ROADTRIPS & VILDMARKSREJSER

Norge Roadtrip: Bondhusdalen, Bondhusvatnet, Bondhusbreen, et fantastisk campingspot og Vøringsfossen

2. juni 2019

Dag fire startede med morgenmad og formiddagshygge på terrassen foran vores total vilde Airbnb hytte. Jeg vil virkelig gerne skyde en kæmpe anbefaling efter den og dens helt fantastiske udsigt! I finder billeder og et link til den i dette post.

Vi gentager en succes – Tag ikke til Odda uden at besøge dette sted!

Sidst vi var i Odda (August 2018) kørte vi den lille tur til Folgefonna Bondhusvatnet, for at se den krystalblå gletchersø og Bondhusbreen (breen = gletcher). Det var sådan en fin lille tur, at vi besluttede os for at gentage successen og efterfølgende køre nordpå mod Eidsfjord og slå telt op.
Det skal lige nævnes, at det var to helt forskellige oplevelser, at opleve Bondhusvatnet om sommeren og om vinteren, så derfor inkluderer jeg billeder fra begge vores besøg.

Jeg tror de fleste, der har søgt på hashtagget “Norway” på Instagram har set Bondhusvatnet – den krystalblå sø med de små farverige både og bondhusbreen der troner i baggrunden! Det er blevet et rimelig hypet sted, som tiltrækker en del turister. Vi har dog været super heldige begge gange vi har været der, med kun et meget lille antal (øvrige) turister. Turister eller ej, så vil jeg stadig anbefale hele bondhusdalen og søen et besøg! Det er et lille frodigt paradis!

Og så vil jeg altså lige tippe til en overnatning et vildt sted, som man kan komme til, hvis man fortsætter på den sorte hike, der forgrener sig på ruten der går op til Bondhusvatnet! Men først lidt om turen til søen og gletcheren!

Tips til hvad man ellers kan lave i området omkring Odda finder I i postet fra Roadtrip dag 3: Hytten mellem vandfald i Odda & en oversigt over naturoplevelser i Odda’s omegn.

Bondhusdalen, Bondhusvatnet og Bondhusbreen – de tre naturperler på stribe

Folgefonna er navnet på den store smukke Nationalpark som de tre perler ligger i. Køreturen er super smuk, fra det øjeblik man kommer ud af den lange tunnel; de små huse, fjeldene, Maurangsfjorden... well you get it! Det er FANDME FLOT! Man kan med fordel kombinere turen med at køre videre til vandfaldet Furebergfossen. Det er desværre først i skrivende stund, at jeg ser vandfaldet på kortet – så jeg kan desværre ikke fremvise billeder: men I kan se det her.

Der er desuden er et fin Campingplads i Sundal!

Grusvejen til Bondhushusvatnet – august 2018

Det tager cirka 25 minutter at køre fra Odda til Sundal Parkeringsplads, hvorfra den cirka 30 minutter gåtur gennem Bondhusdalen mod Bondhusvatnet og Bondhusbreen starter. Der er toiletter på parkeringspladsen og det er gratis at parkere. OBS der kan være rift om pladserne, så man kan godt risikere at måtte vente på, at der er nogen der kører væk. Fortvivl ikke hvis der holder et par turistbusser – dem der er med dem, har ikke så længe ned ved søen – hæhæææ! Vær’ evt. fræk og spørg de ventede buschauffører, hvad tid deres passagere skal være retur. Det kan give et ret godt billede af hvor god tid man skal tage sig på ruten derop. Ruten gennem Bondhusdalen er smuk og det er to vidt forskellige udsigter at gå op til søen og så gå retur! Man kan bruge længe på den, hvis man vil… og det vil man gerne, hvis der holder et par busser 🙂

Ruten er mærkeret som “grøn” – det vil sige “easy”. Og det er den virkelig også! Det er en grusvej, som er ideel at cykle på, køre barnevogn eller kørestol på. Skal man ikke rundt om søen, er et par snearkes helt fint at have på. Skal man videre vil jeg klart anbefale vandrestøvler, for der bliver vådt, mudret og stenet.

Grusvejen og denne lille flod følges ad hele vejen op til søen. August 2018

TIP: kom tidligt, for så er man nok sikret at have det for sig selv! Måske allerede kl. 6-7 om morgenen. Jeg kan virkelig ikke forestille mig et bedre morgenmadsspot end den sø! Bare husk at tage jeres skrald med tilbage! Vi har i Norge oplevet en del respektløse turister, der efterlader skrald. Don’t be that douchebag og call it out, hvis du opdager nogen efterlade noget.

August 2018.

Norges vilde dyr: får og en ret tam spidsmus, der fik spist lidt af vores krummer.

