VILLA VILDNIS

Renovering af de to første rum i sommerhuset

2. juli 2020

Billeder: ForestBound & ShopTerrain

Så er vi skisme i gang med projekt istandsættelse af sommerhuset!
Jeg har her skrevet lidt om de to huse, grunden, søen og lidt om vores planer for stedet, hvis det skulle have interesse 😀

Men NU, skal huset først tømmes! Gulve alle steder undtaget stuen pilles af og skabe slås ned (2 stk).
Annekset tømmer vi først i runde to, da det vil kræve en ekstra container og meget mere tid end hvad vi kan nå på 3 uger. Planen er, at vi beholder så meget brugbart som muligt. Noget vil blive smidt ud og noget vil blive kørt til genbrug. Men vi håber på at finde nogle gode ting, som kan følge huset.

Ift. til renoveringen er planen, at vi gør det hele selv, i det omfang det er muligt. Vi tror vi kan komme langt med gode råd fra fagfolk, YouTube og kloge mennesker på Instagram. Vi er i hvert fald optimistiske, omend vi er spritnye i “træhus gamet” og i mange andre hus relaterede games, for den sags skyld. Så vi ruller ærmerne op, uden at være helt blottede for at standse ved grænser for egne kompetencer. Vi har fulgt heftigt med i sommerdrømme og nu i 80 dage til sommerhus…så det har kriblet i vores hænder.

Sommerhuset skal bibeholde sin 70’er vibe, men det skal også emme af sådan lidt boho-Americana-skovhytte- hygge. Jeg har lavet et Pinterest moodboard med nogle af vores ideer, tanker og drømme.

Hvad vi har fået styr på til nu… sådan cirka

Imens vi har været hjemme i DK, har kommunen lavet tilsyn på vores skortstene, brændeovn og pejse, som er blevet renset og godkendt. Vores septitank og afløbsbrønd er blevet tømt. Så dét er der styr på. Vores vandpumpe har naboer opbevaret og en VVS’er har været forbi og installeret den, hvilket resulterede i et vandrør der sprang på badeværelset. Heldigvis var han der, da det skete, så han fik røret udskiftet. I denne Corona-tid har det altså været ret smart med en nøgleboks heroppe. Så et kæmpe tak til ejendomsmægleren fordi vi måtte beholde den 😀

Vandet i brønden har stået stille i mange år, da der jo ikke har været nogen heroppe. Så vi har fået af vide, at det ikke kan betale sig at bestille vandprøver endnu. Vi skal bruge vandet i løbet af sommeren til wc, bad (det kommer vi nok ikke til at have det meste af sommeren), til opvask (kogt) og til rengøring – vi har jo også lige 2 huse der skal spules fri af alger. Apropos det, så har Allan købt sin første vandslage. Han er så stolt. Han er ikke til at skyde igennem.!Vandslage-ejer… så er man ægte haveejer! Det er fandme sødt.
Nå, men når så brønden har været godt i brug, skal den renses og vi kan bestille vandprøver efter lidt tid. Så for nu, har vi vanddunke med til drikkevand, som vi kan fylde oppe gården. Det er faktisk slet ikke så besværligt, som det måske lyder til. For så mange liter i døgnet, er det jo heller ikke, at det drejer sig om.

Istandsættelsen

Kort fortalt, så har vi ingen tidsplan, men vi har en lang to to liste, med ting vi gerne vil have fikset denne sommer, så vi kan være her uden at det er u-rart. Så vi i standsætter 1-2 rum af gangen og arbejder lidt udenfor.

Indtil videre har vi besluttet, at starte med stuen og badeværelset. Tanken er, at vi vil ping-ponge lidt mellem de 2 rums tørretider. Derefter går vi igang med køkken og de 2 soverværelser, hvor der både skal laves gulve, bygges nyt-brugt køkken, bygges bænkplads med opbevaring og meget mere. Og så har vi fået en drøm om et tiltag i det ene soveværelse, som vi skal have undersøgt mulighed og pris på. Det må jeg skrive lidt om i et andet post, for jeg vil hellere vise jer det, når jeg har fiflet lidt med Photoshop 🙂

En anden ting vi gerne vil arbejde lidt på, er husets ydre. De grønne alger får det ellers brune hus til at se både trist og negligeret ud. Så der ligger en stor opgave i at få dem fjernet, samt mosset på taget. Og så skal hele hytten males; træværk, sokkel, nedfaldsrør og vinduer (væk med de hvide rammer om vinduet – de skal være brune) og så skal verandaen have en kærlig hånd. Til at starte med bare lidt rengøring og lyskæder en masse.

