GRØN VORES TØRRELOFT

Reklame: Erstat nu eller vent ? Fremtidens lys og lidt om dens myter

6. marts 2019

REKLAME FOR ROOMSTORE

Bæredygtig Onsdag er tilbage (på en torsdag) efter en alt for lang pause, selvom Instagram dog jævnligt er blevet opdateret med grøn omtanke og tanker. Og så er det tid til en lille confession – noget jeg har været lidt i dilemma over, fordi jeg ikke bryder mig om at smide ting ud, der virker. Men nu bliver det altså gjort. Men inden I læser videre, vil jeg lige minde jer om, at dette altså ikke er en ekspert artikel og at jeg ligesom mange andre også er i gang med en overgang til et lidt mere miljøbevidst liv <3

Pære snakken

Vi skulle skrive december 2018, før de sidste glødepærer og halogenpærer skulle forlade deres sokler, her på Tørreloftet. Av og fy – i hvert fald til den første! Men nu er alle lamper vi har i brug, blevet erstattet af en langt mere miljøvenlig lyskilde; nemlig LED-pæren. Vi er nu 100% på LED, hvis man ellers kan skrive det, uden at det lyder som om vi er på stoffer 🙂

Faktisk kommer jeg i skrivende stund i tanke om, at jeg ikke ved hvad vores køleskab gemmer på af pære? Men det kan vel egentlig ikke være så svært at undersøge. Og herre jemini, hvad med vores ovnlys ?! Altså man kan nemt komme ud i en samvittighedspiral, fordi der er jo nærmest kun er områder, hvor man kan forbedre sig i miljøets navn. Med jævne målrettede skridt kommer vi frem. Det skal vi! Og så er der de kæmpe store skridt vi skal tage på miljøets – and I’m on it! Men det berører jeg altså ikke lige i dag – men super gerne en anden dag.

Jeg ved godt at “pære snakken” efterhånden er gammel. Men jeg synes nu, at den fortjener et gensyn, for i slutningen af 2017 havde 34% af danske hushold fortsat glødepærer – jah, os selv inklusiv (Link til undersøgelsen via Ritzau). Jeg har desværre ingen tal på halogenpæren, men det skal da lige nævnes at der i september 2018, kom et europæiske forbud mod at sælge og producere dem. Det er dog fortsat lovligt at sælge restlager, hvilket betyder at de stadig kan købes online en hel del steder – ligesom glødepæren også stadig kan købes. Men skal vi ikke aftale, at vi helt lader være med det? At vi kun køber LED for fremtiden?

Erstat nu eller vent ?

Gløde- og halogenpæren er store CO2 syndere, sammenlignet med LED-pæren. Og i sin bedste miljø-kærlige-mening, kan man komme til at belaste miljøet unødigt, ved at vente med at erstatte dem til de dør. Jeg tror det strider mod de flestes overbevisning, at smide noget ud der fungerer. Sådan havde jeg det i hvert fald – både af etiske men også miljømæssige årsager. Men det viser sig, at vi med okey samvittighed kan erstatte de to pæretyper, før de dør. Det understøttes bl.a. af ovenstående artikel, samt af konklusionen på et studie jeg fandt fra “School for Environment and Sustainability” på Michigan University.

Det er selvfølgelig en bekostelig affære at skifte alle pærer ud på en gang. Vi har selv en loftlampe med små Halogenstifter. Det vil koste over 1.000 kr. at udskifte dem med LED. Seks af pærene er dog allerede døde (efter halvandet år). Men prioriteter I ved! Så indtil vi har lyst til at bruge de penge, så er lampen faktisk heller ikke sat til! Men den hænger nu og ser meget flot ud alligevel – omend det er en smule upraktisk.


To myter om LED-pære

  1. En LED-Pære er dyrere end en Halogenpære: Sandt, men ikke i længden! LED-Pæren bruger op til 90% mindre strøm end en Halogenpære. Der er altså store mængder strøm at spare. Dertil kommer at LED-pæren har en levetid på 10-25 år op imod Halogenpæren, der sjældent lever længere end 2 år. Summasumarum: LED-Pæren er betydelig billigere i længden.
  2. LED-pæren kan ikke matche Halogenpærens varme lys: Falsk! I dag er der LED-pærer, som gengiver farver, som vi kender det fra glødepæren. Jeg har jo selv været en sucker for Vintage Edison pærens hyggelige varme lys. Men jeg kan bekræfte, at man kan få lige så flotte Vintage pærer i LED. Dem vi nu har i vores Molecule lampe, er fra Tala.

Hvad med sparepæren ?

Selvom sparepæren er kendt for at være energieffektiv, så bruger LED-pæren stadig ca. 25 procent mindre strøm, ligesom LED-pæren også lever op til 5 gange længere end sparepæren. Dertil kommer at sparepærer også indeholder kviksølv – hvilket er både skidt for miljøet og helbredet (hvis knust og inhaleret) (Kilder: Forbrugerrådet TÆNK & Energistyrelsen). Jeg kan ikke finde nogle artikler, der direkte understøtter at man skal erstatte sin sparepære med det samme. Men flere styrelser og miljøorganisationer opfordrer til, at man køber LED fremadrettet og altså også fremfor sparepærerne.

