VORES TØRRELOFT

Sådan lægger du dit eget franskinspirerede mosaikgulv

10. april 2017

m6

Helt uden NOGET som helst erfaring i gulvlægning kastede vi os i at fornye en af de små fordelingsgange i min mors lejlighed, med et nyt mosaikgulv. Det er blevet simpelthen så smukt og selvom kanterne ikke er fugede på billederne, så håber jeg at I kan fornemme det. Kanterne har vi nu fuget med hvid multifuge, så gulvet smukt “blender” ind med den hvide væg.

I må endelig spørge, hvis det er noget som ikke er forståeligt i min beskrivelse. Men husk at vi er ikke professionelle, så forhør dig altid hos producenten/sælger vedr. arbejdsgange der kan have betydning for resultatet af netop dit gulv. Vi har lagt gulvet ud fra den vejledning vi fik hos Mosaikhjørnet.

Materialer

– Mosaik – sørg for at købe lidt ekstra så du har til dem, hvor fliseskæren driller.
– Saks til at klippe mosaiknettet til med
– Fliseklæb til at “lime” mosaikkerne til gulvet
– Multifuge til at komme mellem fliserne (vi brugte sort)
– Spartel til at fordele fliseklæben på gulvet
– Tandspartel til at lave struktur i fliseklæben således at mosaikkerne binder bedre.
– Gummispartel til når der skal fuges mellem fliserne
– Fliseskærer: til at skære fliserne i siderne til med
– Spand & noget at røre med til fliseklæb & fuge. Vi brugte en gammel grydeske til at røre med – det gjorde vi også da vi satte Metrofliser op. En rørepind til boremaskine er bedst.
– Tusch til markering af de fliser, som skal tages af nettene for at danne mønsteret
– Svamp og eddikkesyre til at fjerne fugeslør til aller sidst.
– Silikonefuge i siderne.

Valg af mosaikker

Når man skal vælge mosaikker, eller bare fliser generelt, så er det vigtigt at vælge den rigtige slidstyrke. Jo mere trafik og jo større risiko der er for tabe tunge ting, desto højere slidstyrke skal fliserne have. De mosaikker vi har brugt har en slidstyrke 3, da de ligger i en lille gang uden særlig meget trafik. I kan se mere om slidstyrke herellers er jeg sikker på at man kan få kyndig vejledning, der hvor man vælger at købe fliserne.

Mosaikkerne vi valgte er købt hos Mosaikhjørnet.

Underlaget

Det er meget vigtigt at underlaget, hvor mosaikkerne skal ligge er stabilt og i vatter – 2 ting min mors gulv ikke var!
I mange år havde der ligget et laminat gulv med spånplader under. Herunder lå der et meget tarveligt ujævnt og flækket/hullet trægulv. Det stabiliserede vi med isoleringsskum nedefra. Da det var hærdet, hviket hjalp voldsomt, fugede kærestemanden sprækkerne, hvorpå han lagde en selvnivellerende gulvspartelmasse. Et produkt som flyder ud og lægger sig i de fordybninger der måtte være i et ujævnt gulv. Super smart! Efter 2 lag selvnivillerende, var gulvet fuldstændig i vatter og gav sig ikke mere.

HUSK altid at følge anvisningerne på produkterne. Det er vigtigt at tørretiderne overholdes således at fugt ikke forsegles.

Placere baggrunden: de hvide fliser

Jeg valgte at bruge en “Ad hock” løsning, så måske der findes en nemmere metode end den jeg valgte at anvende ? Men for mig gav det dog mening og overblik, at gribe det an på denne facon.

OBS fliserne bliver ikke “limet” på i denne omgang – blot lagt på gulvet. Ellers vil jeg tro at man får et problem, når man skal til at lirke mosaikker ud af nettene.

N.B: Når jeg referer til “ark” mener jeg et helt net med mosaikker, sådan som de kommer ud af pakningen 😉

Hele gulvet skulle først dækkes med hvide Mosaikker, da de jo udgør “baggrunden” for mønsteret. Jeg arbejdede ud tanken om “desto færre brikker (net) i puslespillet, desto nemmere bliver gulvet at lægge. Det vil sige at jeg lagde så mange HELE ark, som muligt ud på gulvet. Da jeg havde lagt alle de hele ark, som jeg kunne, begyndte jeg at klippe ark til for at udfylder “hullerne”. Jeg tror det krævede ca. 12 odd sized stykker, for at få gulvet helt dækket, da rummet har en lille skør L-form.

