GRØN ROADTRIPS & VILDMARKSREJSER

Min pakkeliste & udstyr til sommer teltturen i Norden

11. juli 2019

Skal du af sted på bilferie med teltet eller skal du på nogle vandreture? Her kan du få gode tips til, hvad du skal have med dig, så du både har det mest nødvendige og det, der gør det hele lidt sjovere.

Inden jeg lige går i gang med listen, er det super vigtigt for mig at pointere, at vi altså ikke har det vildeste udstyr. Meget af det købte vi, da vi var super nye og grønne indenfor feltet. Med tiden er der helt bestemt noget af vores gear der bør og skal udskiftes til noget smartere, bedre og lettere. But if it isn’t broken…

Mit bedste tip er at købe kvalitet, hvis man har i sinde at praktisere friluftslivet i fremtiden og købe brugt eller låne, hvis man ikke er helt sikker på om det er en ferieform der skal gentages.

Ligesom med alt andet, så er kvaliteten, om det kommer til tøj eller gear, ofte proportionel med holdbarhed og komfort – og netop komfort er alfa omega når man er i naturen. Og så er det langt mere bæredygtigt at købe noget der holder en livstid, fremfor noget der holder til en enkelt tur eller to. Vi har de seneste par år f.eks. investeret i Fjällräven tøj, da det netop er kendt for holdbarheden. Det kan nemt repareres og vedligeholdes.

Man kan meget hurtigt komme ud af en friluftsforretning med en masse man slet ikke har brug for. Vi går selv fuldstændig i selvsving når vi kommer ind i en, så vi kender ALT til det. Men hold lidt igen i starten.

Disclaimer: Ingen af mine links er reklamelinks udover det gamle blogpost jeg linker til vedr. min lommekniv. Jeg har forsøgt at finde de billigeste løsninger af de produkter, som vi selv har eller som er tæt på dem vi har. Obs: forbehold for prisændringer.

På toppen af Husfjellet på Senja.

Reinheimen Nationalpark – Norge

Telt & Camping udstyr – essentials

Telt: Vi har været så heldige at få et telt, som min svigerfar havde liggende i garagen. Teltet er ikke spor fancy eller noget ud over det sædvanlige, men vi har brugt det lifligt og det fungerer for os. Vi kan lynhurtigt få det op og lige så hurtigt ned igen – hvilket er et must under dårligt vejr (øv dig altid i teltopsætning, inden du tager afsted. Det er alvorligt surt at stå og bakse med et telt i regn). Vores telt er et to-personers med et fortelt uden bund. Det kommer i en lidt stor pakning og vejer en del (jeg ved faktisk ikke hvor meget) – så lige på den front kunne jeg tænke mig en opgradering. Et telt jeg har på ønskelisten er Abisko View fra Fjällräven. Teltet er super smart da man kan åbne det op i begge sider og i den grad få naturen ind fra alle vinkler – og så er det ok selvstående, hvilket er smart hvis man camper i stenede fjeldområder, hvilket vi ofte gør. Det kan forresten også betale sig at kigge på DBA efter et telt. Specielt hvis man er førstegangs camper og hvis man ikke rigtig ved om man “er til det”.

Pressening til forteltet: Vores telt har ikke et fortelt med bund og det ved jeg heller ikke om jeg egentligt overhovedet vil ønske vi havde, for at have en løs bund af presenning har fungeret rigtig godt for os. En presenning koster omkring 30 kr. som vi folder og ligger i forteltet som “tæppe”. Det er især super smart hvis man camper i regnvejr eller i et område med mudder. Så har man nemlig mulighed for at rumpe sig ud/ind på presenning og tage sko af/på – som et lille bryggers om man vil, hvor man kan have tasker, fodtøj og mad stående uden at det suger vand fra bunden (dette er kun noget vi bruger når vi camper i nærheden af bilen)

Vandrerygsæk: Sidste år investerede jeg i en rygsæk fra Fjällräven, som jeg har ønsket mig i laaaang tid: en Kajka 65. Bæresystemet er konstrueret til at passe til den kvindelige anatomi – den er virkelig så behagelig at have på og super solid. Det er en rygsæk der vil følge mig i mange mange år.

