GRØN VORES TØRRELOFT

Reklame: Et stort farvel til disse IKEA Produkter

18. september 2018

Reklame FOR IKEA

Aktuelt synes jeg, at IKEA er en af de mest interessante virksomheder at følge i den helt nødvendige grønne omlægning, fordi de er så kæmpe store – og dermed er en slags rollemodel for fremtidens virksomheder. For har I hørt det? IKEA vil inden 2030 være en fuldstændig cirkulær virksomhed! Kort fortalt, er der ikke længere noget der skal hedde affald i IKEA! Affald skal ikke længere være slutningen på vores forbrug – men begyndelsen!

Men med storhed kommer jo også et øget ansvar og forpligtelse! Og det må man sige at IKEA owner, med deres nye klimaplan. Lad mig lige minde jer om, at IKEA har over 12.000 forskellige produkter der skal nytænkes! Altså kan det overhovedet lade sig gøre at nå til 2030? Vi taler om verdens største møbelvirksomhed, med varehuse i 50 lande, fabrikker og leverandører på tværs af landegrænser og kontinenter! Hold nu magle, det er altså ambitiøst! Jeg tager hatten af og ser frem til at IKEA allerede fra 2020 eliminerer alle engangsprodukter, såsom sugerør, engangsbestik og tallerkener – både på deres hylder og i deres restauranter.

Udover IKEA’s eget mål om at blive komplet klimapositiv, så zoomer de også ind på hvordan kan de hjælpe os med at leve en mere klima- og miljøvenlig hverdag. Det handler altså ikke kun for IKEA om, at fremtidens sofa skal være bæredygtig eller at vores køkken skal være det, som f.eks Kungsbacka Køkkenet, hvor lågerne er lavet af genanvendte plastikflasker. Alle vores daglige handlinger skal også være det!

Nogle af de IKEA produkter og løsninger, der kan hjælpe os med at spare penge, energi, vand og reducere affaldsmængden, har jeg samlet herunder. Det virker måske som små banale ting – men mange bække små!
IKEA har desuden et par ret store esser i ærmet – bl.a.  solpaneler der prismæssigt bliver økonomisk tilgængelige for de flest.

Hvis I har spottet andre IKEA løsninger, der gør hverdagen grønnere, så del det hjertens gerne i kommentarfeltet så rygtet kan spredes 🙂

Praktiske løsninger til en mere bæredygtig hverdag med IKEA

AFFALD & GENBRUG

IKEA stiller skarpt på affaldssortering og har formået at skabe en praktisk serie, der faktisk gør affaldssortering pæn. Serien hedder VARIA og passer ned i en køkkenskuffe med en dybde på i hvert fald 32,5 cm.

I udfærdigelsen af dette post er jeg også blevet også inspireret til, at købe deres genopladelige LADDA batterier og en dertilhørende oplader. Jeg havde faktisk sådan en dimmer for mange år siden. Det var dengang jeg rendte rundt med en Discman, der slugte batterier hurtigere end jeg kunne nå at høre CD’en færdig. Dengang var årsagen dog pure økonomisk. Det er egentlig ikke fordi, vi har specielt mange ting der kører på batterier udover: fjernbetjeninger, ur, køkkenvægt, badevægt, røg og gasalarmer. Men hvis vi kan undgå at købe nye, hver gang der er en der svigter, så er det jo rigtig godt givet ud synes jeg 🙂

VAND

IKEA vil have, at vi sparer på vandet. De har derfor købt pantenten på en lille “dims” der kan sættes på vandhanen og som sørger for et reduceret vandspild på op til 90%, næsten helt uden at man bemærker det! “Dimsen” bliver temmelig billig (vi taler under 100 kr.). Jeg har testet denne lille device og vi skal utvetydigt have den på begge vores vandhaner, når den rammer varehusene. Imens vi venter, har IKEA allerede blandingsbatterier til køkkenet, f.eks. ELVERDAM, der reducerer vandforbruget med op til 40%, og blandingsbatterier til badeværelset, der reducerer forbruget med op til 50%. Ligesom at vandeffektiviteten i mange af deres opvaskemaskiner og vaskemaskiner er øget.

ENERGI

IKEA er for længst gået over til 100% LED belysning og der heldigvis sket rigtig meget på markedet, siden at glødepæren blev gjort ulovlig at producere. Det klinisk hvide lys hauntede de fleste af os de første mange år og gjorde overgangen kold! Men der er heldigvis sket meget siden da og en varm og blød LED belysning er nu fuldstændigt opnåelig!

Hvorfor LED – kort fortalt: De bruger mindre energi, hvilket koster dig mindre på elregningen. Miljøvenlig i forhold til CO2. Lang levetid på op til 20 å

Hvis I er nysgerrige efter at se hvad der kommer hylderne i IKEA i den nærmeste fremtid, herunder den bæredygtige kollektion TÄNKVÄRD, så var jeg i juni inviteret til Democratic Design Days I Älmhult Sverige, hvor jeg et eksklusivt indblik i deres fremtidige kollektioner… og naturligvis også en hel del billeder af finhederne. I kan læse postet her.

    Leave a Reply