GRØN

Reklame: Nu bliver det kun nemmere at sortere affald

27. juni 2019

REKLAME FOR KØBENHAVNS KOMMUNE

Jeg er så småt startet på en lille mission, der handler om at motivere os københavnere til at blive endnu bedre til at sortere vores affald – kampagnen hedder “KBH Sorterer” og er et samarbejde jeg har indledt med Københavns Kommune. Målet er, over en lille årrække, at få vores by til at sortere fra 45% af vores affald til 70% i 2024 (det første tal er for 2018).

Jeg håber, at jeg ved at tippe til nogle geniale værktøjer, som nogle af jer måske ikke har kendskab til (bl.a. en “App”), kan gøre det nemmere for mange flere, at komme i gang med at affaldssortere. Udover det vil jeg præsentere jer for en ret fin tilskudsordning, som Københavns Kommune har rullet ud, så mange flere eventuelt vil anskaffe sig et affaldssorteringssystem til egen bolig. Men mere om det, om et øjeblik…

Kort fortalt…

Lad os lige helt ekstremt kort få manet myten i jorden om “at affaldssortering ikke kan betale sig”. For det kan det! Det er 100% vores miljø der vinder, når vi sikrer os, at vores affald kan blive genbrugt. Fremstilling af plast, aluminium og papir med mere er forbundet med et stort energiforbrug og ved at genanvende materialerne spares der meget energi og dermed på CO2-udledning. For når affald bliver blandet sammen, kommer det til forbrænding og meget værdifulde materialer går bogstavelig talt op i røg. 

Det tager lang tid at ændre vaner. Det gør sig jo gældende på stort set alle områder i livet – hvor der er ændring er der altid en lille smule modstand og uoverskuelighedsfølelse. Vi tog godt nok også et langt tilløb herhjemme. Men jeg lover jer, at det kun er i starten, at man har det sådan!

En “app” der hjælper dig med at affaldssortere

Der findes to effektive værktøjer, som er med til at gøre affaldssortering både nemt og meningsfuldt! Det er f.eks. slut med at stå og tænke “hvor skal ølkapsler smides hen, den består jo både af metal og gummi“, eller “hvor skal min tomme mascara sorteres hen” og “hvordan er det lige med Pizzabakker”? Tvivlen kan rase derud af og før man ved af det, har man i frustration smidt skraldet til dagrenovation – “bare for at være sikker”.

Jeg ved godt, at jeg tidligere skrev at det bl.a. er en “App” der kan hjælpe jer med at gøre det nemmere at affaldssortere. Det er faktisk ikke helt rigtig, men næsten da. Københavns Kommune har lavet en hjemmeside: Affalds ABC, hvor man kan slå ALT skrald op og få fortalt, hvordan det skal sorteres! Nemt! Man behøver altså aldrig mere at være i tvivl! Det jeg mener med at det er en “app” er, at jeg på min telefon er gået ind på Affald ABC og tilføjet den til min hjemmeskærm, så den ligger sammen med mine øvrige apps! Opslagsfeltet er nu hurtigt og nemt at tilgå – altid lige ved hånden, når jeg er i tvivl om hvordan nogle ting skal sorteres.

Et ekstra lille tip: Hvis du vil inspirere dine naboer til at blive bedre til at affaldssorterer, så kan man ganske gratis bestille denne guide i postkasseformat.

Affalds ABC på min telefon.

Deltag i online-forløb

En anden ting man kan gøre for at øge egen viden indenfor affaldssortering er, at tilmelde sig det gratis Online-forløb “KBH sorterer”. Her får man styr på sorteringen, i små behagelige og lærerige doser – samtidig med at man blive motiveret til at sortere. Jeg er pt. i gang med min anden uge og det har givet mig viden om ting jeg ikke anede; f.eks. at jeg ikke behøver at skylle dåsen med flåede tomater, så længe den bare er drypfri! Jeg har troligt skyllet alle vores dåser, hvilket jo så har været fuldstændig unødvendigt (I kan se mere her om hvad der skal skylles og hvad der ikke skal)! Vi skyllede faktisk også længe plastik – hvilket også er unødvendigt til at hvis grænse. Den grænse kan i også lærer mere om i forløbet.

I online-forløbet får man spørgsmål og viden i mailen, fordelt på 3 uger. Og når man har gennemført, er man ovenikøbet med i lodtrækningen om at vinde 1 ud af 3 ladcykler.