Stuen

I stuen skal der egentlig ikke gøres så meget, dog regner vi med at det bliver tidskrævende. Tapetet er som i resten af huset tyndt, slidt, lidt løst og grimt sat op. Så det skal vi have taget ned.
Vi har været i kontakt med Västkyststugan (dem der har tegnet vores typehus) og de har informeret os om, at hele huset højest sandsynligt er beklædt med Masonit indvendigt. Det er selvfølgelig ikke særlig optimalt, da det kan være ret umuligt at fjerne gammel tapet fra. Man kan nemlig ikke bruge tapetdamper eller vand, da det kan begynde at bule. Men vi tror, at hvis vi “tør-skraber” det meste af og bruger tricket med at komme meget lidt tapetlim på det resterende, for at løsne det, så vil det forhåbentligt lykkes. Time will tell. Det kan i hvert fald let gå galt, har vi ladet os fortælle :p

Når tapeten er af, sætter vi “Problemløser” op, som er en slags filt der kan maskere evt. tapetrester, som vi ikke kan få af. “Problemløseren” skulle også være ideel til at komme ovenpå savssmulds- og popcorntapet. Det skulle eftersigende udligne ujævnhederne fuldstændig. Det var i hvert fald hvad manden i Bauhaus sagde. Og vi købte den. Fuldstændig. Lad mig endelig vide, hvis vi har været naive og hvis I har fået det til at fungere på førnævnte tapeter.

Når problemløseren, er kommet problemfrit op, så skal vi selvsagt have grundet og malet det. Det skal lige siges, at ingen af os har nogensinde sat mere end et par baner tapet op. Så det bliver spændende med alle de ting vi skal arbejde os omkring. Vi får se hvordan det kommer til at tage sig ud.

Udover det skal pejsen males (ikke murstenene). Der skal laves ny belægning foran og så skal vinduerne pudses. Hold fast jeg glæder mig til netop den del 😀

Gulvene skal også slibes, men det bliver noget af det sidste vi får gjort i stuen, hvis overhovedet. Jeg bryder mig ikke om at alt skal føles for nyt. Sjælen må ikke renoveres for meget væk og den ligger gemt i alle ridserne. Så måske det først er noget vi gør, når alt det andet er blevet slidt igen 🙂

Gulvet er lige til at rulle af. Det glæder jeg mig til.
Routeren købte vi på DBA, så vi har internet. Vi har dog ikke mobildækning, så det må vi på sigt se om vi kan få fixet. Vi kan dog fint facetime med familien. Og så har vi hentet en 112 App, så vi kan ringe efter hjælp, såfremt det selvfølgelig ikke bliver nødvendigt.

Badeværelset

Badeværelset skal være roligt og organisk, uden at være for meget – så meget ved vi. For det ægte luksus-bad er jo i søen eller i det bushbath, som vi vil bygge i en lysning af skoven, med udsigt over søen. Jeg har spottet det mest perfekte badekar til vores bushbath på en nabogård. Marken står tom, så med lidt held er det ikke i brug som vandtrug længere og måske de vil sælge. Vi må op og spørge en dag… det bliver slet ikke underligt 😛

Badeværelset er småt – sådan pølseformet. Først vask, så wc, og så bad i trip trap træsko. Og så er det groteskt ulækkert. Der er en slags linoleum/vinyl-tapet på væggene, det tarveligeste vådrums gummigulv og en brusekabine på ben, så gusten at jeg, som ellers ikke er angst for fodvorter, er på nippet til at tro at en super en af slagsen, har ligget på lur og ventet i 10 år på mine fødder. Så brusekabinen skal ud og hele badeværelset skal skraldes ned. Afløbet skal følges op til reglementet og rørene… ja de bliver på væggen. Jeg kan godt lide at de er synlige, både ift. hvis de skulle springe til vinter og så fordi jeg synes det er pænt med det lidt rå look.

