Reklame for Matas Natur:
At finde ud af, hvad man skal medbringe i sin backpack til vandreturen kan være udfordring. Man har én taske og så meget, man gerne vil have med. Hvordan bestemmer du helt nøjagtigt, hvad der er essentielt og hvad du skal efterlade? Og hvad er egentlig vigtigt at pakke i toilettasken?
I forlængelse af min pakkeliste til telt- og vandreture har jeg derfor lavet en lille must bring pakkeliste til toilettasken. Ting som jeg synes er absolut nødvendige at have med og ting, som kan være rare at have med, hvis man f.eks er på roadtrip-telttur og har en bil, som fast base. Der kan jeg typisk tillade mig at have lidt flere ting med, end når jeg på vandreture er langt mere selektiv, for at undgå at slæbe rundt på for meget.
You bring it – you carry it.
Hvad skal du pakke – De vigtige ting
- Solcreme er en ting jeg aldrig glemmer at tage på eller at pakke – både til ansigt og krop. Også til hverdag har jeg som minimum solcreme på i ansigtet. Her har Matas Natur en virkelig god ansigtssolcreme (findes i faktor 15 og 30), som er skånsom for miljøet og sundheden – og så fugter og plejer den samtidig huden, så man kan slå to fluer med et smæk (mere plads i toilettasken). Deres solsstift er også praktisk at have i lommen, til et touch-up de mest udsatte steder (næse, ører, pande mm). Den er nem at have med at gøre, da den ikke kræver, at man bruger fingrene til at smøre den ud. Matas Naturs solcremer er svanemærket, økologiske samt lavet af naturlige ingredienser, hvilket er noget jeg altid har særligt fokus på.
- En deodorant har jeg altid med, af indlysende årsager. Selvom jeg ofte har merino uld på som inderste lag og det i sig selv begrænser luftgener, så er følelsen af ikke-lugtende armhuler altså virkelig rart, når der kan gå dage mellem bade.
- Flåtkort eller hvad end man foretrækker at fjerne flåter med. Når man opholder sig meget ude i naturen her i norden, er det næsten uundgåeligt ikke at støde på flåter. Der er selvfølgelig en hel del ting, som man selv kan gøre for at mindske risikoen for at blive bidt, men er uheldet ude, er vi rigtig glade for vores flåtkort, der super nemt fjerner flåten. Husk at lave daglige flåttjek!
- I forlængelse af sidste punkt, er en god insektspray et must, hvis man som mig også er et yndet offer for myg. Allan bliver typisk aldrig bidt, hvor jeg snildt kan få flere stik end jeg kan tælle. Husk også et Knot-net! De er virkelig guld værd!
- En fugtende læbepomade med solfaktor. Sol og vind gør hurtigt ens læber tørre og sprukne. Her kan man snildt bruge Matas Naturs solstift, som jeg linker til i punkt 1.
- Tandbørste og tandpasta af indlysende årsager 🙂
- Jeg kan simpelthen ikke understrege det nok; husk vabelplaster, også selvom man har gode sko! Intet ødelægger turen, som smertefulde vabler. Læst evt. i dette post om hvordan man kan forberede sine fødder til vandreturen og tips til hikes i Danmark.
- Smertestillende og evt. antihistamin.
- Børste og en ekstra hårelastik. Jeg får høstak ligegyldig hvor meget jeg fletter mit hår, så jeg sørger altid for en gennembørstning inden sengetid (næsten altid).
- Toiletpapir, pose og skovl (Vi har sådan en lille haveskovl)
- Håndsprit
- Et lille førstehjælps kit
Hvad er lækkert at pakke – nice to tjeklisten
- Ørepropper bruger jeg sjældent, men de er rare at have med, hvis man lige akkurat har slået telt op under et træ, hvor der bor en natteravn. Når vi sover på lidt mere udsatte steder; fjeld eller hede, sover jeg altid uden, da ørepropperne selvsagt forringer en vigtig sans. Jeg vil gerne kunne høre et evt. pludseligt vejrskifte eller en bjørn/ vildsvin 😛
- Tørshampoo – er bestemt en nice to, hvis man som mig hurtigt får fedtet hår. Shampoo og Balsam er ikke noget jeg vil bruge i vandløb eller søer, selvom der findes flere brands der claimer, at de sagtens kan bruges i vandløb uden at belaste naturen.
- Genanvendelige rondeller og rensevand. Men en vaskeklud gør altså også underværker.