Sådan afskaffer du din pære

Alle pærer skal afleveres til genanvendelse. I nogle kommuner skal sparepæren afleveres som “farligt affald”, grundet dens indhold af kviksølv (kilde: Miljø & Fødevarestyrelsen). Så sørg altid for at aflevere dine pærer på genbrugstationen eller evt. hos Elgiganten – de har nemlig et miljøpunkt til lige det formål. Så ikke noget med at smide dem i skraldespanden, selvom det måske kan være fristende.

Belysning med mere omtanke

Nogle af de nyeste LED-pærer vi har herhjemme, er fra det britiske firma Tala. De har gjort det til en mærkesag at producere LED-pærer og lamper med miljøvenlige kvaliteter.

Tala blev stiftet af tre Uni kammerater, der i kølvandet på klimaforandringerne ville lave et godt design, som bidrager til at mindske CO2-udslippet. Med køb af pærer fra Tala er man derfor med til at sikre, at eksisterende CO2 emissioner absorberes ved genopretning af skove. For, hver 200 lyskilder Tala sælger, planter de 10 træer i genplantningsprojekter verdenen over. Dertil kommer at en Tala pære er lavet af 47-90% glas (i vægt) hvilket gør dem yderst genanvendelige.

Vi kan være enige om at en LED-pære lavet på dansk jord, med danske materialer, ville være miljø idealet. Men så vidt jeg er informeret, så findes der ikke et dansk alternativ – i hvert fald ikke endnu.

Tala’s Squirrel Cage pære, lyser lige så hyggeligt som vores gamle Edison Vintage glødepære – faktisk varmere! OBS vi har altid haft lysdæmper på denne lampe (en vi selv har monteret).

Bæredygtighed behøver ikke være på bekostningen af design

Tala forhandles bl.a. hos YUME CPH. Kender I den forretning? Det har næsten være uundgåeligt ikke at få et kig ind i den via Instagram det seneste halve år. Men skulle I have misset den, så vil jeg uden skrupler anbefale den et besøg. Den er så fin altså! YUME forhandler udelukkende design, der har et bæredygtigt aspekt og/eller et socialt økonomisk. De har et drønlækkert udvalgt, der illustrere at bæredygtighed ikke behøver at være på bekostning af design. De har dog ikke alle pærerne, men I kan bl.a. finde det fulde udvalg hos &Light . Ellers kan Roomstore oplyse om nærmeste forhandler. Det er nemlig dem der har meldt sig på banen som distributør for Tala her i Danmark – og dem jeg har indgået samarbejde med.

Den smukke og stilrene bordlampe hedder “Tala Touch” og er udført i massiv FSC certificeret Valnød. Pæren er fra Tala’s Porcelæns serie, som jeg i øvrigt er ved at eksperimentere med i vores øvrige lamper. Det er utroligt så meget en anderledes pære form, kan gøre ved en lampes design. Jeg holder jer opdaterede på Instagram 😉

Lysstyrken indstilles ved at “tappe” på lampens messingfod.

Kort fortalt: derfor skal du skifte til LED-Pærer

  • LED-pærer bruger 4-5 gange mindre strøm end Halogenpærer (Energistyrelsen)
  • Man minimerer CO2 aftrykket markant med et skift til LED, sammenlignet med især Gløde- og Halogenpæren. LED pæren er langt meget mere energieffektiv, hvilket betyder at den har en teknologi der omsætter størstedelen af energien til lys, fremfor overskudsvarme.
  • Man sparer på el-regningen med LED-pære (Energistyrelsen)
  • LED-pærer holder op til 10-25 år. Hvor en glødepære holder 1 år, Halogenpæren. 2 år og sparepæren i 6-10 år (Miljø- & Fødevarestyrelsen)
  • Miljøet gør du også en tjeneste ved at vælge LED-pærer. De er nemlig fri for kviksølv, modsat sparepæren (Miljø- & Fødevarestyrelsen).
  • LED-pærer fungerer fint udendørs, da de ikke er temperaturfølsomme som sparepærer.

Når nu vi er i “strømmens verden” – har du så overvejet, hvilket Elselskab du betaler til? Vidste du at ALLE kan skifte Energiselskab uanset type af bolig ? ALLE bør skifte til Vindenergi, selvom man stadig får den samme strøm ud af kontakterne! Det kan du læse mere om i mit post: “Hvorfor købe Vindenergi” (Ikke Reklame).



  • Reply
    Ida
    7. marts 2019 at 14:52

    Jeg er også 100 % på LED ?!
    Tak fordi du deler og jeg må confesse at jeg næsten
    altif har smidt pære i skraldespanden! Men det gør jeg ikke mere nu ☺️

    • Reply
      Copenhagen Wilderness
      7. marts 2019 at 15:12

      En vaskeægte LED-klub har vi nu hahaaa!
      Vi lærer allesammen, hele tiden og helt ærligt så skal vi også passe på at vi ikke får miljøstress.

Leave a Reply