HVERDAG

Når hjemmet bliver angrebet af skadedyr – en lille skrækhistorie fra Tørreloftet

6. maj 2019

Jeg skylder vist en lille fortælling… efter en slags teaser, som jeg har været alt for længe med at følge op på. Altså det er ikke noget spændende! Det er faktisk bare noget halv ulækkert…

Here we go..

I forrige uge begyndte vi at tømme det ene af vores to loftrum. Vi skal nemlig snart byfornyes og have nyt tag på – så ALT skal ud af de rum. Det er kæmpe træls, men også kæmpe rart fordi well; nyt tag – og fordi vi får orden i alle vores ting – endelig! På Instagram fik jeg i sidste uge fortalt, at vi havde været nødsaget til at fjerne vores gulvtæppe i stuen for en stund. Dette pga. et mindre lækkert uheld. Jeg aner ikke, hvorfor jeg ikke bare skrev, hvad årsagen var. Fordi I endte med at skyde på alle mulige klamme ting, såsom at Elmer havde brugt det som kattebakke eller at vi havde afholdt en vild fest og… you know – for meget rødvin!! Hahaaaa! Men set i bakspejlet tror jeg, at jeg skammede mig en lille my. I ved sådan ligesom den gang man troede, at lus kun var noget man fik pga. dårlig hygiejne.

Nåh, svesken på disken, for det er slet slet ikke så slemt. Jeg anede bare ikke noget om det på det tidspunkt, så jeg forbandt det lidt med den føromtalte dårlige hygiejne, hvilket jeg ærlig talt ikke synes vi bærer præg af. Synes vi er ret renlige os to….

Da vi var i gang med at tømme det lille loftrum, fik vi slæbt en farlig masse ting med ind i lejligheden. Kasser og poser med ting der skulle sorteres, gives væk og sælges. Vi blev overhovedet ikke færdige, så vi lod kasserne stå spredt i hele lejligheden. Den næste dag ville jeg flytte nogle ægte tæpper fra loftet, som vi havde lagt i en bunke, uden rigtig at kigge på dem. Jeg flyttede dem fra A til B igennem hele lejligheden. På vejen tilbage til punkt A, bemærkede jeg noget der kildede på min arm! Og dér, på min arm, MIN arm, lå en hvid maddike og twerkede!!!!! Altså det var en larve, men “maddike” lyder lige så ulækkert som jeg følte det! Jeg reagerede instinktivt ved at flippe den af helvedes til (temmelig usmart set i bakspejlet! For hvor fløj den egentlig hen)? Jeg tændte lyset i vores mørke entré. GISP og ad ad AD!!! I hele entréen lå der små larver. Jeg løb ind i stuen, hvor jeg netop havde flyttet tæpperne fra – der lå larver drysset på hele ruten! Jeg fik kigget ned af mig selv og der hang skisme også et par larver og dinglede i min sweater! Meget kontrolleret gik jeg ud på badeværelset, lykkelig for at jeg havde sko på og ikke skulle træde larverne op mellem tæerne. Tøjet smed jeg i en hermetisk tillukket pose og så begyndte ALT ellers at klø! Jeg fik et tilfælde af psykiske-maddiker! Men der var INGEN tid at spilde, badet måtte vente! For larverne på gulvet skulle væk – de skulle dø! Allan og jeg gik igang med at støvsuge og vaske gulv! Alt blev løftet, flyttet, vasket af, dobbelttjekket og trippeltjekket.

Da alt syntes under kontrol, satte jeg mig til at google. Ret hurtigt fandt jeg ud af, at det var møl larver! Møl! Vi har aldrig set så meget som skyggen af en møl på loftet! Det forklarede hvorfor der var hul i tre af tæpperne. Vi havde altså ikke haft mus, som vi første troede.

Vi ringede til et skadedyrsfirma og jeg var overbevist om at de ville overtale Allan til at rykke ud med weekendtakst og pakke hele bygningen ind, til den nette pris af hele vores opsparing. Men næh… vi fik kyndig og gratis vejledning i klædemøls-bekæmpelse og ønsket om en god søndag. Det fik lige taget hele toppen af mine katastrofelignende tanker om et helt hjem, fyldt med huller, larver og flyvende/løbende møl.

Det var sent da vi opdagede larverne, og vi havde ikke noget insektspray, før dagen efter. Men Skadedyrsmanden, sagde at det sagtens kunne vente, hvis vi aktuelt ikke kunne finde flere larver og æg. Og det kunne vi ikke. Manner vi var über-grundige!