Sovepose: Jeg HADER at fryse, derfor er en varm sovepose overhovedet ikke til diskussion for mig, for at sove godt er alfa omega, når man har et par gode hikes forude. Jeg har derfor en Snugpack Expedition sovepose – og det er fuldstændig overkill vil mange mene! For den kan nemlig holde mig varm helt ned til -17 grader! On the downside vejer den 2,6 kg. Men indtil jeg vil kaste penge efter en sovepose der kan det samme i en lettere version, så fungerer det her helt fint for mig. Allan har en Snugpack Extreme sovepose, der vejer 500 gram mindre.

Liggeunderlag: Til at starte med havde nogle helt almindelig liggerunderlag fra Nordpol i skum, der koster omkring 80 kr. og vejer ca. 300 gram. Men de fylder for meget og er ikke særlig behagelige. Så de bliver nu brugt til hjemmetræning og udstræk. Dem vi har nu er en Urberg Airmat Pump og de virker fint for os, selvom jeg måske synes de er lidt glatte. Sovekomforten er god og pumpefunktionen nem.

Oppustelig pude: Vores oppustelige puder er fra Cocoon og i modellen Aire-core travel Pillow. De er faktisk helt ok, men alligevel ender jeg ofte med at bruge min soveposes pose og fylder den med tøj.

Sovemaske: Midnatssol er noget af det skønneste, men den er også min søvns værste fjende. Jeg kan ikke sove når det er lyst, så derfor har jeg altid en sovemaske med. Matas har en billig en, som jeg vil gætte på er udemærket. Min er fra Tiger og har Leguanøjne, hvilket ikke kan anbefales at have på i offentlig transport, med mindre man er indstillet på fnis.

Hurtigtørrende håndklæder: Et let, kompakt og hurtigtørrende håndklæde vil jeg virkelig anbefale at have med og det kommer fra os, der har backpacket med almindelige håndklæder for at spare penge og ressourcer! Men helt ærligt; det er FOR tungt og de tager alt for lang tid at tørre, hvis man ikke har sol og ikke har mulighed for at blive på et campingspot indtil det er tørt. Vi har derfor fornyeligt købt Asivik XL Delux Towels. Det er ok billigt og vejer ikke specielt meget. Desuden har det en lille anordning, så man kan klipse det på rygsækken når man går, hvis det har brug for at tørre lidt ekstra.

Pandelampe: En pandelampe er uundværlig! Afhængig af hvor man rejser og hvilken på tid på året, så bliver det altså pitch black, når solen går ned og det er altså rart at kunne se lidt, når man f.eks. skal ud og tisse midt om natten eller hvis man skal finde noget i teltet og man ikke lige har benyttet sig af mit geniale tip om Fairylights. Ikke desto mindre er det stærke lys fra pandelampen et must af sikkerhedsmæssige årsager, hvis man af en eller anden årsag ikke har fulgt fjeldreglerne og man er stuck på en rute i mørke eller hvis man har været ude for en ulykke. Vi har Tikkina modellerne fra Petzl, men skulle jeg gøre købet om, ville jeg have valgt en pandelampe med LED pærer istedet ift. den længere levetid.

Førstehjælpkasse: Smertestillende, antihistamin, Myggespray (Djungelolje ), mavepiller, stase, forbinding, vabelplaster, alm. plaster, flåtkort, pincet, steristrips (når man nu er sygeplejerske og klodset). Og husk solcreme!