Bondhusvatnet August 2018: Skyerne hang langt oppe da vi kom, men trak sig pludselig hurtigere end hurtigt ned….
…og skabte den smukkeste melankolske stemning…
Vandfald bruser ned fra aller sider omkring søen…

Vær’ opmærksom på, at det ofte kan være ret tåget/skyet i dalen og så kan man altså ikke se gletcheren. Men fat mod og hav god tid – for den første gang vi var der skiftede vejret simpelthen så mange gange, at vi både oplevede sol, regn, klart vejr og tæt tåge! Husk at pakke en taske, så du er klar på et vejrskifte uanset hvor du bevæger dig ud i den norske natur. Hvor har vi dog set mange uforberedte turister, der får ødelagt alle de skønne oplevelser, fordi de ikke har tøj på/med til de pludselige vejrændringer! At være forberedt på dårligt vejr, er IKKE og jeg gentager er IKKE at have en paraply med i tasken! Modernatur spiser den til morgenmad!

Regnen kom og gik – jeg ELSKER alt ved det her billede <3
Vandet er iskoldt, så er det sagt!
Stien højre om søen, hvor man også finder nogle bordebænkesæt.

Man kan også se Bondhusbreen når man nærmer sig Odda i bil. Og man kan også komme rigtig tæt på den, fra Odda-siden af bjergene! Jeg vil anbefale begge oplevelser, hvis man har tiden til det!

To forskellige oplevelser sommer og forår – hvad er bedst ?

Noget vi ikke lige havde overvejet, da vi tog turen til Bondhusvatnet her i midt april, var for det første at søen var frossen. Det gjorde dog ikke noget, for den var stadig lige så tyrkis og smuk! Men det andet vi slet ikke havde overvejet var selvfølgelig at vandmængenden i søen, ville være kraftig reduceret, sammenlignet med om sommeren, hvor smeltevand fra gletcheren konstant tilstrømmer den. Søen så altså helt anderledes ud, med store sten der stak op som små øer – sten vi overhovedet ikke kunne se første gang vi var der. Vandfaldene i dalen var selvfølgelig heller ikke lige så aktive, som om sommeren, men hvis man ikke ved at de er der… så gør det ikke noget. Selvfølgelig er der flottest når alt er sprunget ud, men jeg mener 100 % at man skal tage til Bondhusvatnet, hvornår end på året man er der!

Hike videre til hytterne Breidablikk og Fonnabu

I takt med at jeg sidder og laver de her blogposts, så opdager jeg flere og flere steder, som jeg ikke kendte til. Et af de steder er hytterne Breidablikk og Fonnabu, som man både kan crashe eller booke sengeplads i. Ruten ned til Bondhusvatnet forgrener sig nemlig og bliver til en “Black Trail”, som er den sværeste gradering indenfor vandring – det vil sige “ekspert level”. Ruten ser helt fantastisk ud og er på 25 km tur/retur. Den skulle eftersigende tage ca. 5 timer hver vej, med en god kontinuerlig stigning på hele ruten – derfor nok ret hård. Stigningen går fra 60 Moh til 1460 Moh ved Fonnabu hytten. Den første hytte man møder på vejen er Breidablikk og går man en time længere når man Fonnabu, der ligger lige op af Gletcheren! Det ser fuldstændig fantastisk ud og vi SKAL på den tur en dag! I kan læse om turen her.

Nu kender jeg ikke ruten, men altså man skal tage det med “ekspert” med et lille gran salt! Trolltunga ruten er også en “Black Trail” og den er ikke teknisk svær, den er bare lang. Dog vil jeg aldrig anbefale en sort rute til nogen, der ikke har vandret en før, som ikke kan gå minimum 20 km om dagen eller, som ikke har udstyret i orden, eller som ikke tager de 9 fjeldregler alvorligt.

Hytten Breidablik – Prøv at se den udsigt! Foto: Joakim Vatnaland for Ut.no
Fonnabu hytterne med gletcheren i baggrunden.

På vej til Eidsfjord og en dårlig nyhed

Tilbage i Odda kørte vi lige ind på en tankstation og købte en burger. Altså norske tankstationer kan noget med mad, hvilket er ret heldigt når man er på roadtrip, fordi der er absolut ingen Mcdonalds, Burger King eller lignende er i miles omkreds! Men tankburgere i Norge er fantastiske! Bare de kunne holde op med at komme majs i!!!

Turen fra Odda mod Eidsfjord er sindsyg smuk. Man kører langs med Hardangerfjorden og i områder med massere af frugttræer.

Da vi kom til Kinsarvik, holdte vi en tissepause på tankstation. Lige pludselig detekterede jeg et funny face på Allan. Han sagde ikke noget, men gav mig bare sin telefon…

Turens omdrejsningpunkt: Cancelled!