Det er vigtigt at man arbejder sig fra en væg over mod den parallelle væg i LIGE BANER! Man kan hurtig se sig sur på det hele når rummet er skævt. Men sørg for guds skyld for at ligge fliserne i LIGE baner således at afstanden mellem arkene ikke påvirkes. Som I kan se på slut billedet er rummet super skævt og man kan i starten slet ikke få øjnene fra det. Men når det hele er færdigt gør det ikke spor for helhedsindtrykket.

Da hele rummet var dækket med de hvide mosaikker, var det tid til at lave mønsteret med de sorte.

mosDet er ikke fantastisk illustreret på billedet, men der ligger faktisk en “odd size” net  oven på et helt net.

Sådan laver du mønsteret – de sorte fliser

Jeg startede med at søge inspiration til mønsteret på Pinterest og jeg fandt da også det endelige der.
Jeg har samlet nogle Pins her, som I kan lade jer inspirere af. Jeg nåede at eksperimentere med nogle forskellige mønstre før jeg fandt frem til det endelige.

Før jeg gik igang med at eksperimentere med mønstrene, pillede jeg en masse sorte mosaikker af nettet. Jeg splittede ca. 3 net ad, så jeg havde en masse løse mosaikker.

Jeg lavede mønsteret præcis som det skulle ligge, ved at ligge de sorte mosaikker oven på de hvide. Det kan være lidt tricky at få hjørnene til at passe, så de er nogenlunde symmetriske!

Drik et glas vin – når det bliver for meget 😉

Da mønsteret lå der og jeg var tilfreds, gik jeg i gang med at markere de hvide mosaikker, som havde en sort flise oven på sig. Eller dvs. I starten markerede jeg, men efterhånden som jeg havde fået printet mønsteret ind på nethinden, fjerne jeg fliserne uden at markere. Til at lirke de hvide fliser op, brugte jeg en smørkniv. De er super lette at få op og det kan bestemt anbefales at gøre imens de ligger hvor de skal! Jeg havde et par enkelte “svipsere”, hvor jeg ved en fejl fjernede en hvid mosaik for meget! No stress… den hvide mosaik trykkes bare ned i fliseklæben, når de sorte mosaikker skal trykkes ned 😉

mos1Her har jeg lagt hele mønsteret og er nu klart til at markere de mosaikker der fjernes. Længere nede i teksten forklarer jeg hvad malertapen og tallene bruges til. 

mos4Sådan her ser det ud, når man har været igang med smørkniven og fjernet hvide mosaikker, for at gøre plads til de sorte.

Flyt mosaikkerne igen

Når alle de hvide mosaikker er fjernet er det tid til at fjerne alle arkene fra gulvet. Fordi NU skal de klæbes fast med fliseklæb!

Med malertape numerede vi hvert enkelt ark, så vi vidste hvor det skulle ligge – det her var blot for at dobbeltsikre arbejdet og behøves ikke, hvis man føler man har 110 % styr på arkene. Herefter flyttede vi alle ark over på et “nabogulv”, hvor vi genskabte mosaikgulvet, således at vi nemt kunne gå hen og tage net for net. Det er en særlig god taktik, hvis man har mange små odd size stykker.

Det er i denne del af projektet en fordel at være 2 personer – det synes jeg faktisk det er under resten af processen 🙂

Montering af mosaikker

Jeg vil klart anbefale at man i starten kun smører fliseklæb på gulvet svarende til 1-2 net.

Husk at det er vigtigt at der arbejdes i hele og lige rækker.

Smør et fint lag flipseklæb ud på gulvet og træk tandspartlen igennem. Vælg en “tandhøjde”, som er høj nok til kun lige at skabe en god “klæbehøjde”, og som ikke medvirker at der presses fliseklæb ind mellem fliserne! Det er super vigtigt at mellemrummene er fri for fliseklæb, da det ellers bliver svært at få fugen ned! Er uheldet sket – så kan man nemt med en tandstik/brækket tændstik “kradte” det værste ud! Frygt ej for fliseklæb på fliserne det kan nem vaskes af. Vent dog ikke flere timer 😉

