ROADTRIPS & VILDMARKSREJSER

Norge Roadtrip dag 3: Hytten mellem vandfald i Odda & en oversigt over naturoplevelser i Odda’s omegn.

22. maj 2019

Jeg efterlod jer i sidste post på parkeringspladsen, hvor vi netop var kommet ned fra vores lille hike fra Skåpet, hvor vi havde overnattet i en hytte med kæmpe panorama vinduer. Det var den fineste hike og overnatning, som jeg vil anbefale ALLE. Også familier med børn over 5 år!

Vi havde været uden netdækning på hele ruten til Skåpet, så vi havde ikke kunne lægge planer for dag tre, som vi ellers havde tænkt os at gøre foran brændeovnen. Aldeles analogt sad vi i Skåpet med efterladte brochurer, kort og magasiner. Men vi forblev aldeles uinspirerede. Så vi besluttede, at vi ikke ville beslutte noget og bare gøre, hvad vi havde lyst til, når vi kom ned til bilen! Fuldstændig i henhold til turens mantra.

Efter en lille ompakning på parkeringspladsen og et tøjskifte kørte vi til Jørpeland, hvor vi fik handlet lidt snacks og et par af mine favorit Ciders: Grevens (de er SÅ gode med pæresmag – jeg craver dem i skrivende stund!). Norge er muligvis stor, men der er altså ikke sindsyg mange veje, så vi besluttede os at køre mod byen Odda og bare tage tingene som de kom. Odda boede vi også i sidste år – både på campingpladsen (den har en crazy udsigt) og på Hotel Trolltunga.

Ruten fra Jørpeland (ikke langt fra Preikestolen) til Odda er så fantastisk smuk! Vandfald, smukke bjerge, vand og storslåede udsigter! Man bliver helt imponeret over det dræningssystem de norske veje har, for vandfaldene spuler lige ned i rabatten, ind under vejene og ud på den anden side, mange steder på ruten!

Hold øje med den lille ø med den røde hytte og hold øje med det lille sted man kan holde ind på den modsatte side (smal vej). Øen ligger midt i Lovrafjorden og er markert på Google Maps her.

Tænk at bo lige der…

Når man nærmer sig Odda, tager mængden af vandfald til og man skal altså nogle gange være ret vaks for at opdage dem, da nogle først kommer til syne, når man får vendt sig om i bilen. Dette gør sig især gældende om vinteren/tidligt forår, hvor vandfaldene stadig ikke er så kraftige. De fleste af Vandfaldene finder I markeret på Google Maps lige her. Der er parkeringsmuligheder ved de fleste store vandfald. Dog kan det under højsæson godt være lidt svært ved Låtefossen. Låtefossen var ikke meget at skrive hjem om her i april, men i efteråret er den et monster! I kan se den her: Pinterest

Ca. 100 km fra Odda besluttede vi os for, at vi ville slå telt op på Odda Camping, når vi nåede dertil. Der boede vi også sidste år og det er altså ret dyrt om sommeren, skal jeg hilse og sige! Jeg mener vi gav 500 NOK for at slå telt op for enkelt nat! Stedet er lille, har gode faciliteter og så har den en super smuk udsigt over Sandvevatnet (hvis man får plads på første parket)!
Af en eller anden årsag gik jeg dog, trods beslutningen om telt, på Airbnb for at tjekke om Odda skulle have en magisk hytte. Det kunne jo være! Den første hytte der poppede op var så fin, at jeg lige måtte dobbelttjekke om det var en snydereklame eller måske en hytte i en helt anden Odda. Men det var det ikke! Men lige som jeg skulle til at booke, blev jeg ramt af køresyge, grundet for meget telefon-kigning. TYPISK – jeg blev så utilpas! Jeg nåede at se at hytten var ledig og at den endda havde en “book nu funktion”! Jeg hvinede i en blanding af pres over, at jeg ikke var i stand til at booke og i pure excitement over hvor fin hytten var! Nåh, men Allan blev hurtigt kommanderet til at holde ind, så jeg kunne booke uden “turbulens”. Men til min store irritation befandt os i et område med mange tunneller og ingen steder vi kunne holde ind! Og de få steder vi kunne, jah dem missede vi dem konstant! Men jeg VILLE bare sikre os den hytte, så med en milliard intervaller på ca. 2 sekunder, fordi jeg konstant fik trykket min kort information forkert, formåede jeg at booke hytten! Hurraaa – og så var jeg ellers grøn i ansigtet på resten af ruten! Det er virkelig underligt med mig og køresyge, fordi nogle dage er der intet og andre dage, der er jeg nødsaget til at kigge stift ud af vinduet! Og jeg dur ikke til kørersygepiller, for jeg bliver TOTALT slået ud! Jeg så ikke Vestmanøerne i Island pga. en søsygepiller hahaaaaa! Jeg føler mig stadig så snydt!