Haveskovl/foldeskolv: alt afføring skal graves ned i et 20-25 cm hul, langt væk fra vandløb. Brug kun det samme hul en gang og dæk det godt til. Og spred gerne hullerne, hvis man er flere der camper. Toiletpapir bør tages med retur i en pose, da det er længere tid om at nedbryde end afføring. Man kan dog købe toiletpapir som kan nedbrydes hurtigere og som er beregnet til vandreture. Men går man efter Leave No Trace pricippet som vi gør – så tager man det med i en pose 😉

Kompas & Kort: det kræver selvfølgelig at man kan finde ud af at bruge det.

Køkkengrej

Jetboil Flash: er nok et af mine favorit “gadgets” for den koger vand på lidt over 1 minut! Genialt til den hurtige kaffe og til det frysetørrede mad på vandreturene.

Frysetørret mad: Vejer lidt, fylder lidt, smager godt og er fyldt med næring. Der findes mange forskellige brands. Vores favorit er klart dem fra Real Turmat (og helt klart Vildtgryden). Bedste morgenmadsprodukt går dog til Adventure Foods “Expedition Breakfast“. Og husk snacks – massere af snacks!! Nødder, rosiner, powerbars mm!

Bestik: Vi har begge en spork i plastik (fusionen mellem en kniv, gaffel og ske). Men skal man alligevel ud og købe nyt, så vil jeg anbefale at man køber dette fine og lette sæt i rustfritstål fra Primus eller en spork i stål. På vores vandreture er alt vi har brug for en lang ske til den frysetørrede mad.

Drikkedunk eller camelback: Jeg har endnu ikke gjort erfaring med camelbacks. Men jeg har som regel 2 drikkedunke med på ca. 1 liter hver. Den ene kan bruges som varmedunk om natten, hvilket er genialt for en frossenpind som mig.

Kopper: Vores er i emalje og har fulgt os troligt i mange år – de er lidt blevet et symbol på følelsen af frihed og “adventure”. Man kan selvfølgelig få mange smarte og sammenklappelig kopper. Men vi er igen gået efter holdbarheden. Her vil jeg nok også have valgt stål, skulle jeg gøre det om.

Affaldsposer: er super vigtige at huske, hvis man befinder sig i vildmarken og man derfor selvfølgelig er nødsaget til at tage alt affald med til nærmeste skraldespand. Der er ikke noget være end at skulle smide beskidt skrald ned til ens rene tøj. Så sørg for at have poser nok med til formålet.

Lommekniv/multitool: Er ikke et must, men rar at have med. Vores er fra Victorinox og er i modellen “Explorer”. Den har 16 funktioner herunder kniv, saks, dåseåbner…. well alt det man kan stå og mangle i vildmarken – og som vi faktisk altid ender med at mangle. I kan se og lære mere om den i dette blogpost (OBS det er et reklame post).

Lighter: Og gerne et par stykker, fordi de altid bliver væk og først fundet igen når man kommer hjem. Kan man finde ud af at bruge det, kan man også bruge Tændstål. Man kan godt tænde Trangia med tændstål, men det kræver at man er lidt rutineret så man ikke vælter brænderen i akten! Læs evt. dette tip. Men hold jer fra det, hvis I aldrig har prøvet det – det kan ende med en skovbrand.

Tinder on a Rope: Vi har tidligere haft mere miljøvenlige briketter med til at starte et bål. Vi har endnu til gode at komme på et Bushcraft undervisningshold, så indtil da bruger vi Tinder-on-a-rope, som basically er et stykke træ på en snor, der har utroligt højt indhold af harpiks, hvilket gør det yderst nemt at antænde i alt slags vejr. Med en kniv høvler man simpelthen bare noget af træet og antænder det med sit tændstål.

Tingene nævnt herunder er typisk ting, som vi ikke vil tage med på lange vandreture

Trangia: Det her er det smarteste udstyr man kan have med, når man camper og er en af friluftslivets klassikerne. Vi har en aluminium letvægt Trangia 25-1, (2-3 pers.), hvilket vi er super glade for. Men man kan også få nummeret større: Trangia 27-1. Vi foretrækker at lave mad på bål, men om sommeren støder vi ofte på bålforbud, hvilket selvfølgelig SKAL overholdes. Trangia tager vi typisk ikke med på vandreture, da vi spiser frysetørret mad. Husk at medbringe husholdnings sprit til Trangia. I Norge og Sverige kan “rød sprit” købes på de fleste tankstationer.