- En neglefil er god at have med. Somehow får jeg ofte chippet mine negle på de vandreture, hvor vi skal bruge armenes drivkraft (f.eks på fjeld).
- En lille spejl er rart at have med. Også når man skal tjekke sig selv for flåter, på lidt “afsides” steder. Ellers er mobiltelefonen et udemærket alternativ.
- En fugtighedscreme /nat creme. Typisk har jeg en lille rejsestørrelse med, som jeg fylder op hjemmefra.
- Mikrofiber håndklæde – vejer og fylder intet sammenlignet med almindelige håndklæder. Og så tørrer de lynhurtigt.
Min hudpleje på vandreturen
Det er ikke alle aftener, at jeg får renset min hud på vandreturene. Nogle gange rammer trætheden som en boomerang og jeg når dårligt at komme helt ned i soveposen, før jeg er faldet i søvn. Men som udgangspunkt er det jo altid en rigtig god ting at få gjort. Sved, støv og hvad end man har gået i hele dagen sætter sig. Derudover har jeg nogle gang make up på, andre dage har jeg ikke. Det er ganske lystbetonet og afhængigt af vejr. Når mørket faldet på blivet det hurtigt koldt og så er det sidste jeg har lyst til, at stå ved et koldt vandløb. Så jeg prøver at huske mig selv på det og gøre det til en rutine at renset/vasket ansigtet ved f.eks. bålet.
Generelt har jeg tendens til at vågne lidt mere “krøllet” i ansigtet, fordi jeg ligger meget anderledes, når jeg er spærret inde i en sovepose. Så det føles så rart, når ens hud føles frisk og ren, når man vågner.
Husk at beskytte dig selv – hele dagen
Jeg tager oftets solcreme og deodorant på, som det første om morgenen inden jeg hoppe ud af teltet. Begge giver de et dejligt koldt gys, når det har ligget ude i den kolde nat = ekstra vågen!
Vores morgener starter typisk inden solen står op, så på den måde er jeg fra start klar til solopgang og et UV-indeks der arbejder sig op.
Det er vigtigt at have in mente, at når man er ude i døgndrift, som på vandreture, så udsættes huden for rigtig meget UV-stråling. Derfor er det ekstra vigtigt at huske solrådene om skygge, solhat/kasket og solcreme (det skal man selvfølgelig huske i alle scenarier og altså ikke kun på vandreture). 90% af alle tilfælde af hud- og modermærkekræft kan direkte tilskrives UV-stråling og dermed kan de altså forebygges (Kilde: Kræftens Bekæmpelse)
Er UV-indekset 3 eller derover anbefales det, at vi skal bruge solbeskyttelse. Jeg har hentet app’en Uv-indeks, så jeg kan følge indekset og anbefalingerne, hvorend jeg befinder mig. Man bliver overrasket over hvor ofte det er over 3.
Ansigtssolcremer, som dem fra Matas Natur, er som nævnt skånsomme overfor hud og og miljø (Blå Krans og Svanemærket samt RSPO certificerede) og så har de den bonus, at de også indeholder plejende aktive ingredienser, herunder økologisk Jojobaolie, hyalurunsyre og algeekstrakt.
Jeg vil anbefale, at man bruger en solcreme beregnet til ansigtet, da den typisk ikke irriterer øjnene, hvilket er noget der kan ske hvis man f.eks smører solcreme på som min kæreste (undskyld Allan) eller hvis man sveder. Men det er altså ikke et must. Det vigtigste er, ifølge Kræftens Bekæmpelse, mængden! Man skal ikke være fedtet med mængden, bare fordi faktoren er høj! Hvis en solcreme skal være effektiv, skal den bruges i rigelige mængder og smøres let ind i huden ca. 20 minutter inden ophold i solen. Og så skal vi huske at solcremen er et supplement til de andre former for beskyttelse (skygge og tøj).
En solstift er, som tidligere nævnt, genial at have indenfor rækkevidde i rygsækken. Så kan man nemt lige supplere på de mest udsatte steder.
Men det er altså ikke kun ansigtet man skal passe på på vandreturene. Et meget typisk scenarie på vandreture her i norden er skiftende vejforhold, hvor man ender med at tage tøj af og på. Så kroppen skal selvfølgelig også have solcreme på alle udsatte steder. Et sted jeg ofte glemmer er mine håndrygge og de skal selvfølgelig også passes på.
Et kit der skal bruges hele året…
Rigtig god sommer derude…vi er der næsten 😀
No Comments