I finder hytten på Airbnb lige her: The Small cottage with Amazing views

Husk at stornyde køreturen det sidste stykke gennem dalen fra vandfaldet Låtefossen til Odda by (Låtefossen ligger praktisk talt på vejen cirka 8 min fra Odda). Efter vandfaldet kommer man forbi det smukke område med Vidfossen, hvor en gigantisk sten og et par gamle smukke lader står midt i det hele! Det er så fantastisk fint og man kan holde inde på “egen side” når man kører mod Odda!

Kan I spotte hytten? Den ligger lige under det store hvide hus på toppen af bakken.

Charmerende lille Odda, hvor der er flere friluftsbutikker end alt muligt andet!I centeret ligger der et Outlet, hvor jeg købte et par vind- og vandtætte bukser, fra et outdoor brand direkte ud af Odda: Vikafjell, hedder det!

Buksemodeller hedder Odda Multi Pant. Åh, det her billede af mig vækker skepsisminder hahaaa! Jeg står og kigger en anelse skeptisk op på den meget stejle sti til Trolltunga – selvom det var minusgrader og klokken kun var 7, så havde jeg rigeligt med tøj på til den første stigning. Man sveder siger jeg jer! Jeg har lovet en del af jer, at få griflet et par tips til hiken ned og det gør jeg også snart – jeg lover det <3

Ankomst til Hytten

Den lille Airbnb hytte hører til det smukke og gamle Hotel Vikinghaug, der troner på toppen af Odda! Hytten ligger lige nede under det, som man kan se på billedet længere oppe.

Ved ankomst til hotellet fik vi først vist køkkenet, hvor vi kunne lave mad, badet og et rigtig toilet (Udedasset nede ved hytten er dog rigtig fint, men lidt funky – I’ll show you later!)

Receptionen på Hotel Vikinghaug

Hytten består af ét rum og ligger helt uforstyrret. Nogle af hotellets øvrige gæster grillede på en terrasse-platform oppe ved hotellet, men vi kunne hverken se eller høre dem.
Hytten er så romantisk og fin – jeg kan vitterligt ikke andet end at anbefale et ophold her! Og udsigten er simpelthen et helt kapitel for sig!

Egen lille private terrasse… i den brændende aftensol.

Den lille udedas har et tag og sidepanel af Pleksiglas – men bare rolig; ingen kan se noget, selvom man VIRKELIG føler det! Det tager 1-2 minutter at gå op til rigtige toilettet. Men helt ærligt, brug dasset! Man får ikke en bedre wc udsigt i denne verden – jeg sad for åben dør hver gang og kiggede ud 😀

Odda’s bedste WC udsigt!
En seng, udsigt, hinanden (og vin) er alt hvad man behøver lige her…

En veranda smyr sig om hytten og bag hytten finder man det lille das. Der er små radiatorer i hytten, og der er masser af stearinlys til hyggen og stikdåser til opladning af gear. Hytten ser muligvis lidt kold ud, men den er virkelig dejlig varm. Vi havde minusgrader om natten og vi frøs bestemt ikke.

Hele hyttens langside og den ene ende er bygget ud af gamle vinduer – der kan åbnes op! Som jeg også har skrevet i de to tidligere roadtrip posts; lad være med at trække for og vågn med solen! Man kommer ALDRIG til at fortryde en solnedgang og solopgang de steder vi har boet på denne tur (om sommeren har jeg en anelse mere forståelse for behovet for at trække for ).

Aftenen blev tilbragt med vin og intet mere luksus end makrelmadder til aftensmad. Vi orkede ikke at lave aftensmad og vi ville også meget hellere sidde nede i hytten og nyde udsigten end at sidde oppe i kælderkøkkenet og mad på trangia trak heller ikke lige den aften. Jeg vil sige, lige her var de mange vinduer en fordel; for få kvadratmeter kombineret med makrel, blev lynhurtigt fælt :p

People who wear the same shoes together stay together 😛
Godnat dag tre…

Godnat dag tre…

Dag 4

Den næste morgen vågnede vi igen med solen og lavede kaffe på campingblusset i den tidlige morgensol. Altså der er både elkedel og kaffemaskine oppe i køkkenet, hvis man er til den slags. Men kaffe lavet med udsigt smager bare bedre – og så selvom den lader vente på sig. Slow brew ekstraordinaire!

Den smukkeste uforstyrrede udsigt at vågne til.


Inden morgenmaden nød vi turens første bad, efterfulgt af morgenmad i køkkenkrogen. Allan kæmpede med hans frosne Nutella og jeg var lykkelig for lidt havregrød. Allan har tradition for ferie-Nulli, som han konsekvent glemmer at tage med ind fra bilen. Vi rejser åbenbart ofte steder med nattefrost, for jeg synes i hvert fald, at jeg har oplevet ham bande over Nulli’en en del gang i årenes løb.