Ind var tikket en mail. Hele grunden til at vi opholdt os i Hardangervidda var, at vi på dag 6 skulle på en Sunset/sunrise hike til Trolltunga og overnatte i en Dome på toppen af bjerget. Det var faktisk det første vi bookede og den oplevelse, som var grundstenen for hele vores rute på roadtrip’en. I mailen blev vi gjort opmærksom på, at vores hike med overnatning var blevet aflyst, da Domen var blevet beskadiget i en storm ugen før! Vi blev både skuffede og en smule forvirrede/irriterede, for udover at der stod at vores tour den 1 april var aflyst (vi skulle op d. 16), så havde vi altså booket EFTER stormen havde ødelagt Domen, så vi syntes det var lidt ærgerligt at de ikke havde sat deres bookingkalender i bero eller havde informeret os lidt før. I mailen blev vi præsenteret for 3 options: aflyse det hele og få pengene retur, overnatte i en ganske almindelig skihytte (stadig betale det samme), eller at gå op til Trolltunga og gå ned igen samme dag – altså 28 km in total og få penge tilbage for overnatningen.

En ting er at tage den sorte hike til Trolltunga om sommeren. En anden er at tage den tidligt på foråret, når der stadig er sne, is og storm på toppen. Vi havde altså ikke den store tiltro til vores egen kondition og vi var ret bange for at vi ikke ville kunne klare ruten, at det ville blive en dårlig oplevelse og at de efterfølgende dage ville blive dårlige, fordi vi ville have for ondt/være for smadrede. Vi kunne dog overhovedet ikke få fat på Trolltunga Active før kl. 20 – så lige indtil da håbede vi lidt, at det var en gammel mail der ved en fejl var blevet sendt rundt. Så vi forsøgte at tænke skuffelsen væk og fortsatte turen mod smukke Eidfjord.

Hardangerfjorden.

ET FANTASTISK CAMPINGSPOT

Vi besluttede os hurtigt for at køre gennem Eirdjord by og videre til Eidfjordvatnet, hvor vi på afstand spottede et godt sted. Det gode sted viste sig at være Sæbø Campingsplads, så godt 120 NOK (vintertakst går jeg ud fra) senere var vi det ENESTE telt på campingpladsen. Og eftersom vi var de eneste, fik vi lov til at slå telt op ved bålpladsen, hvor der ellers var markeret “no tenting”.

Vores telt fik vi hurtigt slået op og rimelig rutineret gik vi til vores sædvandlige opgaver: Jeg gjorde teltet klar indvendig og Allan gik på brændejagt, hvilket viste sig at være en nem sag, da hele området flød med drivtømmer. Husk at bålafbrænding ikke er tilladt i Norge mellem 15 April -15 september!

Når udsigten ligner et maleri…

Aftenen blev brugt foran bålet, med cava, bålmad og en helt suveræn solnedgang. Kl. 20 ringede Trolltunga Active og beklagede det hele. Det var desværre rigtig: Domen var i stykker. Men da vi stadig var rådvilde aftalte vi, at vi ville ringe den næste dag inden kl.10 og fortælle hvad vi havde besluttet. Efter et par glas cava steg kækheden og vi besluttede os for at udfordre os selv og tage hele turen tur/retur til Trolltunga på en dag.

I kan læse om hvordan det gik i dette post: Link kommer.


Det blev hurtigt koldt, men med gode lag og en god brændestabel kunne vi sidde ude til efter natten faldt på. Ingen af os husker at være faldet i søvn, vi var så trætte. Men vi husker begge tydeligt da vi skulle ud og tisse om natten. Ih, hvor jeg hader det, når man ligger og har det så varmt og rart i soveposen… så at skulle have sko på og ud i kulden. Min store regret på hele turen var, at jeg ikke havde mine gummistøvler med, men kun sko med snørebånd. Det gør livet lidt nemmere, når man skal ind og ud af telte og hytter for at komme på das.

Afslapning i formiddagssolen

Den næste morgen lå vi i soveposerne og nød udsigten, i mens vi ventede på at vandet til kaffen kogte. Da solen ramte rykkede vi ud i solen, lige indtil vi besluttede os for at forlade vores lille plet og køre en lille tur til vandfaldet: Vøringsfossen.

Et lille vandfald i baggrunden.

Campingpladsen har udmærkede toiletfaciliteter. Vi har forresten nogle “bade-mønter”, som vi ikke fik brugt, hvis der er nogen der kommer forbi campingspladsen :p

En tur til VØRINGSFOSSEN

Det store Vøringsfoss ligger ca. 20 minutter fra vores lille campingspot i Sæbø. Vandfaldet var aktivt, men der var ikke meget gang i den, sammenlignet med den vandkraft og fauna, der møder en i området om sommeren! I bliver simpelthen nød til at se de her billeder af Vøringsfossen om sommeren, for det ligner et veritabelt paradis!