Online-forløbet kan I tilmelde jer her

Få 400 kroner i tilskud til dit nye sorterringssystem

En ting jeg ofte hører folk nævne er, at det er pladskrævende at affaldssortere, og plads er netop ikke noget mange af os har i vores københavnerkøkkener. Vi har i hvert fald heller ikke ovenud meget køkkenplads herhjemme – og slet ikke meget gulvplads, da vi også har skråvægge. Men der er både løsninger og et betragteligt tilskud at hente, til et affaldssorteringssystem der passer til ens behov. Men jeg vil altså også lige skynde mig at sige, at der findes mange muligheder for at lave et fint hjemmelavet sorteringssystem! Man behøver slet ikke at skulle ud og investere i noget nyt; gamle frugtkasser, spande, stofposer, skuffer… whatever keeps you sorting! Så længe det virker for dig, så er det lige gyldigt hvordan det ser ud.

Vil man gerne ud og investere i et nyt system, så giver Københavns Kommune et tilskud på 400 kroner, hvilket jeg synes er et fint tilbud, som vi selv benyttede os af for nogle måneder siden. Tilskuddet gælder alt fra stativer, affaldsspande, net, kasser mv..

Skal man gøre brug af tilskuddet, skal man ved køb af sit system gemme kvitteringen, som man så vedhæfter ansøgningen. Derefter behandles ansøgningen og pengene bliver indbetalt på ens Nemkonto. Nemt nemt nemt.

I ansøger om tilskud her

Vores Sorteringssystem

Vi valgte at købe en fleksibel sorteringsløsning fra Flexosort, der hedder Sort-it. Løsningen faldt på to skinner, med 4 poser til henholdsvis sortering af: Pap, papir, metal og plastik. Ved siden af har vi vores Biospand, en kurv til glas (står på loftet) og skraldespand til dagrenovation, som vi øver os på at få gjort mindre – elektronik og farligt affalds skiller vi os af med i gården eller på genbrugstationen på Møllegade. Det hele fungerer upåklageligt for os, selv om jeg allerførst var noget skeptisk, da jeg syntes poserne var alt for små. Men det passer perfekt til vores skraldebehov.

Vi har helt bevidst valgt at have en lille pose til plastik, fordi det i det stille, hjælper os med at blive bevidste om hvor meget plastik der indgår i vores forbrug, så vi kan skære endnu mere ned. Det er klart den pose der bliver tømt hyppigst og selvom trappeturene ned fra 4. sal er gode for sundheden, så er årsagen det ikke for miljøet (og dermed heller ikke for sundheden).

Poserne har en hank, så de nemt kan bæres ned (på en gang), de kan vaskes og så følger der klips med, hvis man ønsker at have dem foret med poser.

Sort-it kan tilpasses netop de behov man har. Det kan placeres netop der, hvor det passer bedst; på vægge, på bagtrappedøren osv – og man kan udvide med flere skinner og poser.

Flere geniale løsninger til affaldssortering i små Københavnerlejligheder

Jeg har fundet nogle af mine favorit sorteringssystemer herunder – dem kan I også sagtens få tilskud til. I kan derudover finder flere tips til sorteringssystemer her.

 • Systemet FLOWER kan tilpasses de fleste køkkenlåger/vægge og har et meget let udtryk.
 • Jeg har længe været fan af IKEA og deres ønske om at gøre det nemmere for alle at affaldssortere og i Sverige er de virkelig også gode til det! Her kan i se IKEA’s store udvalg. Sortera systemet ville være ideelt til de ting, som man ikke tømmer så ofte.
 • Denne reol i bøg (kan også fås i andre træsorter) synes jeg kunne være super fin, hvis vi havde mere plads – måske et bryggers! Den ville være flot med nogle håndtag jeg har liggende herhjemme.
 • Den store og fritstående, men dyre fra KitchenOne
 • Brabantia laver mange fine affaldssorteringssystemer.

De næste par uger tipper jeg desuden til affaldssortering på Instagram. Desuden vil jeg blive super glad for jeres hjælp. I må derfor hjertens gerne dele jeres affaldssorteringssystem, gode tips og tricks, hacks eller andet relevant – for så deler jeg dem hjertens gerne, til glæde og inspiration for andre. I kan bare sende mig det i direct på Instagram 🙂

 • Reply
  Trine
  27. juni 2019 at 15:50

  Hej. Tak for et godt indlæg!
  Lidt off topic – min kæreste og jeg skal bl.a. Med inspiration fra dig på et 10 dages Norge roadtrip fra i morgen, vi skal kører fra Kbh op forbi Gøteborg og bla overnatte i Naturbyn. Herfra skal vi ind i Norge, og målet er området omkring Stavanger, Bergen, odda, sogne fjorden. Har selvfølgelig læst dine i indlæg, men har du et sidste tip? Evt noget man bare ikke må misse ? jeres trolltunge tur lød super fed, men tror desværre det er meget turistet på denne årstid

  Vh Trine

 • Reply
  Frank
  28. juni 2019 at 1:27

  http://rubaek.dk/
  Har også noget. Der kan hænge eller trækkes ud af skabet.
  Det tror jeg at vi bruger i vores andelsforening. Men nu må vi se hvad folk vælger.

Leave a Reply