VILLA VILDNIS

Badeværelses Renovering – Lidt 70’er, lidt skov og lidt ubeslutsomhed

15. juli 2020

Lidt 70’er, lidt skov. Det er vidst sådan jeg bedst kan beskrive vores badeværelses ambitioner.

Vi har sat vådrumsgipsplader op og snart vådrumsisoleret hele baduljen. Og en VVS’er har ajourført afløbet i badet, så det matcher de nyeste regler. Så nu er det snart tid til fliser! Endelig tid til udgifter man kan se 🙂

Først var vi all in på 70’er grønne fliser all over og skarpe linjer. Men nej. Nu hvor vi har mærket stemningen i huset, føler vi ikke for det, selvom 70’er ånden lever stort. Det skal være hyggeligt. Mere organisk. Mere roligt. Mere skovhytte.

Badeværelset er småt. Som en lang pølse har jeg vist tidligere skrevet. Ca. 2 meter langt og 120 cm bredt. Det er ikke meget, men nok til at kunne være kreativ. Jeg vil gerne have at det er en “oplevelse” at gå derud! Det lyder fjollet på skrift. Lidt mindre fjollet lyder det, når jeg siger det højt. Det skal være et oplevelses-toilet! Jah!

Måske nogen af jer har café-hoppet i Bedford og Greenpoint i Brooklyn? Det er mange fine toiletter der. Og allesammen en kæmpe hyggelig oplevelse. Det har seriøst været et af mine highlights de gange vi har været afsted! Toiletter! Romantiske toiletter, Industrielle, fuld retro, helt mormor osv.

Hvidt, træ og grønt – hvis I plukker lidt alle steder fra, så har vi vores badeværelse.

Photocredit fra venstre mod højre, fra top til bund: Tom blachford, billede af Neeve Woodward, courtesy of Katie Lockhart Studio, @renovating_ethelwolf, BrePurposed, Jillian Harris, Berkshires red barn,

Flise-planer

Det lyder ganske vidst temmelig basic ift. et “oplevelses toilet”. Men vi regner med at gå med hvide fliser. Om det skal være metrofliser, som vi har i køkkenet derhjemme eller nogle helt flade nogle af slagsen. PAS! Hvad tænker I? Fugen synes vi skal være hvid. Jeg skal dog bare lige have forhørt mig, da vi har en del jern i vandet. Rustfarvede fuger på sigt, ville være træls. Men måske en imprægnering af fugerne er nok? Vi får at se, hvad fagfolkene siger. Sig dog gerne frem, hvis du har erfaringer i bagagen.

På den lyse side, kan vi ikke have meget kalk i vandet; mit hår som jeg har vasket med haveslangen er simpelthen blevet så blødt! Det er helt vildt!

Tanken er, for nu, at fliserne skal gå op tilsvarende vindueshøjden (toppen af vinduerne).
På endevæggen i vindueshøjden skal der sætte en smal hylde, så der kommer et “flise-bart” trekantsformet område i toppen af væggen. Giver det mening?

Fliserne standser vi et sted omkring Wc’et. Omkring vasken skal der enten sættes et “backsplash” op med mosgrønne eller okkerfarvede fliser (Hvad hedder det på dansk? Jeg har set for mange amerikanske reno-programmer). Måske vi dropper fliser bag vasken og beklæder området med træ, a la på billedet i collagen. Måske i råt træ. Måske med malet træ. Måske en poleret træplade. Gisp der er så mange fine muligheder.

Gulvet

Her er vi helt lost. Skal vi gå med en rigtig 70’er tendens: Yerrazzo (STARK så vi havde mange flotte). Eller hvad med sådan nogle smukke tertacotta fliser i en brændt rød. Eller skal det også være basic hvid?


Andre ideer

En anden ide vi har er, at lave snyde bjælker i loftet, ud af gammelt tømmer fra Genbyg eller lignende. Og så skal der være et fint skab under vasken. Vasken må også gerne have lidt personlighed. Og så skal vi have indkøbt vandspare elementer; armatur, toilet, brus – for vi skal jo spare på vandet i brønden og ikke overfylde vores septiktank for hurtigt.