Tallerkener: Vores tallerkener er i rustfrit stål og fra Primus – et mærke vi generelt er ret begejstrede for. Stål er et af de mest hygiejniske, holdbare og bæredygtige materialer, så det er klart noget at gå efter, hvis man alligevel skal ud og investerer. Tallerkener har vi typisk ikke med på vandreture.

Skærebræt: godt at have med, men ikke et must. Køb evt. en med integreret si og rivejern

Tøjsnor: Man sveder og man sveder! Så udover at huske at pakke en god deo, så ens tøj ikke bliver utåleligt efter et døgn, så husk en tøjsnor så man både kan lufte det og tørre det efter en hurtig vask.

Gaffetape: You never know! Bare tag noget med, man får altid brug for det på et eller andet tidspunkt.

Viskestykke: altid godt at have med!

Opvaskebørste: vi plejer at vask “økologisk” op når vi vandre. Det vil sige, at vi kun bruger vand og en grankogle eller lignende som opvaskerbørste.

Et alternativ til stål: Hvis man gerne vil have noget der fylder mindre end udstyr i stål, så kan svenske Light My Fire anbefales. Produkterne fås i et væld af farver og det bedste er, at det er produceret i biobaseret plast. Bioplasten er fremstillet af fibre fra majs (ikke-GMO), sukkerrør og træ).

Ting der gør det sjovere

Strømbank: Altså her ville det være cool bare at sige, at vi gerne vil HELT væk fra alt der hedder strøm og andet luksus. Men det ville være en kæmpe fed løgn, for jeg ELSKER at tage billeder og dele vores vandreture med andre, så jeg har brug for strøm. Derfor har jeg altid 2-3 stærke strømbanke med og ekstra batterier til mit kamera, som jeg løbende sørger for at oplade når vi kører i bilen – ditto med strømbankene og vores lille højtaler.

Fairy light: På alle vores seneste teltture har jeg på Instagram vist billeder af vores teltindretning med små fairylights – og det er så hyggeligt for ikke at nævne praktisk. Jeg hænger dem fra tørresnoren som vores telt har henover midten og de lyser teltet helt op. De kører på genopladelige batterier og vejer absolut intet. Vores købte jeg i Urban Outfitters og jeg vil tro at den er på 2 meter. Lignende finder I her omend den er noget længere.

Højtaler: Vi nyder naturen, stilheden, blæsten, havet – you get it! Men det er fandme også hyggeligt lige at smække en sang på fra min Wilderness Playliste, når man befinder sig midt ude i ingenting og lige tage en svingom og strække ud efter dagens strabadser! Jeg har også lidt hen af et Ally McBeal syndrom, hvor når jeg ser og mærker noget stærkt; så popper der en sang op i mit hoved. Der er mange steder i Norge der har sit helt eget soundtrack i min verden 😛

Roam like Home: At have ubegrænset data når vi rejser i Norden er noget vi begge har valg i vores telefon abonnementer. Vi bruger nettet super meget til at finde oplevelser i nærområderne, maps, købmand, vinmonopoler (vigtigt), apoteker og selvfølgelig til at spille Quizkampen! Quizkampen burde faktisk have et punkt for sig, for vi ELSKER det spil når vi er ude og rejse! Hent det…det er gratis!

