HVERDAG ROADTRIPS & VILDMARKSREJSER

Dokumentarer for de Eventyrlystne

5. februar 2019

Jeg altid elsket at se dokumentar(serier). Jeg kan faktisk ikke komme på et emne der ikke kan fange mig, når blot fortællingen er skarp. Jeg elsker at følge menneskers kampe – deres triumfer! Store som små! Jeg elsker at lærer af dem og med dem!

Den seneste tid er vi gået bananas i dokumentarserier, der vedrører friluftsliv, drømme og ekspeditioner i alle erfarings niveauer. Man skulle næste tro, at vi selv planlagde sådan et eventyr.
Det er bestemt ret nichepræget, så jeg ved ikke engang om det har interesse ?! Men nu har jeg i hvert fald samlet et lille udpluk af noget at det vi har set, er i gang med at se og som vi gerne vil se.

Selv om man ikke har interessen for lige disse emner, så kan man altså lære helt vildt meget omkring udholdenhed, om at springe ud i det og tager chancer! Ikke mindst vil man blive tryllebundet af den smukke natur i Norge – som klart dominerer udplukket. Elskede Norge….

Der er forresten ikke længe til at CPH:DOX igen er på banen (21-30 marts). Mon nogen af jer har planer om at deltage? Jeg tænker i hvert fald meget på det! Så jeg venter spændt på programmet.

Det eneste menneske sammen med Allan på Blåfjellet sidste sommer. Dette var lige inden turen gik ned igen. Min hjerte skriger efter flere vandreture i Norge og alle dokumentarene herunder hjælper ikke just på det 🙂

Alene i Vildmarken – sæson 3

Vi starter blødt og med nok det tætteste jeg kommer på at se en slags “reality Tv”.

Denne nye sæson af “Alene i Vildmarken” har jeg virkelig glædet mig til – lige nu er der to episoder ude. Otte danskere skal overleve alene i Norges barske vildmark, med kun ganske få remedier. Den der klarer sig længest, vinder!
Det er en kamp, hvor evnen til selv at finde mad, håndtere sult, bygge et shelter og håndtere ensomheden i den ekstreme isolation, med naturens luner buldrende over sig, er altafgørende. Færdigheder har meget at sige, men held har også sit. Alle deltagerne er vidt forskellige. Jeg hylede med både Sune og Trine da de sejlede ind i den den smukke bugt – ih jeg følte deres “overvældethed”. Og Mette hun er bare bad ass overlegen i shelterbyggeri – og garanteret også i en masse andet. Hende glæder jeg mig til at følge. Og så er der Henrik D, som er vegetar. Det bliver interessant at se, hvordan han vil få dækket sit næringsbehov, alene med skovens planter og bær.

Vinterdrømmen

Jeg er elsker Jens Kvernmo, hans små-filosoferen over livet, hans dedikation og hans hund Nira, som han har med på sin rejse. Programmet der foregår over seks afsnit (ligger frit på DR), handler om Jens, der i mange år har haft en drøm, som han nu vil realisere. Han har sagt sit job som økonom op, for at se om han kan klare sig igennem den hårde vinter i Sylan, et stort fjeldlandskab nordøst for Oslo – langt ude fra civilisationen. Naturen er sindsyg barsk deroppe og jeg har flere gange sidde med lidt hjertebanken over de chancer han tager. Det er et spændende program, som kun kan fyre yderligere brænde på spæde drømme om at udleve sit eventyr.

Eventyrspiger (Eventyrjenter)

Jeg er så fuld af beundring over disse Norske piger, der udfordrer sig selv i Alaska, over Finnmarksvidda og på Spitsbergen (den største og eneste beboede ø i Svalbard). Jeg har endnu ikke set alle afsnit i sæson 2, men jeg er vild med dem, deres passion og ambitionsniveau. Desværre er sæson 1 ikke tilgængelig udenfor Norge og hvis man ikke er helt habil i det norske sprog, så kan det måske godt være lidt svært at følge med. Men man kan håbe at DR køber programmet, nu hvor de i forvejen er en flittig kunde hos NRK.

Drømmeturen

Denne dokumentarserie ligger også på NRK og handler om eventyrene Cecilie og Aleksander, der hjælper andre med deres “Drømmetur” i Norge. Jeg absolut elsker det her program, fordi det gør det muligt at se hvad der rent fysisk er muligt “for os dødelige” ikke super hærdede hikere og bjergbestigere at opnå, når man forbereder sig og i visse tilfælde har en guide med. Altså hvis de en dag tager mod danske ansøgere, så får de en fra mig 🙂

The Road from Karakol

Denne korte dokumentar (26 min) fra 2011 vandt adskillige priser! The Road from Karakol handler om Kyle Dempster der drager til Kyrgyzstan, hvor han tilbagelægger 1200 km i det hårde og brutale terræn, samt bestiger flere peaks. Som på alle store eventyr, går turen ikke helt som planlagt.

