ROADTRIPS & VILDMARKSREJSER

Overnatning i den mest fantastiske jordhule i Sverige

20. november 2017

kola


I kan her læse alle dele af min Svenske Road trip føjeton:  del 1 ,  del 2  , del 3del 4,  del 5 og del 6.

Click to read all of my posts from our road trip in Sweden:  Part 1 , Part 2 , part 3part 4,  part 5  and part 6 


Vores svenske road trips sidste destination inden vi skulle vende næsen om og “bare” sove på Ødegården i en uge, var det nordligste vi kom i Sverige på denne tur. Kolarbyn Eco-logde, som stedet hedder, er Sveriges mest primitive vandrehjem. Det lyder måske ikke særlig besnærende – men tro mig, det var en kæmpe behagelig oplevelse! Her sov vi både i en jordhytte og i et Tentsile (flyvende telt), spændt ud mellem skovens træer.

Kolarbyn er et økologisk vandrehjem med stort fokus på at bevare naturen i nærmiljøet samt værne om de gamle traditioner omkring kul-udvinding, der er i området. Pengene man lægger, går derfor også til dette formål. Imens vi var der, arbejdede kulmænd og damer ud fra gamle tradionelle metoder inden at erhvervet blev industrialiseret.

Our Swedish road trips last destination before we had to turn our noses back to south Sweden for a week in a more regular cabin, was the farthest north we came on this trip. Kolarbyn Eco-Lodge, which the place is called, is known as Sweden’s most primitive hostel. It may not sound like a nice stay – but believe me, it was a VERY pleasant experience! We slept in a very small hut, and even in a Tentsile  ” a flying tent”.

Kolarbyn  has a big focus on preserving nature in the local area as well as the protection of the old traditions of coal extraction. You can read about here.

kolarbyn-1Ikke så langt fra Kolarbyn kører man forbi nogle virkelig flotte og relativt øde veje // On the road close to Kolarbyn

Vi ankom til Kolarbyn omkring kl. 15 og blevet taget godt imod i den lille søde receptionsbygning. Ligesom alle de andre steder vi har overnattet på turen blev vi introduceret til stedet og til de værdier det drives ud fra! Jeg synes det er så hyggeligt og oplysende med sådan en modtagelse! Den vil jeg savne, når vi fremover rejser og overnatter på trivielle hoteller – vi vil dog forsøge at undgå det. Fordi der er helt ærligt gået sport i at rejse og bo på den her måde. Så meget at vi i år tilbringer nytårsaften i Lapland i Samer telte :p

We arrived at Kolarbyn at around 3 pm and were welcomed in the cutetst reception building. Like all the other places we’ve stayed on the trip, we were well introduced to the place and to the values it is driven on! I love being welcomed this way. I will surely miss it when we in the future are travelling and staying overnight in trivial hotels – we will try to avoid it though. Because let’s be honest, we’re now so hooked on travelling this way, that we’re spending this new years eve in Lapland – living in Samí tents 😛

kolarbynDen sødeste lille reception jeg nogensinde har set  // The cutest reception I have ever seen

kolarbyn-1-7Tjek lige det her fine hundehus! I kolarbyn må man gerne have sine kæledyr med // Take a look at this cool doghouse. In Kolarbyn you’re allowed to bring your pets with you

kolarbyn-1-8Den store spisesal ved den ene bålplads. Vejret var dog godt under hele vores ophold, så vi spiste alle måltider udenfor.

The big dining-hall by one of the campfires. The weather was great all through our stay, så we ate all our meals outside.

kloar

 

 

kolarbyn1Vi fik hytte nummer 11, med navnet “Botvid” – haha! Alle hytterne har navne og er ens. To enkelt senge, en magasinholder (underligt) og en kamin, det er hvad der er i hytten! Det kommer vel ikke bag på nogen, at der heller ikke er strøm eller rindende vand – hverken i hytten eller på vandrehjemmet. Vandet henter man i en kilde tæt ved og badet klarer man i Skjärsøen.

We got hut number 11, called “Botvid” – haha! All the cabins have names and they are all the same. Two single beds, a magazine holder (weird) and a fireplace, that’s what’s in the hut! It is hardly surprising to anyone that there is no electricity or running water in the cabins or at the entire hostel. The water you pick up in a cold spring close by and the bathing is handled in the lake.

kolarbyn-1-47

kolarbyn-1-12Men er det ikke bare hyggeligt?  // How cosy is this?

kolarbyn-1-11Det blev kun hyggeligere da vi senere skulle i seng og smed brænde i kaminen. Hvis der er nogen der ligesom min mor og svigerforældre tænker (og sms’ede): “sikke en kulilte-fælde” – don’t worry! Døren lukker ikke tæt. Der er en STOR åbning i toppen af døren, som I kan se på billederne heroppe over.