Bekæmpelse af klædemøl – sådan gjorde vi

Den bedste metode til at bekæmpe klædemøl er, at fjerne alle æg og larver især set i lyset af at vi absolut ingen møl kan finde. Flyvende/løbende møl skal også elimineres med det samme, så de ikke formerer sig yderligere. Så på loftet har vi nu opstillet “Bæredygtige klædemølsfælder” (forhandles bl..a. i Matas) fra A Green Way . De minimere risikoen for et nyt skadedyrsangreb og behovet for kemisk fremstillede insektgifte minimeres, ved at fange de mandlige møl, så de ikke kan parre sig med damerne. So now we know, hvis der pludselig kommer møl derude. Det er ret rart at vi lige kan følge lidt med.

En enkel møl lægger op til 200 æg i sin levetid og et larvestadie varer også op til 200 dage… så prøv lige at overvej hvor meget sådan en enkelt larve kan nå at ødelægge, ved at spise sig igennem tekstiler i 200 dage (hovedsageligt animalske tekstiler: hvorfor mine uldtæpper selvfølgelig havde huller). Der er mere info her: Pestlex

Vi fandt heldigvis tidligt ud af, at kontamineringen var isoleret til de to kasser hvor der havde ligget gulvtæpper – men det var ret dyre tæpper. Og når jeg tænker over det, så tror jeg måske at det har været et par svenske mølæg! Det mest angrebne tæppe er nemlig et jeg købte på en loppe-gård i Sverige, tilbage i efteråret! Tæppet var komet på loftet fordi det lugtede fugtigt. Fugt er netop noget møllarver godt kan lide!

 • Støvsug og fjern alle larver (jeg blev hardcore til sidst og tog dem op med fingrene). Husk at rengør støvsuger – dette er klart nemmest hvis man, som vi, har en posefri støvsuger. Mølæg er ret sarte og går i stykker når de bliver støvsuget op, sagde manden i telefonen.
 • Vask gulvet og flyt alt for at sikre sig at der ikke ligger en larve et sted. Lord knows, hvor den larve blev af, som jeg flippede væk. Den dukker måske op en dag, men en her hær!
 • Vi vaskede alt, hvad der kunne have været i kontakt med en larve (we over-did it…just ind case) og det der kunne være i fryseren, kom der i (-18 grader i 2 dage lyder rådet).
 • Større tekstiler anbefaler man at sende til renseri. Tæpper kan også bankes, børstes og støvsuges og sprayes efter med insektspray. Vores gulvtæppe i stuen, havde ligget i nærheden af de andre tæpper, så for at være helt sikker på at der ingen larver har været i… har vi selv renset tæppet lidt let og støvsuget det monster grundigt. Da vi ingen møl har set er der ingen risiko for nye æg i lige det tæppe.
 • Spray efter med insektspray omkring kasser og i kasserne og giv hele loftet en lille tur. Opsæt mølposer, hvis vi spotter møl. (hvilket hverken vi eller vores naboer har gjort). Dybt ejendommeligt altså!
 • Bliver pludseligt umuligt at komme af med mængden af møl, skal man ringe til skadefyrsbekæmpelsesfirma.

Vi brugte en insektspray fra Matas, hvor det aktive stof er et udtræk af krysantemumplanten, som er meget effektivt mod et bredt spektrum af skadelige insekter. Det virker øjeblikkeligt, og når det har gjort sin virkning, nedbrydes det inden for 24 timer og påvirker derfor ikke miljøet. Obs den indeholder parfume og er selvfølgelig stadig giftig, selvom om det lyder meget “grønt”.

Vi mangler stadig hele det store loftrum, som vi nu har givet en let spray. Så må vi se hvad vi finder, når vi når der til! Nu har vi i hvert fald lært. at ALT tekstil skal kommes i poser, når det ligger derude!


 • Reply
  Maria
  6. maj 2019 at 20:18

  “Jeg reagerede instinktivt ved at flippe den af helvedes til…” hihihi! Jeg dør af grin ?! Jeg har selv haft møl, det er nogle sataner! Men de er nemme nok at komme af med, hvis man er tidligt på færde! Godt tip med de fælder! Dem vil jeg købe…just in case!

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   6. maj 2019 at 20:24

   Man når slet ikke at tænke – væk skal den :p
   Jeg havde en retning på den, men inden jeg nåede tilbage efter tøjskiftet, kunne den have joinet de andre igen eller søgt i en helt anden retning.Det er bare en af de ting jeg aldrig får svar på… Jeg forsøger at affinde mig med det! Altså nu har jeg stadig til gode at se en møl, men nu er vi klar! Vi skal ikke have flere æg!Slut!

 • Reply
  JS
  6. maj 2019 at 20:42

  Eeejjjjj jeg køber en insektspray til mit loft bare for en sikkerhedsskyld ?

Leave a Reply