ROADTRIPS & VILDMARKSREJSER

Reklame: Tips til Julehygge i Skåne

26. november 2018

Annonce for Visit Sweden

Sidste weekend stod i den grad i hyggens tegn; lørdag tog vi afsted på årets første julemarked (i Sverige) og søndag blev brugt lige dele på sofaen med dokumentarer, lige dele med at arbejde ved computeren. Allan ditto sad med næsen begravet i computeren, da han lige er blevet en my mere presset på tid med sin afsluttende diplomopgave, efter vi besluttede os for endnu engang at holde nytår i Lapland. IHH hvor jeg husker juleferien, der altid blev brugt til eksamenslæsning. Det er simpelthen så tarveligt.

Sidste lørdag tilbragte Allan og jeg på den anden side af sundet. Visit Sweden havde nemlig inviteret os på ægte skånsk julemarked på Hässleholmsgården og efterfølgende på den herligste middag på veganske Mineral i Malmö. Et dødcharmerende sted, som jeg fortæller lidt mere om senere.

Sydsverige har rigtig mange julemarkeder at byde på i den kommende tid. Og svenskerne kan altså noget med jul og hygge! Så hvis man har lyst til at mæske sig i Lussekatte (luciabrød), spettkaka, peppakaka og måske finde et par anderledes jule- eller kalendergaver, så kan I her få et udemærket overblik over de kommende julemarkeder i Skåne. Der er flere af markederne der eftersigende skulle være helt fantastiske.

Til Julemarked på Hässleholmsgården

Lige ved Hässleholm afholdes  Hässleholmsgården julemarked, der byder på en farlig masse smukke bygninger, hvor der i hver og en, enten er håndværk at finde eller noget spiseligt! Vi glædede os mest til det spiselige, hvilket bestemt heller ikke skuffede! Aldrig har vi spist så meget kage før frokost! Og vi kom forberedte! For hele vejen fra Malmö, havde jeg med hjælp fra google remset svenske juletraditioner og  julebag op, med “Christmas Crooners” på playlisten for fuld skue.

Hovedhuset på Hässleholmsgården, hvor alskens håndværk kunne erhverves

Et lille udpluk af Svenske Juletraditioner:

  • En vigtig tradition deler vi med vores svenske naboer og det er Disney’s Juleshow; “Fra alle os til alle jer” . I Sverige tager de dog forskud på tegnefilmsherlighederne med Jesper Fårekylling som vært, en hel time før os – nemlig kl. 15:00.
  • Den 9. december starter svenskerne med at lægge Lutfisk i blød, som skal serveres juleaften. Det har været en tradition i over 500 år. Traditionen er også at finde i Norge og Finland. I Danmark er vi ikke længere så glade for tørfisk – men jeg elsker det altså, så jeg købte lidt med fra Norge i sommers.
  • Hvor julen typisk herhjemme varer til Helligtrekongers dag d. 6 januar, der har svenskerne lige et par dage mere med jul. Deres jul varer nemlig frem til St. Knuts dag d. 13 januar! Her tages julepynten ned, gran smides ud af vinduet og alt det sidste jule godis skal være spist.
  • Juleaftens dag sætter man neg ud til fuglene og dørstolper pyntes med gran.
  • I gamle dage kørte man om kap med hest og kane, og den der kom først hjem fra kirke, fik den bedste høst!
  • I Sverige drikke man meget Julemust (en kulsyreholdig læskedrik) op til Jul. Så meget, at Coca Cola’s marked eftersigende er truet I sverige omkring juletid. Jeg har stadig til gode at smage en julemust!

To brunkager blev spist og to blev købt med hjem til pynt. Den ene mistede dog sin arm i toget hjem 🙂

På jagt efter Glögg – vi smagte både på den klassiske og en lavet på havtorn.

Duften af gran <3

Hjemmelavede julebukke.

Pause i  juletomtens shelter 🙂

Et godt tip er, at huske kontanter, hvis du tager på julemarked i Sverige. Det tænkte vi slet ikke på, så nogle ting var desværre udelukket at købe og dermed smage.

“Vanilje Hjerterne” smagte himmelsk og minder lidt om en Linse med låg.

Smagsprøver hos bageren.

 

Hvis man virkelig vil opleve den allermest svenske af alle svenske juletraditioner, så skal I besøge Sverige den 13. december eller i ugen lige før. Her fejres den svenske 400-årige gamle St. Lucia.

Hovdala Slot.

Meget mætte efter julemarkedet gik vi en lille tur ved Hovdala Slot, op til det fineste Træhus med udsigt over Nord Skåne. Huset rummer Trädhuset Caféen, som desværre var lukket, så udsigten fra deres store balkon har vi stadig til gode. Men det er virkelig et fint tip her fra, hvis man befinder sig på disse kanter. Man kan også sagtens køre op til træhuset, hvis man ikke har tid eller mulighed for at gå.

Rester fra vores kagebord, havde vi naturligvis med. Man skulle nødig blive sulten jo.

Skånsk Spettkaka: marrengs galore.

Efter at have nydt udsigten, kørte vi til Malmø og afleverede vores lejebil. Herfra gik turen igennem Malmø’s fine julebelyste gader ud til den vegansk restaurant Mineral, som virkelig er et sted jeg gerne vil anbefale! Det er den hyggeligste og mest afslappede perle med suveræn mad og et godt udvalgt af naturvine. Jeg var helt ærgerlig over, at det var aften og at stedet var proppet, fordi jeg havde instinktivt lyst til at fotografere stedets mange hyggelige kroge.

Til forret fik jeg Toast med blomkåls creme, svampe, porre og stegte sennepsfrø og Allan fik en tallerken med alverdens lækker “brød dyppelse”; eller som vi kalder det; humus.

Til hovedret fik begge Gnocchi lavet af sødekartofler, svampe, salvie og drysset med hasselnødder! Allan er ikke synderligt begejstret for svampe, men intet blev levnet på hans tallerken! Han spiste endda med på min tallerken, da jeg havde taget lidt for godt af mig af julegodterne tidligere på dagen 🙂

Om sommeren kan jeg på Minerals Instagram se, at der under disser træer med lyskæder er udeservering – og det ser simpelthen så hyggeligt ud!

Instagram er jo mit “go to sted“, når jeg er nysgerrig på hvad jeg har i vente, når vi sådan bliver sendt ud på eventyr. Så på Minerals Instagram (@mineralmalmo ) opdagede jeg, at de også afholder små intime koncerter i restauranten – så hyggeligt. Der var desværre ingen den aften, men det kunne da helt bestemt være noget man kunne planlægge efter, over en god flaske vin 😉

Fra Minerals varme lokaler, gik turen til Malmö Centralstation, hvorfra vi hoppede på toget til Nørreport. Under én time efter afgang fra det svenske, sad vi hjemme i stuen, endnu engang tilfredse over, hvor hurtigt man kan komme til “udlandet” – og holde jul 🙂

    Leave a Reply