Vi lagde 2 net af gangen. Så lagde vi sorte fliser ned, før vi fik vi gik videre til flere hvide ark. Det er jo vigtigt at få lagt de sorte mosaikker i, imens fliseklæben stadig er fugtig. Har man været lidt langsom kan man evt. fugte fliseklæben med en vandforstøver og evt. lige med en finger komme lidt ekstra fliseklæb på den sorte mosaiks bagside, inden man trykker den ned!

mos1Her er der spartlet fliseklæb på, som nu er klar til at blivet “stribet” med tandspartlen.

mos2-2Vi har sådan en billig plastik tandspartel med 3 størrelser tænder.

mos7Dette område er på billedet klar til at få lagt sorte mosaikker.

mos5Med en fliseskærer halverer man fliserne. Man kan enten leje en fliseskærer eller man kan købe sin egen som ny eller på DBA. Jeg vil dog mene at det bedst kan betale sig at købe sin egen, hvis man alligevel skal leje den i et par dage. Vi købte en lille fliseskære til ca. 500 kr. hos Mosaikhjørnet.

Fugning

Vi lod gulvet tørre et par dage inden vi gav det fuge – men følg instruksen på pakningen 😉 Men kan sagtens gå på gulvet allerede dagen efter. Vi lavede endda en “støvsuger test” for at se om alle de sorte mosaikker sad ordentlig fast. Der var en der blevet suget op hahah… men vi havde en masse ekstra, så blandede blot en lille kop fliseklæp og “limede” en fast igen.

Så blev det tid til at fuge gulvet.

Kærestemanden blandede fugemassen og manner, der var meget pigment i det stads! Sort som tjære var det og lignede det!

Med gummispartel blevet massen fordelt udover hele gulvet og det blevet presset godt ned i fugerne. Vi lod det tørre den tid der stod på pakningen (jeg mener det var mellem 15-45 min.) hvorpå vi begyndte at fjerne alt det overskydende fuge med vand og en svamp! NØJ det sviner og man tror vitterligt at man totalt har ødelagt gulvet og at mosaikkerne ALDRIG bliver hvide igen. MEN de gør de 😉 Kærestemanden forsatte med at vride svampen op i flere spande vand. Han fjernede så meget han kunne, hvilket var stort set det hele. Til sidst havde nogle af fliserne kun et tyndt gråligt “slør” på sig, hvilket vi vurderede sagtens kunne fjernes dagen efter med en blanding af vand og edikkesyre. Og det kunne det også nemt.

mos6En gummispartel er ideel til at få arbejdet fugemassen ned mellem mosaikkerne.

Fugning i siderne

På billederne ser man at siderne endnu ikke er blevet fuget. Men det er de nu. Vi valgte en hvid fuge, som blev afsluttet med en silikone fuge.

m5

m8-1

m4

m3

 • Reply
  Ida
  10. april 2017 at 12:42

  What, hvor er det flot! Har du en idé om, hvad det kostede samlet? 🙂

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   10. april 2017 at 13:15

   Uhaaa måske Ca. 1600 kr. uden værktøj. Mange af tingene havde vi forvejen fra vores sidste fliseprojekt 🙂

 • Reply
  Micha
  11. april 2017 at 16:42

  Wow. Flot! Dét der med isoleringsskum nedefra. Sprøjter I det bare ned i sprækkerne/fugerne mellem gulv-brædderne? Vi har nogle brædder der knirker noget så voldtsomt og tænkte på om det mon ville hjælpe med sådan noget skum…?

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   12. april 2017 at 7:10

   Ja det kan man bl.a. gøre. Da disse gulve var så vanvittige at kigge på lavede Allan også huller med en boremaskine, så han kunne få skummet ind flere steder. Men det var også kun fordi at gulvene alligevel skulle dækkes 😀 Men det gjorde arbejdet 🙂

 • Reply
  Cecilie
  20. juli 2017 at 12:35

  Lige et lille spørgsmål uden for kategorien – men må jeg spørge hvor det smukke jernskab er fra? 👌🏻

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   20. juli 2017 at 16:12

   Helt i orden 😁 Det er fra ELLOS 🙂

 • Reply
  Grete
  27. maj 2019 at 22:35

  Så flot gulv, jeg skal igang med lign. projekt. Må jeg spørge om hvilken størrelse jeres tandspartel har ?

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   1. juni 2019 at 13:23

   uuuuh, jeg vil tro at det var en 3-4 mm 😀
   Held og lykke med projektet!!!

Leave a Reply