 • Reply
  M
  11. juli 2019 at 16:47

  Elsker at læse sådanne lister her og sammenligne grej. Vi har et dobbelt liggeunderlag (120cm bredt) fra Klymit – dyrt, men sindssygt lækkert at have et, der er godt isoleret og hvor man aldrig ender i revnen 😉

  Derudover har jeg også svært ved at undvære ørepropper og en lagenpose. Ørepropperne er helt uundværlige – lagenpose har jeg tidligere klaret mig glimrende uden, men den giver lige lidt ekstra varme og er altså bare nemmere at vaske end soveposen.

  Hilsens fra teltet i Østrigs Alper, hvor det pt. regner 😉

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   12. juli 2019 at 7:26

   Jeg synes også at det er noget af det hyggeligste at læse sådanne lister – og hyggeligt at du læser med fra et telt. Jeg håber vejret klarer op:D

   Jeg har faktisk også tænkt på, om vi ikke skulle have en dobbelt liggeunderlag. For jeg hader “sprækken – Jeg ender altid i den. Men Allan har argumenteret lidt for vægtfordelingen. Det mener jeg dog kan klares ved at den ene af os går med teltet og den anden med underlaget. Men tak for tippet – jeg varmer ham op!!!

   Jah, ørepropper er faktisk godt at have med. Personligt har jeg kun haft brug for dem en enkelt gang. Vi boede på en teltplads, hvor naboen blev ved med at summe med sin Drone – verdens mest irriterende lyd!

   Lagenpose har jeg også overvejet, mest ift. de ekstra varmegrader…jeg kan altid klare det lidt varmere 🙂 Men jeg har det faktisk ret stramt med at sove i sovepose fordi jeg hader at ligge med så samlede ben! Så lige så snart jeg har varmen åbner jeg soveposen. Så jeg får helt uro i benene, ved tanken om at være fanget “i en ekstra pose” hahaaa.

 • Reply
  M
  11. juli 2019 at 17:03

  …hov, vi sværger i øvrigt også til gas til trangia fremfor sprit. Så kan man nemlig snildt så sig løs med tændstål 😉

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   12. juli 2019 at 7:27

   Jah der kan tændstålet lidt nemmere komme i brug uden at man risikerer at starte en skovbrand :p

 • Reply
  Hanne
  13. august 2019 at 16:02

  Tusind tak for en rigtig god liste! Den var meget inspirerende for én, der er så nybegynder, at det hele stadig kun er på overvejelsesstadiet.

 • Reply
  Natalie
  4. juni 2020 at 22:42

  Jeg er helt ny og skal på min jomfrutur til sommer med min svenske kæreste, som til gengæld nærmest er vokset op i skoven. Mener han har sagt at man plejer at brænde toiletpapiret, det er vel ikke noget der belaster naturen og lyder nemmere end at tage det med sig i en pose. Blot en en tanke. Tak for alle dine gode tips!

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   5. juni 2020 at 7:29

   Det kan man også gøre, hvis man synes det er mere lækkert (det er vel en smagssag hehe :P) og hvis man ikke befinder sig i periode med stor brandrisiko.
   Jeg bruger den svenske app 112 SOS Alarm til at modtage notifikationer om den slags 😀

 • Reply
  Helena
  26. september 2020 at 10:23

  Jeg er vildt glad for at have fundet denne blog! Jeg har aldrig selv været på vandretur, og heller ingen erfaring, men jeg drømmer om at det en dag bliver muligt, men jeg vil nødig gøre det alene 🙂 Stedet på det næstsidste billede er virkelig smukt, og jeg kunne godt lide at vide, hvorhenne det er :O

  • Reply
   Copenhagen Wilderness
   23. oktober 2020 at 10:36

   Det Sæbø Camping ved Eidsfjord i Norge. Ikke lang fra smukke Vøringsvossen 😀

 • Reply
  Thomas
  11. november 2020 at 11:44

  Tak for god liste.. og sparket til at pensionere Trangia’ sættet på de hårde og lange ture. Trangiaen er dog stadig højt-elsket.. noget min multifuel nok aldrig bliver:)
  Trangia 27 er sjovt nok mindre end 25, så I har det store sæt.

Leave a Reply