Frossen Nulli og det fineste lille kælder retrokøkken <3

Resten af formiddagen gik med at nyde hytten, drikke mere kaffe og finde ud af hvad vi havde lyst til…

Præ-morgenkaffe….

Senere på året kan man se vandfald på hver side af søen. Dem havde vi fornøjelsen af fra Camping Pladsen sidste år.
Hahaha… Allan ligner en der overvejer et hovedspring ned i rygsækken. Jeg tror nu bare at han gør plads til dunken med rødvin i baggrunden. MEGET vigtig bagage!

I næste post (I finder det her I finder det her) genbesøger vi den krystalblå gletchersø og så finder vi det mest perfekte sted at slå telt op. Vi får også en dårlig nyhed, der gjorde os temmelig mutte i et par timer! Vi blev nemlig lige pludselig pressede til at tage en beslutning, der potentielt kunne ødelægge resten af vores tur.

Vores fine lille Campingspot…som jeg naturlivis deler med jer, når jeg når til postet.

Praktisk information om hytten

 • Man skal ned af en stejl trappe eller en skrænt for at komme ned til hytten (ikke farligt). Man kan dog køre bilen et niveau længere ned fra parkeringspladsen, hvis man gerne vil have lidt bagage med ind i hytten. Men der er altså ikke meget plads i hytten, så tag kun det mest nødvendige med. Man får alligevel ikke brug for andet end ens øjne og selskabet – jeg lover det!
 • Husk drikkedunke. Der er ikke vand i hytten.
 • Hvis man har mange ting der skal oplades: tag en ekstra stikdåse med hjemmefra!
 • Der er god dækning med Telia. Hotellets Wifi når ikke helt ned i hytten
 • Køkkenet har alt man skal bruge til madlavning, der er også et køleskab og vaskemaskine.

Oplevelser i Odda og omegn

 • Odda er især kendt for at ligge tæt på vandreturen til Trolltunga. Vi tog turen på 28 km og det var den vildeste, smukkeste og hårdeste hike jeg har været på!
 • Hvis man er lidt mere “frisk” på den lidt eventyrlystne måde, kan man også kravle op til Trolltunga Via Ferrata! Det ser ud som en kæmpe oplevelse, men Allan var med hans højdeskræk ikke helt hooked på den vej op (Via Ferrata ruten åbnede også først til maj)! Men jeg tør vædde med, at det er en fantastisk oplevelse. Sikke en hjertebankende udsigt!
 • Hike den røde rute (ca. 45 min) til Vandfaldet Vøringsfossen. Vi var forbi her i april, men ruten var desværre lukket pga. fare (is og sne), men nu er ruten ned til foden af vandfaldet igen åben og den ser fuldstændig magisk ud!!!! Se lige denne video. Hvis man gerne vil nyde vandfaldet fra toppen, så er der en eminent udsigtspost fra Hotel Fossli!
 • Hike til Gletcheren Folgefonna/BuarBreen. Tag evt. en guidet tur på selve gletcheren! Se evt. Team Glaciers video her! Det ser SÅ fantastisk ud – se den!!!! Turen går fra maj-september! Bucketlist! Eller måske denne tur der både involverer kajak og glecthervandring.
 • Folgefonna Bondhusvatnet er meget vel overfotograferet, men det er FANDME også flot! Den krystalblå gletchersø, omringet af bjerge og Folgefonna gletcheren der troner i baggrunden! Vi har været der om sommeren og her i april, hvor der fortsat var is på søen. To forskellige oplevelser, som jeg beskriver i dette post (post kommer).
 • Hele Hardangerfjord området er super smukt! Bare kør ud i det! Man oplever kun skønhed <3

 • Reply
  Michelle
  23. maj 2019 at 6:52

  Vi er ved at planlægge samme tur!!!!!!
  Jeg er så vild med at du gider laver så stort et stykke arbejde for os andre <3
  Hvor lang er hiken til Bondhusvatnet ?

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   24. maj 2019 at 6:53

   Det er så lidt og bare virkelig dejligt når andre lader sig inspirere 😀
   Turen til Folgefonna Bondhusvatnet er ret kort- omkring 25 min. på en sti der er så god at man sagtens kan have barnevogn med.
   Første gang vi var der (august 2018) var der ingen mennesker. Denne gang her i april var der 3 turistbusser da vi kom. Men heldigvis var alle på vej retur til busserne.
   Kom super tidligt gerne omkring kl6-7, så undgår man helt sikkert turistbusserne 😀
   Rigtig god tur 😀

Leave a Reply