It got even cosier when we lit the fireplace, before going to bed. If there’s somebody like my mom or my in-laws, thinking (and texting us): “what a carbon monoxide trap” – don’t worry! The entry door has a big gab at the top, as you can see in the pictures above.

 

kolarbyn-2-2Hytterne er lave – det kan I regne ud, da vi er lave mennesker (Jeg måler 162 cm). Og nej vi har ikke ødelagt døren hahaha. Man ÅBNER nemlig ikke døren – man FLYTTER den!

The huts are low – it shows haha… me being 162 cm short! And no, we did not break the door! Because in Kolarbyn, you don’t OPEN the doors – you MOVE them 🙂

kolorbyn8Botvids venner. Det hele minder om en lille Hobbit by // Friends of Botvid. Kolarbyn  looks like a small hobbit village 

kolarbyn-1-43Det lille forrådskammer // The Pantry

kolarbyn-1-5Brænden flækker man selv! Så varmer den også to gange, som Thomas over i Naturbyn så kækt havde lavet et skilt om. Allan endte med at være stuck i brændestablen i noget tid, da flere andre par ikke kunne få flækket deres brænde – så han var den hjælpsomme Mister Outdoorsy, der lige klarede den.

Mister Outdoorsy chopping/splitting wood.

kolarbyn4Jeg drak cava af en campingkop, sørgede for at Allan også fik noget i koppen og bar brænde til henholdsvis madbålet og til Botvid. Så lidt lavede jeg da, imens han øksede den.

Drinking Cava in a camping mug – being all wilderness classy :). Allan did the chopping and I did the carrying.

00a59716-e582-4a47-a4b2-1eeee22f26d8Gøntsager i folie og nogle virkelig gode pølser stod den på. Aftenen tilbragte vi rundt om bålet, med en masse rare mennesker, der skulle på en ” Wilderness Survival tour”, som Kolarbyn også står for. Mega fedt – vi blev helt misundelige! De skulle bl.a. bygge deres eget shelter den ene aften, sove i den (hvis man havde lyst), lære basale vildsmarks skills, fiske med øl-dåser osv, fun fun!

We spent the night around the bonfire chatting with a lot of couples of all ages going on a two day “Wilderness survival trip” (can be booked in Kolarbyn). It sounded cool and both Allan and I envied them for going! They were to build their own shelter (sleeping in it was voluntary), they were learning some basic survival skills and fishing with a beer-can!

kolarbyn-1-15Jeg kan ikke huske hvornår vi kom i seng. Jeg kan bare huske, at vi var vågne inde i hytten længe, at vi fik spist næste en hel pose vineddikke chips og at vi var meget overtrætte. Manner jeg har nogle fjollede klip af grineanfald og anden umådelig dårlig humor! Det med at det “næsten var en hel pose vinedikkechips” vi fik spist, ved jeg fordi vi om natten havde besøg af en lille sød skovmus. Vi aner ikke hvor dens smuthul var – men hyggeligt var det at den sad og gnaskede indtil vi tog posen fra den :p

Jeg havde pakket mig ind i mit ski undertøj, hvilket overhovedet ikke var nødvendigt, da hytten bliver super varm, når kaminen bliver tændt. Jeg kunne derfor bruge min sovepose som ekstra soveunderlag, da sengen var hårdere end jorden vi sov på, da vi sov i tipi tidligere på turen. Det var overhovedet ikke slemt, men lidt ekstra polstring gjorde altså ikke noget 🙂

Næste morgen vågnede vi op lidt senere end vi plejer; klokken 7-ish til lyden af brændehukning, fuglekvidder og andre morgenfriske typer. Vi lavede morgenkaffe på vores glasblus, FLYTTEDE døren og lå bare og slappede af inden vi ville begive os hen til en af ildstederne og lave morgenmad på bål.

I don’t remember what time we went to bed. All I remember is that we were extremely goofy and kept making each other laugh. I also know we almost ate a whole bag of vinegar Chips – I know it “was almost” because we had a small visitor during the night: a small forest mouse diggin’ sour chips as we do 🙂

I was wearing my ski-underwear because I was afraid of getting cold. But the hut became very warm once we lit the fireplace.. to a point where I could use my sleeping bag as a sleeping pad – yay for that. The bed was hard, not that it was bad at all, but it felt harder than sleeping on the ground at our tipi stay. Or maybe I just had a sore back from sitting in a car – which I normally never do back home.

The next morning we woke up a lot later than usual – I think it was around 7 am (wow haha). We woke up to the sound of woodchopping, birds singing and lots of other early-birds chatting. We made some coffee, MOVED the door and just laid down in our beds relaxing, before heading to one of the campfires in order to prepare some breakfast.

kolarbyn-1-6Morgenmad er inkluderet i opholdet. Man skal bare selv lave den // Breakfast is included. You just have to cook it yourself.

kolarbyn9Vi havde dog selv handlet ind til dem her – yum yum (byen er ca. 10 min væk i bil) // In order to make these we had gone grocery shopping the day before arrival (the city is only 10 min. away by car).

kolarbyn5Der er to vandkilder i Kolarbyn. Den ene er til at vaske op i, hvor man selvfølgelig ikke skal hælde madrester i. Den anden kilde løber til en lille brønd med drikkevand.