Det lyder meget rodet. Alt andet end et roligt badeværelse med alle de ting jeg fik slynget frem. Jeg ved godt. Men det bliver godt! For vi vælger jo selvklart ikke det hele, men ser de enkelte ting an, imens badeværelset udformer sig.

Badeværelset kom med alt inventar – bogstavelig talt; Hårlak, tandbørster, shampoo mm.

Vi startede med at skrælle tapet af. For så at beslutte at udskifte alle Masonitpladerne med vådrumsgips. Lidt fjollet, men vi er glade for beslutningen. Nu er vi igang med at prime inden der skal Seal-strips og resten af indholdet af den vådrumssikrings kit’s vi har købt (Vi har købt Alfix, hvis den slags skulle have interesse).

Brus & Badekar

Vi laver brus, men vi har på sigt tanker om et siddebadekar – enten et trækar eller sådan et almindelig siddekar, som vi så vil beklæde med træ. En anden tanke er en Stock Tank (galvaniseret kar) men jeg synes ikke, at jeg kan finde dem i Danmark eller EU. Råb så højt, som i overhovedet kan, hvis I finder en forhandler! De er virkelig fine (se herunder). De bliver brugt i især Tiny Houses og i ombyggede campers, fordi de ikke vejer særlig meget og nemt kan flyttes. ( OBS: en kvik følger gjorde mig opmærksom på, at et galvaniseret kar kun er praktisk, hvis vores vand ikke er meget surt. En vandtest er lidt længere ude i fremtiden, men det er et badekar jo også. Så vi må se, hvor vi ender. Men tak for at dele sådan viden – det er så skønt at I gider <3).

Photocredit: Oswaldsmill & BrePurposed

En anden ting er, at alle vandrør bliver synlige. I følge svensk reglement må rørene åbenbart ikke løbe i væggen, når skellet er så smalt, sagde vores VVS. Og det er egentlig også helt fint. Det føles også lidt mere sikkert i tilfælde af frostsprængninger eller andet; at de ikke ligger inde i væggen og siver.

Men det betyder, at det hele bliver lidt mere råt at kigge på. Men sådan er det. Vi får det nok til at fungere.

Nu håber jeg bare at vi finder nogle fliser i morgen, som ikke er i restordre! Penge på, at alt hvad vi finder er i restordre :p

 • Reply
  Hanne
  15. juli 2020 at 15:49

  Spændende tanker og planer! Jeg ved intet om renovering, men min mand og jeg boede for to år siden på det fineste hotel på Ærø, hvor der var hvide metrofliser på badeværelset. Jeg var helt solgt og bebudede, at det skulle vi også have hjemme. Ind til brusenichen skulle tørres af. Så blev den plan kasseret. Måske kan det fint lade sig gøre at vælge metrofliser et sted uden særlig meget kalk i vandet. Det skal jeg ikke kunne sige. Men både min mand og jeg syntes i hvert fald, at det var for omstændigt at få fliserne tørret pænt af, til at det kunne blive en mulighed et sted med ligeså meget kalk i vandet, som her hvor vi bor.

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   15. juli 2020 at 15:57

   De er virkelig også så flotte!
   Jeg kan godt forestille mig at facetten holder på en del vand, hvis man ikke får det tørret af. Og jeg HADER også at tørre bruseområder af! Helt ind i mit inderste.
   Så det er i hvert fald noget vi vil tage med i vores overvejelser omkring vores jernholdige vand. Tusind tak for din erfaring Hanne 😀

 • Reply
  Camille
  15. juli 2020 at 17:52

  Vi renoverede badeværelse for små 10 år siden – og valgte helt klassiske hvide fliser til vægge og gulv. Synes stadig det er super fint at se på – men hvidt gulv er super upraktisk! Ser konstant beskidt ud… Så ville vælge noget andet der. Glæder mig til at se resultatet 🙂 Hygger max over at følge med i jeres fantastiske projekt!

 • Reply
  Martha
  16. juli 2020 at 22:56

  Jeg lavede sidste efterår et mosaikbord med hvid fuge. Jeg gav det efterfølgende flere omgange med LIP fugeforsegler, og det har både kunne klare tomatsovs og lign. 🙂

Leave a Reply