VORES TØRRELOFT

Drømmen om Japan Sofaen – Afvigelsen ligger i detaljen

15. januar 2018

n61a7747Meget muligt har vi rigeligt med sofaer: to i lejligheden og tre på loftet. Det fungerer så godt det her med at skifte lidt ud herhjemme i ny og næ.
Der skal ingen tvivl herske om, at var jeg rig på penge, så havde jeg ligesom de bindegale hobby bilsamlere en hel garage fyldt med “drømme sofaer“, som jeg ville bruge en uhørt mængde tid på at dikke, nusse, fnuller-rulle, kigge på og sidde i.

To- til trepersoners sofaen fra Finn Juhls Japan Serien (på billederne), tegnet i 1953 og nu produceret hos House of Finn Juhl/ OneCollection, er rykket HØJT op på min sofa-liste. Den har sågar formået at slå Poeten ned – en sofa der ellers har ligget højest på min sofa-liste de sidste i hvert fald 15 år. Jeg har tænkt lidt på hvad det mon skyldes at “Poeten” er fløjet ned på ranglisten, da jeg ellers synes jeg er rimelig “stabil” i min boligstil. Jeg er kommet frem til, at udover en inflation af rundede bløde 50’er look sofaer de seneste par år, der ærlig talt har trættet mine øjne en smule, så har jeg også med årene affundet mig med at Elmer er blevet mere og mere afslappet ift. magelighed og at han altså elsker at sætte potterne i absolut alt vertikalt beklædt med tekstil. Jeg er altså rimelig sikker på, at han vil få onduleret Poeten’s siddestykker på et øjeblik! Jeg er så til gengæld også blevet mere praktisk og realistisk anlagt med årene, når det kommer til sofa-listen, hvilket er lidt komisk, da den i sig selv ikke er særlig realistisk (budget-wise)! Meeeen, man skal jo aldrig sige aldrig! Vi plejer at være heldige på både DBA og på auktioner. Ingen af vores sofaer er “nye”, men brugte – “pre-loved” om man vil det:).
Japansofaen er dog heller ikke en af de dyreste sofaer på listen; topersonerns sofaen koster fra ca. 23.500 kr. afhængig af tekstilvalg, hos denne forhandler.

Vi går meget op i, at de møbler vi køber, skal kunne holde “forevigt”. Dette ud fra et bæredygtigt incitament så de kan følge os eller nemt kan sælges videre uden nødvendigvis at tabe for meget værdi, selvom de “levet i”. Fordi det er en anden regel vi har – møbler skal kunne bruges og kunne klare at få en ridse uden at verdenen går under.

n61a7735Finn Juhl lod sig selvsagt inspirere af Japan da han tegnede serien, der også består af en lænsestol og en taburet. Helt nøjagtig var det Miajima Water Gate ved kysten i Hiroshima, som var den største kilde. Er den ikke bare et kunsthåndværk uden lige ? Jeg er betaget af hvor elegant og lette møblerne er i rummet, fordi der ingen armlæn er til at skabe en defineret  “afgrænsning”.

sdc-n61a7666Det Dansk-kinesiske Sino Universitet i Beijing er gennemmøbleret med Finn Juhls klassikere.

Jeg har svært ved at forestille mig at vi skulle skille os af med vores to Wegner sofaer, men to Japansofaer i valnød, eventuelt betrukket med sennepsfarvet eller mørkegrønt uld er stærke kandidater.

f-colPragtfuldt og mere legesygt tekstil.

img_0009-2Skøn messingdetalje i form af afstandsstykker til ryggen – meget tro Finn Juhls filosofi om at “Afvigelsen ligger i detaljen”

Photocredit: House of Finn Juhl

 

 

    Leave a Reply