There are two water sources in Kolarbyn: one for the dishes and one for drinking. This one was for the dishes. Make sure not to put food in the water 🙂

kolarbyn-1-46

kolarbyn-1-17Efter en hyggelig morgen foran bålet, hvor en familie fra Holland spillede guitar og sang (virkelig hyggeligt) bookede vi saunaen i receptionen og gik ned for at pakke vores ting sammen i hytten –  det var FLYTTEDAG 🙂

After a super nice morning in front of the campfire, where a Dutch family sang and played guitar (It’ s was sooo great), we booked the floating lake sauna in the reception and went down to pack our stuff in the hut – MOVING DAY 🙂

kolarbyn-1-9Farvel til Botvid; for nu rykker vi over i et flyvende telt ca. 50 meter fra lejren, ned mod søen.

By By Botvid… now we’re moving 50 meters away from our camp to stay in a “flying tent” closer to the lake.
kolarbyn-1-16I kan se/læse del 2 af vores ophold i Kolarbyn, om oplevelsen med at sove i et flyvende telt og om denne flydende sauna, som vi lejede i Kolarbyn, da vi var i søen og bade. Og så præsenterer jeg jer også for verdens nemmeste og lækreste bål-dessert med hele to ingredienser 🙂

You can see/read part 2 of our stay in Kolarbyn, about the experience of sleeping in a flying tent and about this floating sauna, that we rented in Kolarbyn when we went swimming in the lake. And then I’m also showing you the easiest and most delicious bonfire dessert, with only two ingredients 🙂

I   L E J E R E N  //  O N   C A M P

 • Seng (bed): Madras + fåreskind / mattress +Animal skin.
 • Toilet: Der ligger 2 das ved forsamlingshuset. Der er toiletpapir &  wetwipes //  2 primitive restrooms. Toilet paper & wet wipes can be found.
 • Bademuligheder (where to shower): I søen / in the lake
 • Drikkevand (drinking water): Lille beholder i køkkenet. Gæster skiftes til at hente vand fra brønden og fylde den / Small tank in kitchen. Guests take turns on picking up water in a nearby well
 • Brænde (wood for bonfire):  yes
 • Mulighed for at lave mad overdækket hvis det regner (Possibility to cook covered if it rains) : yes
 • Køkkenudstyr (Kitchen equipment): Vandkedel og gryder /pander // water kettle and some pots/pans
 • Elektricitet: no
 • Running water: no

 

D E T    S K A L   D U    H A V E   M E D  //   W H A T   Y O U    N E E D   T O   P A C K

 • Soverposer og hovedpuder // Sleeping bags and pillows (can be rented).
 • Underlag // Sleeping mats (just if you have a sore back)
 • Medbring selv mad til at tilberede på bål. Der findes en rist som man kan ligge på bålet, hvis man har brug for det . Mad kan tilkøbes. Vi bestilte morgenmad og det var super rart og der var ALT man havde brug for (leveres til tipi’en) // Bring food and everything you need for cooking. Basic breakfast is included and lunch can be bought. 
 • Hvis du ikke er en haj til at tænde bål. Medbring da lidt Co2-neutrale briketter. Husk selvfølgelig en håndfuld lightere // Equipement for lighting a bonfire.
 • Gasblus, hvis du ikke kan vente på bålkaffe. Vi havde 3 små beholdere med og vi brugte kun næsten 1 på hele turen. //
 • En go Myggebalsam! Intet andet end “Djungelolja” hjalp mig. Og jeg var desperat fordi jeg blev ÆDT uanset hvad jeg smurte mig med! Langt over 120 myggestik blev det til før jeg kapitulerede og købte Djungelolja, som er ulovligt herhjemme, da det indeholde DEET. Intet andet hjalp mig og jeg var virkelig forpint da vi nåede til trætophusene! PÅ trods af jeg var dækket med tøj fra top til tå. Jeg fik kun 3 myggestik efter jeg begyndte at anvende det og jeg efterlod det selvfølgelig i Sverige, da det er ulovligt at tage med ind i DK // Mosquito lotion – don’t forget – really!!!
 • Flåtfjerner – vi brugte Safecard; et dankorts lignende plastikkort! Den var effektiv og passer i pungen, så man nemt kan have det med sig // A tick removal kit.
 • Pandelampe – der bliver virkelig mørkt! // A headlight – it gets really dark!
 • Strømbank – specielt hvis din telefon også udgør en lygte // A powerbank – especially if you use your phone as a flashlight.

M Y   T I P S

 • Do as we did: book one night in a hut and one night in a tentsile.
 • Glem ikke at medbringe Cava // Don’t forget to bring cava 😉

  Leave a Reply