Kyle Dempster omkom desværre for år siden i Pakistian i forbindelse med han skulle bestige Ogre II

The Great Alone

Denne prisbelønnede film dokumenterer Lance Mackeys comeback som mester i
hundeslædeløb i Alaskas Vildmark. The Great Alone tager fat i Mackey’s evner som dygtig ekspeditionsleder, samt hans store udholdenhed. Ligesom der i dokumentaren fortælles om hans familiens historie, personlige traumer og den unikke kultur, der formede ham til at være en af de største slædeførere i historien.

Liv på fjeldet

I denne serie skal vi møde mennesker, der lever i, for og af fjeldet i Norge. Der er ikke noget “vildt” eller på den måde overvældende omkring serien. Men jeg synes den er rigtig fin og hyggelig og så blev vi især i afsnit 2 inspireret til nogle nye hikes. Man følger bl.a. 75 årige Bjørn, der hiker som ingen anden, paraglider og bygger hytter! Han er altså mit nye idol! En virkelig sympatisk og eventyrlysten sjæl (Se lige hans hytte i afsnit 5 (ca. 11:15 inde). Man følger også et par, der har startet deres eget lille adventure bureau, samt en familie med 3 børn, som i den grad bruger bjergene.

I Want to see the world

Lohan Gueorguiv rejser verdenen rundt på sin cykel og dokumenterer det hele selv. Der er intet smart eller fancy over hans kameraskills, men oplevelserne er det! 18 afsnit ligger frit tilgængeligt på hans Youtube.


 • Reply
  Maria
  5. februar 2019 at 17:14

  “The Barkley Marathons: The Race that eats it’s Young” på Netflix ??

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   5. februar 2019 at 17:17

   TAK – jeg har lige set traileren! Hold da op et Ultra marathon – det er jo for sindsygt! Kun 10 har gennemført det på 25 år ! Den skal ses. Det er så spændende at se hvad der driver folk. 😀

 • Reply
  pia trans
  6. februar 2019 at 9:20

  Denne her falder lidt udenfor kategorien – og så alligevel ikke. https://www.youtube.com/watch?v=emE-dxCyRz4

  Den handler om marathonmunkene fra Mount Hiei, som går 1-2 marathon om dagen. I flettede stråsandaler. Jeg har været ude i deres tempel (eller rettere, deres afdeling af det store Enryakuji-tempelkompleks) og se deres rute, og den er ikke for begyndere…

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   6. februar 2019 at 17:45

   Den lyder virkelig spændende – helt sikkert et godt bidrag! Tak for det 😀
   Jeg har aldrig hørt om dem. Men de lyder virkelig hårdføre på fødderne!

   • Reply
    pia trans
    7. februar 2019 at 8:42

    De er ret seje – men der desværre kun ganske få af dem. Den sidste der gennemførte de 12 år var omkring 60, og det var hans anden tur. Godt at vide hvad man kan få pensionisttilværelsen til at gå med 😉

    • Reply
     Copenhagen Wilderness
     7. februar 2019 at 14:46

     Hold da op! Der er noget at leve op til hahaha!!!!!
     Hvis jeg starter træningen nu, kan det være jeg er klar omkring de 58 😛

 • Reply
  Sine Bach Jakobsen
  6. februar 2019 at 13:50

  Tak for gide anbefalinger. Du har vel ikke et par gide podcast-anbefalinger i samme dur?

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   6. februar 2019 at 17:42

   Velbekommen da 😀
   Desværre – jeg har faktisk slet ikke tænkt på at udforske podcast mediet! Men, det gør jeg da nu! Så tak for inspiration – jeg pipper op når jeg har fundet og hørt et par stykker 😀

 • Reply
  Anja Thorø Lund
  6. februar 2019 at 14:44

  Så spændende dokumentarer du nævner – Jeg får lyst til at se dem alle. Har tidligere haft problemer med at se norske udsendelser på NRK, men muligvis er det kun et problem, hvis de kræver betaling? Kan de serie du anbefaler kvit og frit ses, eller hvordan gør i?
  Smuk blog forøvrigt ? Kh Anja

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   6. februar 2019 at 17:37

   Det er jeg så glad for og tak for det søde blog kompliment:D
   Jo, alt det jeg linker til på NRK er tilgængeligt 😀 Dog ikke Sæson 1 af “Eventyrspiger”. Der skal man desværre være bosat i Norge :/

 • Reply
  Christina
  11. februar 2019 at 15:49

  Jeg har virkelig fået lyst til at tage til Norge nu. Laver du en guide fra jeres tur på et tidspunkt? Det ser helt fortryllende ud på billederne!

Leave a Reply