Vi vidste godt at hiken ned til vandfaldet ville være lukket af sikkerhedsmæssige årsager forbundet med årstiden. Så vi blev ikke skuffede. Men hold op, hvor jeg vil glæde mig til, en dag, at gå turen ned over hængebroen og helt ned til foden af vandfaldet. Hiken er er en rød rute (Challenging) og tager ca. 45 min. For at nå den hurtigt kan man parkere mellem den anden og tredje tunnel i Måbødalen. Alternativt, hvis det er fyldt, kan man parkere ved Vøringsfoss Kafeteria (lukket om vinteren). Jeg har læst flere guides til vandfaldet og alle siger HUSK HUSK HUSK HUSK regnjakke! Prøv lige at se denne skønne video derfra.


Kan i spotte hængebroen ? Vi kommer 100 % tilbage til den frodige tur ned til vandfaldet!


Udsigtsposten finder man oppe på Hotel Fossli. Vandfaldet befinder sig under mig til ventre. Det hvide hus man kan se på billedet er Vøringsfoss Kafeteriet, derfra er der også 2 udsigtsposter.
Eidfjord By var fuldstændig øde da vi kørte igennem på vejen til Sæbø. På vejen tilbage til Odda havde et krydstogtskib lagt til og byen var som forandret… og altså temmelig overrendt. Lidt a la da vi var i Geiranger sidste år! Crazy!!!!

Da vi havde trippet lidt rundt oppe på udsigtsposten, satte vi kursen mod Odda, hvor vi havde booket værelse på Trolltunga Hotel. Mere end nogensinden før følte vi at vi havde brug for en god nats søvn, inden den næste dags hike. Og så skulle vi selvfølgelig også handle ind til vores madpakker til turen.

Hardangerfjorden – Når man føler sig mindre end lille…
 • Reply
  maja
  3. juni 2019 at 15:59

  Elsker dine Norge guides!! Jeg kan dog ikke helt hitte ud af de hytter du linker til på ut.no – kan man reservere dem (og i så fald hvordan?) eller det nogle man deler med andre, der kommer forbi?

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   12. juni 2019 at 8:19

   Hey 😀

   Man booker via linket og så bliver man smidt over til DNT’s hytte side…: https://booking.dnt.no/SmartSearch
   I Fonnabu ser det ud til at man kan booke værelser/senge…der er 27 sengepladser, hvor nogle er drop in 🙂
   Breidablik har kun 4 sengepladser – så det er “først til mølle” vil jeg tro.
   Dog er det altså SKIDE hyggeligt at dele med andre…folk er super venlige, respektfulde i de lag 😀 <3

 • Reply
  Stephanie
  3. juli 2019 at 14:52

  Hvor er det en fantastisk tur i har været på! Min kæreste og jeg er blevet så inspireret at vi selv tager afsted på en lignende tur her sidst i juli. Vi skal bo i Mikrohyttene den første dag og så kører vi op mod Sæbø Campingsplads og ser hvad vi finder ud af. Hvis du har tid og mulighed for det, kunne det være så rart at have en liste over telt udstyr og måske, som du selv har nævnt, et inspirationspost til nem mad på gasblus, bål eller Trangia. Det kunne være rart med noget inspiration til den del af turen 😉

 • Reply
  Peter M. Dahl
  3. december 2019 at 9:36

  Hej 🙂
  Vi har flere gange brugt jeres guides til inspiration, når vi har rejst i Norge og Sverige – og vi har ELSKET det. Kan du/i komme med et par gode bud til nogle gode vinterspots i Norge?? Vi påtænker at rejse d. 26. dec. til Bergen… i løbet af 10 dage triller vi mod Kristiansand og sejler hjem igen. Vi har vores 1 årige pige med i bæresele, men det har vi ikke ladet os begrænse super meget af indtil videre 🙂
  Forrige jul gik vi til Ny Skaapet, hvor i også har været…. temmelig krævende og vildt lækkert! Vi have det hele for os selv i 3 dage 🙂
  Tak for evig god inspiration!
  Mange hilsner fra Fam. Mellemgaard Dahl

 • Reply
  Sanne Won Nielsen
  10. august 2020 at 13:25

  Hej
  Tak for en god og inspirerende tur-beskrivelse til Bondhusvatnet/Bondhusdalen.
  Kan du huske, om det er muligt, at slå et telt op omkring søen eller måske overnatte i hammock?
  Turen går til Hardanger og måske Jotunheimen, hvis vi orker, om en uge 🙂
  MVH Sanne,

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   28. august 2020 at 7:24

   Hej Sanne

   Åh, beklager. Jeg har ikke fået notifikationer om beskeder herinde.
   Jeg mener faktisk ikke at man må slå telt op omkring søen. Men hvad fandt ud af ? 😀
   Det lyder så fantastisk – elsker Hardanger området! Håber i havde en god tur!!!

Leave a Reply