Vi har både tanker om et lille tøndebadekar og en almindelig brusheniche. Badekaret kunne blive så fint, og så giver det mig også lidt tryghed at vide, at vandet er begrænset i et kar. Det lyder virkelig som om jeg ikke har tiltro til, at vi kan finde ud af at vådrumssikre korrekt. Hahaa shit altså. Jeg tror bare, at jeg lige skal lære lidt mere om at eje et træhus. Så er jeg lidt neurotisk her i starten.

Pladsen på badeværelset skal udnyttes bedre, med en mindre vask, et lille skab nedenunder til opbevaring. Typisk mig at gå i gang med alt det æstetiske. Men inden vi går i gang med det skal vi have vådrumssikret hele baduljen – SELV! Det bliver lidt spændende, for hele badeværelset er som det øvrige hus nok beklædt med noget masonit/mdf og vi har aldrig vådrumsikret noget som helst. Så vi må lave en 100 % idiotsikret plan. Et vandspare toilet er også på listen, så vi både kan spare på vandet i vores brønd og samtidig sørge for at vores septiktank ikke fyldes for hurtigt. Men vi tager det i små skridt, for vi kan sagtens klare os med det vi har.

Hvis I ligger inde med tips, fifs, tricks and dont’s, så tøv ikke med at sige frem. Ift. beklædning er jeg endnu ikke helt sikker på hvor vi skal hen af. Men noget med nogle grønne retrofliser og på gulvet nok nogle Terazzo fliser i ægte 70’er stil. Måske noget helt tredje.

Og så skal vi have skiftet de gule glasruder ud, med noget klart glas – det samme gælder i stuen. Vi er ikke helt nede med gult glas – retro eller ej. Det giver nemlig et underligt lys i rummene, som ikke er just flatterende.

Det var vidst det for nu….

Vi kæmper lidt med upload hastigheden. Men I kan følge med over på Instagram hvor jeg gemmer alle stories i en hightlight.

Tøv endelig ikke med at komme med tips. De er altid virkelig værdsatte 😀

 • Reply
  Pernille
  2. juli 2020 at 15:25

  Så mange fede projekter og et skønt sted I har jer. Jeg er VILD med gardinet i vinduet ved pejsen ???wauw.. Tak fordi I tager os med i processen.

 • Reply
  Rie
  2. juli 2020 at 19:05

  Glæder mig til at følge med i jeres hytte projekt, sikker på det bliver mega godt??
  Vi har selv brugt problemløseren i vores svenske hytte og det er nemt at bruge og resultater er godt.

 • Reply
  Anne Liv Madsen
  3. juli 2020 at 0:20

  Sikke er fedt sted I har fået jer ?. Kan forestille mig hvor fantastisk det må blive at sidde på den der terrasse.
  Vil også sige at vi har prøvet problemløseren oven på groft savsmulds tapet og det så frygteligt ud. Måske kan det dække mindre ujævnheder ??‍♀️. Vi har også prøvet at rulle spartle oven på savsmulds tapet og det blev meget bedre. Men ved ikke hvordan det fungere ovenpå træ.

 • Reply
  Cathe
  3. juli 2020 at 15:59

  Dejligt at følge arbejdet og fantastisk sted. Vi har tidligere haft fritidshus i Sverige og havde en vinter frosne vandrør i badeværelset – vi var så glade for at der var afløb i gulvet så vandet kunne løbe ned der og ikke ud i hele huset
  Ha en rigtig dejlig ferie

 • Reply
  Rosalynn Campbell
  5. juli 2020 at 11:15

  Hi! Ive been following you on instagram for a very long time. I love the pictures you take. It inspires me and gives me hope for a place in the nature just like all your past pictures. I wish I could read your instagram posts! I can’t copy and paste the text to translate it! But you posted just now with a swipe up link to your blog and I realized I could totally translate your blog! So I did!! I translated both your articles about finding your dream ‘summer house’. We share the same dream? I have been looking for yeaaaaarsss for a place jusssst like this one! Only I am looking for it in the Netherlands. Small country, very little forest and a very hot market. Unfortunately we have not been as lucky as you! Wow you really seriously scored a jewel!!!!!! If you ever rent out that second little house, Ill be there ? enjoy the process of renovating! So much fun. X

 • Reply
  Trine
  21. oktober 2020 at 8:27

  Det er godt nok lidt sent, men vi har udendørsbruser ved vores sommerhus, og det er bare så lækkert, at tage brusebad i det fri. Vi har tilkoblet bruseren til vandet i badeværelset, så vi har både koldt og varmt vand.

Leave a Reply