • Reply
  Tina KH
  26. november 2017 at 20:20

  Hold da op en spændende nytårsaften I får:-)
  Det gad jeg også.
  Hilsner og snart glædelig juletid og siden må I have en fantastisk oplevelse:-)

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   27. november 2017 at 4:56

   Tusind tak – det bliver det helt bestemt- bare vejret er lidt med os! Det er også lidt surrealistisk det hele, når man ikke lige er vant til så store mængder sne og kulde 😝. Men rigtig glædelig på forkant jul til dig også 🎄

 • Reply
  Anna
  27. november 2017 at 7:10

  Det lyder alt for vildt – hold nu op for en drøm!! Min mand og mig har talt om “iglo” i lapland,
  Men vi har aldrig lader spontaniteten råde sådan over os – det har vi gjort i en masse andre sammenhæng, men aldrig i den prisklasse. Nu kan jeg mærke det brænder i mig for st komme på den tur. Jeg glæder mig så meget til at følge med i det her eventyr – kom med alle de indlæg du orker 😉

 • Reply
  Pia Trans
  27. november 2017 at 7:30

  Det lyder helt fantastisk! Jeg håber virkelig, I får set nordlys – det er så ubeskriveligt smukt, og man føler sig befriende lillebitte, når man står under en farvestålende himmel som danser af lys 🙂

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   4. december 2017 at 7:50

   Det vil ikke ødelægge vores tur hvis vi ikke ser det. Men det ville klart være en lille smule ærgerligt hahah! Iiih jeg krydser alle fingre for Søren da!!

 • Reply
  Sarah Green
  28. november 2017 at 10:05

  Det lyder FANTASTISK! Præcis sådan et nytår jeg drømmer om, men har aldrig helt fundet ud af hvordan jeg skulle planlægge det selv! Så glæder mig til at følge med 🙂

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   4. december 2017 at 7:49

   Du kunne med garanti også få taget de vildeste billeder deroppe !!!!!
   Gør det gør det!!!!

Leave a Reply